Rīgas konfliktu ar valdību grib regulēt ar īpašu likumu • IR.lv

Rīgas konfliktu ar valdību grib regulēt ar īpašu likumu

16
Rīgas ģerbonis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Sprūdžs grib sakārtot rāmi, kur ir Rīgas tiesības un kur ir tās pienākumi

Lai regulētu Rīgas un valsts attiecības, jau šomēnes speciāli izveidota darba grupa sāks darbu pie Rīgas likuma izstrādes, trešdien pēc tikšanās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) pavēstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Šajā darba grupā būs gan pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, gan arī no Rīgas pašvaldības trim departamentiem un pašvaldības policijas. Gan ministrs, gan arī Rīgas mērs pauda cerību, ka likumprojektu Saeimā varētu iesniegt jau nākamā gada rudenī, savukārt optimistiskākās prognozes par tā pieņemšanu ir 2014.gada sākums, ziņo LETA.

Sprūdžs uzsvēra, ka Rīgai savs likums ir nepieciešams, jo tā ir valsts galvaspilsēta, kā arī ietekmīgākais ekonomikas virzītājspēks valstī un reģionā. Taču patlaban ir vairāki iemesli, kas kavē Rīgas tālāku attīstību, un ar šāda likuma palīdzību šīs problēmas tiktu atrisinātas.

“Mēs gribam sakārtot rāmi, kur ir Rīgas tiesības un kur ir pienākumi,” skaidroja ministrs. Viņš arī piebilda, ka ar šā likuma palīdzību cer panākt, ka neveidojas pozīcijas un opozīcijas attiecības starp valdību un Rīgu, kā tas ir patlaban, bet gan abas institūcijas darbotos iedzīvotāju labā.

Ušakovs teica, ka patlaban ir daudz jautājumu, kurus, lai izvairītos no liekām diskusijām, būtu jānosaka administratīvajā līmenī. Kā piemēru viņš minēja iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījumu – ja likumā būtu noteikta konkrēta attiecība starp procentuālo sadalījumu, tad katra gada beigās nebūtu diskusiju par sadalījumu.

“Rīgai nav izdevīgi, ka valdība nostājas noteiktā pozā tikai tāpēc, ka valdību veidojošās partijas nav pietiekami pārstāvētas pašvaldībā. Galvenais ir maksimāli visu, ko iespējams, ielikt likumā,” sacīja Rīgas mērs, piebilstot, ka tādējādi arī mazināšoties vēlme rīkot politisko tirgu par konkrētiem jautājumiem.

Ušakovs norādīja, ka jautājumam par Rīgas likumu ir vismaz desmit gadus ilga vēsture un pienācis laiks to izstrādāt. Viņš arī teica, ka šai iniciatīvai nav tiešas saistības ar Rīgas izstāšanos no Latvijas Pašvaldību savienības. To apstiprināja arī Sprūdžs.

Vaicāts, vai ir pamatoti rakstīt jaunu likumu laikā, kad tiek runāts par administratīvā sloga mazināšanu un normatīvo dokumentu samazināšanu, Ušakovs skaidroja, ka šis likums neregulēs attiecības starp iedzīvotājiem un pašvaldību. Tas nozīmē, ka iedzīvotāju dzīvē no šā likuma nekas nemainīsies.

Sprūdžs sacīja, ka šim likumam nevajadzētu būt tādam, uz ko ekonomēt, ja runa ir par likumu un Ministru kabineta noteikumu skaita samazināšanu. “Galvaspilsētas likums noteikti nebūtu tas, kuru nevajadzētu izstrādāt tikai tāpēc, lai nebūtu lielāks likumu skaits. Tā ir parasta Eiropas un pasaules prakse,” norādīja ministrs.

Viņš atzina, ka jaunajā Rīgas likumā neredz vietu regulējumam par deputātu skaitu domē, jo to paredz citi normatīvie akti. Tomēr tas būtu jautājums juristiem. Tāpat sot jāizlemj, cik no esošajiem normatīvajiem aktiem būtu jāpārnes uz galvaspilsētas likumu.

Likuma izstrāde būšot laikietilpīgs process – to apliecinot arī citu valstu pieredze, kurās galvaspilsētām ir savs likums, teica amatpersonas. Likumā iekļaujamo jautājumu spektrs būšot diezgan plašs, tajā skaitā ekonomiskie, transporta, kā arī policijas jautājumi.

Kā zināms, pēdējos gados saasinājušies politiķu pārmetumi Rīgas pašvaldībai par separātu ārpolitiku Austrumu, it īpaši Krievijas virzienā, kas ir pretēja nostādne valsts rietumnieciski orientētajai ārpolitikai.

Nesen Rīga, kurai bija lielākās iemaksas, izstājās no Latvijas Pašvaldību savienības (LPS), protestējot pret iedzīvotāju ienākumu nodokļa pārdali, par ko vienošanos jau bija panākusi valdība ar LPS.

Trumpi saviem labējo partiju konkurentiem pašvaldību vēlēšanās Ušakovs izņēma arī paziņojot, ka nākamgad Rīgas pašvaldība nesamazinās garantētā minimālā ienākuma (GMI) izmaksas trūcīgajiem rīdziniekiem, lai gan valdība rosina tās no nākamā gada samazināt.

 

Komentāri (16)

mariam 05.12.2012. 17.01

Tādam likuma par Rīgu būtu vajadzējis būt jau sen, tāpēc var teikt – pēdējais laiks. Atceros, uz iepriekšiepriekšējām saeimas vēlēšanām Guntis Stirna ar tādu domu un saukli taisni startēja no Vienotības saraksta. Bet acīmredzot, citiem tas nebija būtiski. Ir jēdzīgi, ka beidzot pie tā atgriežas, neatkarīgi no tā, kas to rosinājis un kādi cilvēki bīda, – tas ir jādara.

Jo nu, – tā nav tikai viena no simtu cik tur Latvijas pašvaldībām, – Rīga ir galvasspilsēta, lielākais ekonomiskais motors un kultūras centrs. Galu galā – tajā dzīvo trešdaļa iedzīvotāju, un ja skaitam klāt aglomerāciju, tad aptver vairāk kā pusi Latvijas iemītnieku.

+6
-1
Atbildēt

1

    piziks > mariam 06.12.2012. 02.48

    Te ir 2 puses vienai lietai. Valsts galvaspilsētai atsevišķs likums, — tas ir normāli. Toties šis normālums — no koalīcijas un Vienotibas, un valdibas viedokļa — ir neizdevigs, jo likuma pieņemšana atņem tu valdibai manevra iespēju, katru gadu tirgojoties ap budžetiem. Lidzigu situācija valdība — tā paša Dombrovska vadita cita valdiba — veiksmīgi apgāja, savulaik ieviešot “elektrības nodokli”: vienlaikus panākot gan eletrotarifu palielinājumu, gan — uz laiku… protams, kā parasti uz laiku, kura termiņu var pastaipīt, atkarība no politiskam un ekonomiskam situācijām. Interesanti, kad valdiba beigs atņemt VAS “Latvenergo” 90% gada peļnas?

    Ja būs vairāķ iezimēto budžetu, vairāk precīzu — mērķa — likumu, valdiba zaudēs iespējas atņemt visu, kas ienak prātā, attiecīgo likumu sargātajiem.
    Ušakovs — vai nu ar, vai bez Sprūdža cilvēciski brīvprātīgas atdošanās — piespiež VARAM ministru pildīt savu valstisko pienākumu: sakārtot/precizēt likumus… Ja Vienotiba tagad tādam likumam pretosies, tieši pirms nākamajām Saeimas vēlēšanam/līdz ar likuma gatavības aktualizēšanos pacels SC cenu, pagremdējot savējo. Pa vidu bus nakamais rudens, kad atkal — kartējo reizi visām pasvaldībam — gribēsies pagriezt nost attiecigu IIN daļu. Protams, teiks, — mes jums devam NĪ nodokli, a jūs paši dodfat lielas atlaides. (Tas nekas, ka tiek noklusēts, ka atņemšanai drošāks ir tieši IIN, kas tiek administrēts vairāk centralizēti, = ērtāk administrējams.

    Cik gudra bus koalīcija? Cik — Vienotiba? Vai, sākot kautiņu tieši par Rīgas likumu, iekritīs paši, censdamies iezāģēt Ušakam?

    Šejienes V-fani iekrišanai jau gatavi kā nekad… :)

    Taisnība Žoržam, — pati Vienotiba savā iekšpusē Gunti Stirnu neņēma pierē, ko nu tie arhitekti un viņu draugi pilsētbūvnieki jēdz. Cits mauciens — mēra kandidāts (iepriekšējās RD vēlēšanās) jaunais perspektivais politkrustdēls E.J., kuru V šāgada kongresa apskatos tik rūpigi neviens vairs neatcerējās, tāpat kā viņa Lembergam un BK Ventspils izkārtotos Ls 450 000.

    Pat LTV debatēs ar tagadējiem V aktīvistiem ari IR-ša Ozoliņš un pārējie “žurnālisti” varen meistarīgi — un ilgu ētera laiku! — kožļāja un staipīja štrunta pūkaino plīša radijumu no Jēkabpils, un — tīšām? netīšām?! — V saistību ar citu, vēl senāku bijušo jēkabpilieti, nepieminēja. Vai tad E.J. bija vienīgais sakarnieks un klusi, tikai uz savu galvu, bez neviena cita/citas ziņas?! Zinnesis, ka zināms, nu jau klasiski apklusis, — sāk jaunu dzīvi. Hm… :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 05.12.2012. 17.58

Likumu vajag, nav šaubām vieta. Bet daudzkārt svarīgāk, kas tai likumā būs rakstīts. Sagaidīsim kādas konkrētas normas, tad priecāsimies. Varbūt…

+4
0
Atbildēt

5

    ievuliitis > ievuliitis 06.12.2012. 10.07

    “…no pašvaldības policijas” Vai to joprojām vada Jānis Geduševs un tas ir iestājies Zatlera partijā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    juhans > ievuliitis 06.12.2012. 10.15

    Nezinu par Geduševu. Tāpēc liku jautājuma zīmi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 05.12.2012. 21.21

    Un nevar jau paredzēt, kam būs izdevīgs vai uz kurieni vilks likums, kura tapšanā vienojas Sprūdžs ar Ušakovu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    juhans > ievuliitis 06.12.2012. 08.45

    “…Šajā darba grupā būs gan pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, gan arī no Rīgas pašvaldības trim departamentiem un pašvaldības policijas…”

    jeb, “neformāli” izsakoties, kas raksta likumu, – Sprūdžs, Ušakovs un pašvaldības policija jeb

    vēl “neformālāk” – RP, SC un vēlreiz RP?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ievuliitis 05.12.2012. 20.43

    …doma par Latvijas galvaspilsētas likumu bij jau 90ajos.Tik tā klusi čaukstēdami nogremdēja..

    Par operu- likums, par Rīgas Domu -likums.

    Par mūsu galvaspilsētu- “ņi kuku”.

    Amizanti.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Janis 05.12.2012. 17.22

RD patvaļa tiešām ir kaut kā jāierobežo, citādi vienā brīdī izrādīsies, ka Ušariks ir visu budžetu iztērējis, visus īpašumus pārdevis un vēl pietrūkst kādi 50 milj.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu