Izraēla veikusi desmitiem uzlidojumu Gazas joslai • IR.lv

Izraēla veikusi desmitiem uzlidojumu Gazas joslai

8
Pēc Izraēlas uzlidojumiem no "Hamas" kontrolētās teritorijas paceļas dūmu mākoņi. Foto: EPA/LETA

Izraēla mobilizējusi 30 000 rezervistu

Izraēlas aviācija piektdienas rītā veikusi lielu skaitu uzlidojumu Gazas joslai, vairākas reizes bombardēta Gazas pilsēta, ziņo aģentūras AFP reportieri un avoti vadošajā islāmistu kustībā “Hamas”.

“Pagājušajā naktī līdz šim veikti 130 uzlidojumi,” pavēstīja “Hamas” Iekšlietu ministrijas pārstāvis Islāms Šahvans, piebilstot, ka piektdienas rītā Gazas joslā bijuši “desmitiem uzlidojumu”. Arī AFP korespondenti Gazas pilsētā ziņo par daudziem Izraēlas aviācijas triecieniem.

Aculiecinieki vēsta, ka bombardētas arī treniņu vietas, kuras izmanto dažādi palestīniešu kaujinieku grupējumi. “Hamas” ārkārtas dienestu pārstāvis Adhams Abu Selmija sacīja, ka pavisam Izraēlas triecienos nogalināti 19 palestīnieši, kuru vidū ir vairāki bērni, un vēl 235 cilvēki ievainoti.

Izraēlas armija paziņoja, ka tā veikusi 466 uzlidojumus kopš trešdienas pēcpusdienas, kad uzlidojumā tika nogalināts “Hamas” militārā spārna Izeddina al Kasama brigādes komandieris Ahmeds al Džabari. Armija apstiprināja, ka “triecieni turpinās”, un naktī uz Izraēlu no Gazas joslas izšautas 11 raķetes.

Pavisam kopš trešdienas pēcpusdienas no Gazas joslas uz Izraēlu palestīniešu kaujinieki izšāvuši 280 raķetes, nogalinot trīs cilvēkus un ievainojot 19.

Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēma “Dzelzs kupols” pārtvērusi 131 no izšautajām raķetēm. Viena no palestīniešu izšautajām raķetēm nogāzusies jūrā uz dienvidiem no Telavivas, kas bija pirmā reize kopš 1991.gada Persijas līča kara, kad pilsēta pakļauta raķešu apšaudei. Toreiz uz pilsētu vairākas raķetes “Scud” izšāva Irāka.

Radikālā grupējuma “Islāma džihāds” militārais spārns pavēstīja, ka uz Telavivu izšauta Irānā ražota raķete “Fajr 5”, kuras darbības rādiuss sasniedz 75 kilometrus. Telaviva atrodas 60 kilometrus uz ziemeļiem no Gazas joslas un tā ir tālākais mērķis, kādu jebkad sasnieguši palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas.

Mobilizē rezervistus

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks ceturtdien apstiprināja 30 000 rezervistu mobilizāciju. Šie rezervisti militārajās operācijās var tikt iesaistīti jebkurā brīdī, apstiprināja armijas pārstāvis brigādes ģenerālis Joavs Mordečajs.

“Mēs šobrīd paplašinām kampaņu,” televīzijā skaidroja Mordečajs. “Aizsardzības ministrs pirms dažām minūtēm, balstoties uz armijas lūgumu, apstiprināja papildu 30 000 karavīru piesaistīšanu. Mēs noteiksim, cik daudzi no viņiem tiks mobilizēti. Tiek izskatītas visas iespējas.”

Trešdien Izraēlas gaisa spēku uzlidojumā Gazā tika nogalināts augsta ranga palestīniešu grupējuma “Hamas” militārais komandieris Ahmeds al Džabari un viņa miesassargs.

“Hamas” militārais spārns Izeddina al Kasama brigādes, reaģējot uz līdera nogalināšanu, paziņoja, ka Izraēla “pavērusi elles vārtus”.

 

Komentāri (8)

Māris Bārzdainis 16.11.2012. 09.32

Mani izbrīna, ka visos laikrakstos ir virsraksti – ” Izraēla veikusi uzbrukumus”, ” Izraēla bombardē…” utt.
No zila gaisa laikam tā “bumbošana” nesākās. Visos rakstos tiek izstāstīts cik nežēlīgi Izraēla izdara uzbrukumus, cik mazo palestīniešu bērniņu ir nogalināti, bet pašā raksta beigās nedaudz piemetināts, ka palestīnieši pirmie izšāvuši raķeti.
Pavērojiet un palasiet – visos rakstos viens un tas pats paņēmiens, arī šajā.
Vai kaut kur kāds ir redzējis rakstu, kas sākās ar virsrakstu – ” Palestīnieši pārtraukuši miera norunu un izšāvuši uz Izraēlu n-tās raķetes, kas nogalināja nevainīgus bērnus un sievietes”?
Šis konflikts ir ļoti sarežģīts un nav viennozīmīgs, bet jābūt taču nedaudz taisnīgiem, kad to atspoguļo.
Un pēc tam vēl kladzina, ka visa prese pieder “žīdiem”.

+9
-5
Atbildēt

0

P_Dancis 16.11.2012. 07.50

Nekā jauna. Tā vietā, lai beidzot ar palestīniešiem vienotos par viņu valsts statusu, Izraēla izvēlas primitīvu konfrontāciju. Iekšpolitiski demokrātiska valsts, ārpolitiski – despotija.

+5
-3
Atbildēt

3

    Aivars Krauklis > P_Dancis 16.11.2012. 09.27

    Mums par laimi Latvijā netrūkst patiesu patriotu, kas neatvainotos, kā minētie, bet uzreiz muktu raudādami. Un lamātu visu pasauli, ka tā nenoslauka asaras. Kā parasti.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > P_Dancis 16.11.2012. 08.27

    Izraela būtu laimīga, lai tie palestīnieši, beidzot, izveido savu valsti, un sāk pelnīt paši, nevis dzīvotu uz citu, tai skaitā, Izraelas rēķina.
    Bet, viņi izvirza Izraelai nepieņemamus nosacījumus, pirmkārt, otrkārt, Hamaz līderiem nekāda valsts nav vajadzīga, viņiem vajadzīga cīņa, anklāvs, kura iedzīvotājus var izmantot kā ķīlniekus, dzīvus vairogus, un humanitarās palīdzības iegūšanas avotu, no kā tie iedzīvojās.
    Atstājot teritorijas Rietumu krastā, Izraela atstāja iekoptus laukus, tagad tur tuksnesis.
    Apkārt Palestīnai lielas un bagātas arābu valstis, nevienam viņi nav vajadzīgi, Irāna finansē Hamaz, humanitāro tiem praktiski sniedz tikai ASV, ES, un Izraela.
    Nu nevajag jau tiražēt Eiropas kreiso idiotu murgus, tie jau sen izveidojuši koalīciju ar musulmaņiem, visi tie “palestīnišu tiesību aizstāvji” ir vai nu tā paša Hamaz izveidotas organizācijas, vai kādi kreisie radikāļi, totāli angažēti vai neinformēti.
    Nez, kas Latvijai būtu jādara, ja tās teritoriju nemitīgi apšaudītu kādi radikāļi no blakus valsts teritorijashttp://www.echo.msk.ru/blog/echomsk/951843-echo/, jāatvainojas viņiem, vai?
    Vai tad neatceries, kādi svētki Palestīnā bija tai 11.09., un tie ir adekvāti cilvēki, ar kuriem iespējams sarunāties?
    Palestīnas TV no rīta līdz vakaram demonstrē filmas, kur ēbreji nogalina palestīniešu bērnus, tad tu domā, tas tiek darīts ar nolūku sekmēt miera sarunas ar Izraelu?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > P_Dancis 16.11.2012. 08.30

    Nez, kas Latvijai būtu jādara, ja tās teritoriju nemitīgi apšaudītu kādi radikāļi no blakus valsts teritorijas, jāatvainojas viņiem, vai?
    —–
    Saderam, ka Vienotība un zatlerieši atvainotos, ja apšaudītu no Krievijas vai Baltkrievijas :)
    Cits jautājums, protams, vai SC tikai koriģētu uguni…

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

ciparsone 16.11.2012. 15.44

Draudzīgā Ēģipte varētu beidzot atvērt slūžas un pieņemt “draudzīgos” palestīniešus pie sevis. Tomēr realitātē visa arābu pasaule no viņiem atkratās, vienlaicīgi liekulīgi tēlojot atbalstu.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu