Ēlerte Rīgas domē nesadarbosies ar Saskaņas centru • IR.lv

Ēlerte Rīgas domē nesadarbosies ar Saskaņas centru

160
Sarmīte Ēlerte. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ēlerte Rīgas mēra amatā vēlas apvienot nacionālās valdības un Rīgas domes spēkus pretēji kreiso pašreizējai nostājai

Partijas “Vienotība” saraksta līdere Rīgas domes (RD) vēlēšanās būs Sarmīte Ēlerte. Par to pirmdien nolēmusi partijas valde. Ēlerte pēc Rīgas pašvaldības vēlēšanām neredz iespēju “Vienotībai” darboties koalīcijā ar pašreizējo Rīgas domes valdošo partiju apvienību Saskaņas centrs. Par to Ēlerte paziņoja otrdien LNT rīta raidījumā.

Viņa arī teica, ka Rīgai jādomā, kā galvaspilsētā iniciēt vienu Eiropas līmeņa kultūras pasākumu, un nedomā, ka “Jaunais vilnis” krastmalā ir Rīgas identitāte.

Tomēr otrdienas rītā uz LNT žurnālistu jautājumiem par GMI pabalstu politiku Rīgā (kā zināms, pirmdien Rīgas mērs Nils Ušakovs paziņoja, ka pašvaldība nākamgad GMI rīdziniekiem saglabās nemainīgu, kas ir pretēji valdības iecerēm) un bezmaksas sabiedrisko transportu Ēlertes atbildes bija nekonkrētas  un izplūdušas.

Gan Nacionālās apvienības Rīgas mēra amata kandidāte Baiba Broka, gan Reformu partijas pārstāvis otrdien pozitīvi uztvēruši Ēlertes aicinājumu sadarboties pašvaldību vēlēšanās.

Broka jau šonedēļ tiksies ar Ēlerti, ziņo portāls “Delfi”. Abas apspriedīšot politisko spēku ideoloģisko redzējumu un darbības programmas.

Savukārt Reformu partija (RP) uzstāj, ka vēlētājus nedrīkst šķirot pēc etniskā principa. Partijas izpilddirektors Ivo Valdovskis portālam atzinis, ka RP vēl nav izraudzījusies savu Rīgas mēra amata kandidātu, bet partija ir atvērta sarunām un konsultācijām.

Reformisti tomēr uzstāj, ka RP Rīgas domes vēlēšanās startēs atsevišķā sarakstā, nevis kopā ar “Vienotību”.

Ēlertes kandidatūra – “Vienotības” zāles pret sabiedrības sašķeltību

“Rīgas attīstības un rīdzinieku labklājības potenciāls slēpjas mūsu spējā vienoties, neļaut sašķelt sabiedrību un sadalīt Latviju, bet, apvienojot spēkus, nodrošināt darbu, drošību un attīstību visiem Rīgas iedzīvotājiem. Nacionāla, moderna un tiesiski pārvaldīta Rīga ir “Vienotības” komandas un tās līderes – Sarmītes Ēlertes piedāvājums rīdziniekiem,” norāda “Vienotības” valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzsvēris, ka partija Rīgas domes vēlēšanās piedalīsies ar spēcīgu komandu un to ir jāvada personībai, ko sabiedrībā pazīst un ciena.

Pēc Dombrovska domām, Ēlerte 25 sabiedriskā, politiskā un mediju darba gados ir sevi pierādījusi kā principiālu un spēcīgu vadītāju. “Mums vajadzīgs Rīgas vadītājs, kas Latvijas galvaspilsētu attīsta kā modernu, eiropeisku metropoli un vienlaikus nostiprina Rīgā valsts identitāti un latviešu valodu,” teica premjers.

Ēlertes definētie “Vienotības” mērķi Rīgas domes vēlēšanās būs – padarīt pilsētu vienotu un saliedētu ar visu Latviju. “Kreisie populisti pretnostata Rīgu Latvijai un šķeļ sabiedrību. Mums jāatdod Rīga Latvijai, jāapvieno nacionālās valdības un Rīgas domes spēki visas Latvijas attīstībai,” teica Ēlerte. Kā zināms, pašreiīgas mērs Nils Ušakovs (SC) veido savu – dažos jautājumos valdības nostājai pretēju – politiku galvaspilsētā. It īpaši tas attiecas uz biznesa saitēm ar Krieviju.

Ēlerte arī uzskata, ka Rīgai jākļūst par Ziemeļeiropas centru, kura izaugsme balstās izglītībā, jaunradē un gudrā ražošanā, informē “Vienotības” preses sekretāre Laila Timrota.

Ēlerte Latvijas sabiedriski politiskajā dzīvē aktīvi darbojas jau kopš 1988.gada, kad viņa bija viena no Latvijas Tautas frontes izveidotājām. Deviņdesmitajos gados viņa radīja lielāko neatkarīgo dienas avīzi Latvijā “Diena” un ilgstoši bija tās galvenā redaktore. 2010.gadā Ēlerte iesaistījās partijā “Vienotība”, piedalījās Saeimas vēlēšanās, taču netika ievēlēta, Valda Dombrovska valdībā bija kultūras ministre. Patlaban Ēlerte ir partijas valdes locekle un Ministru prezidenta ārštata padomniece.

Kā ziņots, Rīgas domes vēlēšanās “Vienotības” sarakstā varētu kandidēt arī bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis un bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Aleksejs Loskutovs, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja “Vienotības” ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Ar galvenajiem Rīgas domes vēlēšanu programmas virzieniem partija nāks klajā “Vienotības” Rīgas konferencē 12.decembrī.

Piedāvājums Reformu partijai

Partija “Vienotība” varētu izteikt piedāvājumu Reformu partijai par kopīgu startu vēlēšanās un jāatrod labākais veids, kā kopā iegūt vairāk balsu, sacīja Ēlerte. Ļoti būtiski ir tas, ka Rīgai jābūt vienotai un saliedētai ar visu Latviju.

Arī “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa pēc partijas valdes sēdes norādīja, ka līdz vēlēšanām “Vienotība” mēģinās sēsties “pie galda ar partijām, kas startēs Rīgas domes vēlēšanās, un pārrunāt to, ka 19% rīdzinieku nav pārstāvēti Rīgas domē labēji centrisko partiju sašķeltības dēļ”.

Savukārt pašreizējais Rīgas mērs Ušakovs ir priecīgs, ka “Vienotībai” ir izdevies atrast savu Rīgas mēra amata kandidāti, un viņš prognozē, ka priekšvēlēšanu cīņa būs “jautra un interesanta”.

“Esam pagodināti, ka “Vienotība” izvēlējās šādu kandidāti. Ar neviltotu nepacietību gaidām Ēlertes vīziju par Rīgas nākotni,” aģentūrai LETA sacīja Ušakovs.

Savukārt Ēlertes partijas biedrs, “Vienotības” Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks, komentējot partijas valdes lēmumu atbalstīt Ēlerti par Rīgas nodaļas izvirzīto saraksta līderi Rīgas domes vēlēšanām, mikroblogošanas vietnē “Twitter” norāda, ka “Vienotība”, kas pašreizējā domes sasaukumā atrodas opozīcijā, sākusi virzīties “uz varas pārņemšanu”.

Politologi atzinīgi vērtē Ēlertes kandidatūru Rīgas mēra amatam

Partijas “Vienotība” izvirzītā Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte būs spēcīgs pretinieks ikvienam, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politologi.

Kā norāda politologs Ivars Ījabs, ņemot vērā iespējamos kandidātus, kas bija “Vienotības” rīcībā, Ēlerte ir cienījama izvēle. “Ēlerte varētu mēģināt nolikt pie vietas pašreizējo Rīgas mēru Nilu Ušakovu. Atlikušajā kampaņas daļā būtu jādomā par to, kādā veidā uzrunāt vēlētājus, jo viņas līdzšinējā karjera nav bijusi rozēm kaisīta,” sacīja Ījabs. “Viss būs atkarīgs no tā, kas būs viņas stiprie un vājie punkti un akcenti, kurus viņa izmantos savā kampaņā.”

Arī politoloģe Iveta Kažoka Ēlerti uzskata par spēcīgu kandidāti. “Gan tādēļ, ka esošie Rīgas domes deputāti ir slikti zināmi vai tiem ir problēmas ar reputāciju, gan arī tādēļ, ka zināmiem deputātiem pastāv risks nonākt totālā opozīcijā,” sacīja Kažoka. “Izvirzot Ēlerti, vienlaikus ir gan priekšrocības, gan problēmas,” norādīja Kažoka. Par spilgtāko no problēmām Kažoka min faktu, ka viņas kandidatūra varētu nepatikt Latvijas nelatviešiem.

 

 

Komentāri (160)

buchamona 26.11.2012. 18.48

Ticu, ka Elerte ir spējīga pildīt Rīgas mēra pienākumus, bet neticu, ka viņa spēs pārliecināt vairākumu balsot par sevi. Bet nu, viss var mainīties, ja Vienotības lozungi un tajos paustās vērtības būs skaidras un pārliecinošas,bet ne pārgudras. Ušakovs Vieotību sauc par zagļiem un pareģo ” asiņainu” pirmsvēlēšanu cīņu. Viņš savējos saliedē kā īsts karavadonis pirms izšķirošas kaujas :) un tieši tā viņam jādod pretī, jāceļ kājās ļaudis un jāaicina atbrīvot Rīgu no okupantu ideoloģiskajiem mantiniekiem, ja nē – nekas prātīgs Vienotībai nesanāks.

+34
-8
Atbildēt

3

    Sandris Maziks > buchamona 27.11.2012. 09.18

    Nasing spešal!
    “Jāpaskatās, ko Reformu partija izvirzīs. Ja arī tur būs spēcīgs kandidāts”

    Viktors Ščerbatihs deres, kaut gan ZP sastava nebutu slikti ieklaut kadu intelektuali.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 27.11.2012. 10.08

    Kas jūs jocīgi, kungi, palikuši!?!
    Ušakova un Brokas, Ēlertes, Pavļuta elektorāti NEPĀRKLĀJĀS!!! Tāpēc ušasķikam ir VIENALGA,ko izvirza pārējie, savus 35-45% viņš tāpat saņems.
    Svarīgi ir lai VISI latvieši aiziet uz vēlēšanām un kopā savāc savus 55%.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 26.11.2012. 22.46

    @riņķī apkārt
    Jāpaskatās, ko Reformu partija izvirzīs. Ja arī tur būs spēcīgs kandidāts, tad 3:1 varētu būt diezgan grūta cīņa Ušakovam, jo viņa vienīgais lozungs ir sociālā palīdzība un “skaistas fasādes” sabiedriskajai infrastruktūrai, bet pārējie kandidāti var publiski uzplēst Rīgas “augoņus”. Man vēl acu priekšā stāv Ēlertes spilgtā argumentācija pret Urbanoviču par integrāciju. Ja viņa spēs formulēt domas tik pat skaidri arī citos jautājumos, tad viņa varētu pārliecināt arī skeptiķus!

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

Mārtiņš Ozoliņš 26.11.2012. 18.09

Lai veicas!!!

+26
-9
Atbildēt

0

Leons Rapiņš 26.11.2012. 18.49

Mēra kandidāta kvalitātes ir problēmas tikai viena puse. Otra ir
vēlētāja kvalitātes. Tām jābūt atbilstošām, citādi vērtības tiks
nelietīgi izšķērdētas. Un gana lumpenizētam Rīgas vēlētājam šāds
mēra kandidāts ir vienkārši par labu. Brīvbiļetes un uguņošanas
pārsvērs inteliģentās apceres.

+24
-8
Atbildēt

1

    oktaavs > Leons Rapiņš 27.11.2012. 07.56

    Vēlētāji ir tādi, kādi ir. Labāku nebūs. Kur ņemt tos smalki apdāvinatos ? Importēt ?
    Ja politiķi nespēj pārliecināt esošos, tad viņiem jāiet strādāt citur. Poltika nav lūzeru barotava. Ja pagaidām ir, tad drīz vien dabiskā atlase atsijās zaglēnus un uzpūtīgos karjeristus.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu