Prezidents īsti netic nabadzībai Latvijā • IR.lv

Prezidents īsti netic nabadzībai Latvijā

52
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Kaspars Krafts, F64

Bērziņš uzskata, ka neapliekamais minimums jāceļ līdz 200 latiem

Valsts prezidents Andris Bērziņš īsti netic, ka Latvijā pastāv nabadzība, un arī nekaunas, ka tiek uzskatīts par Latvijas „bagātāko pensionāru”.

Prezidents domā, ka nav pareizi vilcināties ar neapliekamā minimuma celšanu, kam vajadzētu būt līdz 200 latiem, svētdien TV3 raidījumā „Nekā personīga” teica Valsts prezidents. Viņš arī norādīja, ka par to nākamnedēļ tikšot spriests ar finanšu ministru.

Bērziņš raidījumam paziņoja, ka informācijas par Latvijā valdošo nabadzību esot vēl par maz. Vaicāts, ko viņš domā par „Re:Baltica” un ekonomistu apvienības BICEPS īstenoto nabadzības pētījumu, prezidents teica – lai atklātu patieso situāciju, tā esot jāpēta un uz dažiem piemēriem nevarot balstīt priekšstatu par kopējo ainu, ka viss ir tik slikti, kā izskatās.

Prezidents negrib piekrist, ka Latvijā GINI indekss (pēc tā mēra nabadzību) pasliktinās. „Tad tomēr jāatrod metode, kā precīzāk novērtēt cilvēku reālos ienākumus,” saka Bērziņš un turpina: „Mums reāla skaidra saprašana nav. Es esmu par to pilnīgi pārliecināts.”

Prezidents, raidījuma taujāts par lielajām atšķirībām starp māmiņu algām Latvijā, kur bagātākie saņem tūkstošus, atzīst, ka tas nav taisnīgi un tā saucamajām māmiņu algām un bezdarbnieku pabalstu izmaksām valstī nav noteikti pietiekami stingri griesti, ja, piemēram, kāds Latvijas Bankas darbinieks pērn tēta algā saņēmis 55 tūkstošus latu. Tā nedrīkst palikt, saka Bērziņš raidījumam: „Tas ir pilnīgi demoralizējoši un arī ilgtermiņā ļoti bīstami no sabiedrības saskaņas viedokļa”.

Vaicāts, vai prezidents kā patlaban valsts bagātākais pensionārs šajā gadījumā neredz līdzību arī ar savas pensijas gadījumu, Bērziņš atbild retoriski: „Es savā laikā ilgu laiku nomaksāju visu, kas pienācās. Tad varbūt nebija arī godīgi man strādāt vispār?” Viņš „Nekā personīga” teic, ka nekaunas, ka saņem tādu pensiju.

Savukārt raidījums norāda, ka laika posmā no 1996.gada līdz šim brīdim Bērziņa uzkrātais indeksētais 1. līmeņa pensijas kapitāls ir 213 tūkstoši 244 lati. Spriežot pēc valsts amatpersonu deklarācijām, prezidents mēnesī saņem virs četriem tūkstošiem latu lielu pensiju, gadā tie ir 55 tūkstoši un deklarācijās ziņas par to parādās no 2007.gada. 

Tas nozīmē, ka Bērziņš jau 2011.gadā savas iemaksas sociālajā budžetā bija atpelnījis, vēsta raidījums. Kopš tā laika līdz pat šai dienai prezidentu uztur visi nodokļu maksātāji, kuri ar saviem nodokļiem papildina aizvien dramatiski rūkošo sociālo budžetu. Pretēji milzu māmiņu algām un bezdarbnieku pabalstiem, ko prezidents uzskata par netaisnīgiem, kad runa ir par paša pensiju, viņš netaisnīgumu nesaredz.

 

Komentāri (52)

Anita Priede - Pried 04.11.2012. 20.30

Vairāk kā gadu pasniedzu NVA apmaksātus kursus http://odo.lv/Training/EServices bezdarbniekiem un darba meklētājiem.
Esmu ticies ar >150 kursantiem, vairums no tiem ilgstoši bezdarbnieki. Iztiek nevis no pabalstiem (tie ir beigušies), bet no haltūrām, pašu izaudzētā un ievāktā.
Kad minu dažādus bezmaksas pasākumus, dažs atbild, ka līdz tiem nokļūt izmaksā 80 santīmi dienā. Minimālā alga strādājot lielākā pilsētā, ja nepārceļas dzīvot tuvāk, aiziet transportā.
Latgales mazpilsētā bibliotekārs ir turīgs valsts darbinieks. Citiem, ja ir zeme, iztiek ar lauksaimniecības subsīdijām, bet pārējie pamazām izmirst, pārvācas uz pilsētām vai ārzemēm.

+19
0
Atbildēt

1

    ——-
    Pastāstiet kursantiem arī par savas iestādes darbinieku pozitīvajiem piemēriem ‘nabadzības’ novēršanā:

    ‘Nodarbinātības valsts aģentūras direktores Baibas Paševicas administratīvās nepatikšanas, kas beidzās ar viņas atlaišanu no darba šā gada martā, neaizsāka labklājības ministre Ilze Viņķele. Kā izrādās, šos notikumus ir aizsācis bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka, tagadējā Saeimas deputāta Alekseja Loskutova spiediens uz viņa partijas biedri Viņķeli, kura pamatā savukārt bijušas Loskutova dzīvesbiedres, aģentūras darbinieces Sandras Šimkus sūdzības vīram.’

    Paševicas atlaišana sākusies ar Loskutova spiedienu uz Viņķeli par sievas algu

    http://www.pietiek.com/raksti/pasevicas_atlaisana_sakusies_ar_loskutova_spiedienu_uz_vinkeli_par_sievas_algu

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

Jānis Bērziņš 04.11.2012. 20.52

Latvijā nabadzība ir milzīga.. variet protams veikt pētījumus, maksāt lielu naudu pētījumu veicējiem, procenti šajā gadījumā nav tik būtiksi, ir tiešām jāmaina nodokļu politika un jāklūst cilvēkiem godīgākiem..

+15
0
Atbildēt

1

    dzerkaleliva > Jānis Bērziņš 04.11.2012. 20.54

    Jātaisa tik pētījumi, kāds atkal varēs uz tiem kļūt bagāts vai vēl bagātāks.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

disassociative 04.11.2012. 22.54

Kas tur ko ticēt vai neticēt. Lai sēžas mašīnā un apbraukā laukus. Bet ne pa asfaltētajām šosejām ,bet totāli atlijušajiem un sabrukušajiem lauku ceļiem, pa nomalēm. Trīs dienu laikā viss būs skaidrs bez kādiem pētījumiem. Ja nodzīvos laukos nedēļu, noticēs ne tam vien.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu