Klintone: ASV atbalsts Izraēlai ir stabils • IR.lv

Klintone: ASV atbalsts Izraēlai ir stabils

69
ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone. Foto: AFP/LETA

Izraēlas armija apšaudījusi ēku, kur atradās ārvalstu žurnālisti

ASV atbalsts Izraēlai ir stabils, otrdien viesojoties Jeruzalemē, apliecināja Savienoto Valstu valsts sekretāre Hilarija Klintone, vienlaikus paužot cerību, ka drīz tiks panākta jau nedēļu ilgstošā Izraēlas un Gazas joslas bruņotā konflikta deeskalācija, ziņo LETA/AFP.

“Amerikāņu apņemšanās Izraēlas drošības atbalstam ir stabila un nelokāma,” pirms sarunām ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu sacīja Klintone. “Tāpēc mēs uzskatām, ka ir nepieciešama situācijas deesakalācija.”

Līdz ar Klintones ierašanos medijos parādījās pieņēmumi, ka Gazas joslas un Izraēlas pamiers varētu tikt izsludināts jau otrdien. Tomēr Klintone neko neminēja par šo vienošanos, vien norādīja, ka sarunas varētu ilgt vēl dažas dienas.

“Nākamo dienu laikā ASV strādās kopā ar mūsu partneriem šeit Izraēlā un visā reģionā, lai panāktu rezultātu, kas sekmēs Izraēlas miera drošību, uzlabos Gazas iedzīvotāju apstākļus un kas visiem reģiona iedzīvotājiem tuvinās vispārēju mieru,” sacīja Klintone.

“Gazas joslas teroristu organizāciju raķešu uzbrukumi [Izraēlas] pilsētām ir jāaptur, un ir jāatjauno plašāks miers. Mērķis ir plašāks rezultāts, kas sekmē reģionālo stabilitāti, drošību, kā arī izraēliešu un palestīniešu leģitīmās prasības,” norādīja Klintone.

Gazas joslas un Izraēlas konflikta eskalācija ar jaunu sparu sākās 14.novembra pēcpusdienā, kad Izraēlas kara aviācijas uzlidojumā tika nogalināts Gazas joslā valdošās kustības “Hamas” militārā spārna komandieris Ahmeds al Džabari. Tam sekojuši neskaitāmi Izraēlas kara aviācijas uzlidojumi, karaflotes un artilērijas apšaudes, kā arī palestīniešu kaujinieku raķešu triecieni.

Kopš trešdienas Izraēlas uzbrukumos Gazas joslā nogalināti 140 palestīnieši. Izraēlas pusē palestīniešu kaujinieku raķešu triecienos dzīvību zaudējuši pieci cilvēki.

Vērienīgais Izraēlas uzbrukums Gazas joslā notiek laikā, kad pašā Izraēlā sākusies parlamenta vēlēšanu kampaņa, bet palestīniešu pašpārvalde gatavojas vērsties ANO ar lūgumu piešķirt Palestīnai pieaicinātās valsts statusu.

Otrdienas vakarā Izraēlas aviācijas uzlidojumā trāpīts arī ēkai, kurā atrodas aģentūras AFP birojs Gazas joslā, ziņo aģentūras fotogrāfs. Neviens no AFP darbiniekiem uzlidojumā nav cietis, kad ēkā ietriekušās vismaz trīs raķetes, pavēstīja AFP fotogrāfs Mahmuds Hamss.

Darbinieki atradušies birojā ēkas ceturtajā stāvā, kad ēku ar piecu minūšu intervālu satricinājuši trīs sprādzieni. Viņi sākotnēji nav sapratuši, ka trāpīts viņu ēkai, taču pēc biroja pamešanas ieraudzījuši dūmus koridoros.

Izraēlas armija apstiprināja, ka apšaudījusi astoņstāvu ēku Gazas pilsētas Rimalas rajonā. “Mēs uzbrukām ēkas septītajam stāvam. Kā mums zināms, tur “Hamas” atradās militārās izlūkošanas operāciju telpa,” pavēstīja armijas preses pārstāvis.

 

Komentāri (69)

mariam 21.11.2012. 11.28

Liela daļa mēreno abās pusēs mēreno tomēr saprot, ka vienīgais Izraēlas/Palestīnas risinājums ir divas valstis – lai cik ar sāpīgi, grūti un netaisnīgi tas varētu katrai no pusēm likties. Un arī pasaules sabiedrībai, lielvalstīm vajadzētu vēl vairāk uz to spiest.

+6
-1
Atbildēt

2

    janis17 > mariam 21.11.2012. 17.06

    HAMAS pusē pēc definīcijas nav mēreno.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > mariam 21.11.2012. 11.48

    “vienīgais Izraēlas/Palestīnas risinājums ir divas valstis”
    ===
    Man gan nav īsti pārliecības, ka tas ir risinājums. Abas puses, balstoties uz savām vissvētākajām dzimtenes mīlestības jūtām, tāpat pretendē uz visu… Neviens nebūs laimīgs (tā gan laikam ir kompromisa būtība) un kašķis turpināsies. Solis kaut cik pareizā virzienā jau tas droši vien ir, jo situācija, ka pastāv Izraēlas valsts un Palestīnas geto, nav īpaši jauka.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

enjoy 21.11.2012. 11.08

Ko nu par Izraēlu un Klintoni runāt, ja mums pašiem savu varoņu netrūkst-

http://kongress.lv/lv

Vai nevajadzētu ziņot policijai, jo te jau ož pēc vardarbības- spiedīšot uz likumdevēju orgāniem. :)

“Tieša spiediena izdarīšana uz likumdevēju orgāniem ar mērķi mudināt tos risināt nepilsoņu tiesību problēmas. “

+4
-1
Atbildēt

0

Andris 21.11.2012. 09.12

    mariterage > Andris 21.11.2012. 13.21

    Citāts tiem kas neatvēra linku:
    ” Israel’s Deputy Prime Minister Eli Yishai is reported by The Yeshiva World News to have said, “We must blow Gaza back to the Middle Ages, destroying all the infrastructure including roads and water.” Haaretz also reports that Yishai stated, “The goal of the operation is to send Gaza back to the Middle Ages.”” (tas bija rakstīts arī BBC pirms dažām dienām)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu