SPRK: Šogad panākti tarifu samazinājumi par vairāk nekā 1,7 miljoniem latu • IR.lv

SPRK: Šogad panākti tarifu samazinājumi par vairāk nekā 1,7 miljoniem latu

29

Samazinājumu regulators noteicis 82% no izvērtētajiem tarifu projektiem

Siltumenerģijas tarifu izvērtēšanas praksē šogad panāktie tarifu samazinājumi veido vairāk nekā 1,7 miljonus latu, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Daiga Reihmane.

SPRK izvērtējusi un apstiprinājusi 16 tarifu projektus – no tiem 11 gadījumos bijis pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējiem tarifiem, bet piecos – samazinājums.

Savukārt, salīdzinot ar komersantu iesniegtajiem tarifiem, samazinājumu regulators noteicis 82% no izvērtētajiem tarifu projektiem.

Atbildot uz “Sabiedrība par atklātību – Delna” un zvērinātu advokātu biroja “Adversus” pētījumā par regulatoru sacīto, ka Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar SPRK būtu nekavējoties jāsāk aktīvs darbs pie tarifu regulēšanas pamatprincipu reformēšanas, Reihmane atzina, ka jau patlaban siltumapgādes tarifu aprēķināšanas metodikā ir iestrādātas efektivitātes prasības.

“Piemēram, lai uzņēmums varētu izmantot maksimāli atļauto rentabilitāti, tam jānodrošina efektivitāte – gan siltuma zudumu mazināšanā, gan siltuma jaudu noslodzē. Tāpat uzņēmumam, kas ievērojami samazinātu ražošanas izmaksas noteiktā laika periodā, ir iespēja nākamajos gados daļu no šīm izmaksām atgūt peļņas veidā. Šādi mehānismi dod iespēju un motivē komersantu strādāt efektīvāk, saņemot par to atlīdzību peļņas veidā, bet lietotājam tas nodrošina zemākus maksājumus,” sacīja SPRK pārstāve.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu