Lasi un sabojā sev dzīvi! • IR.lv

Lasi un sabojā sev dzīvi!

5

Latviski iztulkota pēdējās desmitgades, iespējams, kaitīgākā grāmata – par domāšanas aplamībām

Izdevniecība Jumava ir izdevusi kaitīgu grāmatu – Daniela Kānemana Domā ātri, domā lēnām (Daniel Kahneman. Thinking, fast and slow). Ja nezina, kas tajā rakstīts, tad dzīve ir ērtāka un kopumā vieglāk dzīvojama. Vieglāk saprotama un tāda, kurai nekaitē racionāli spriedumi. Pieturoties pie grāmatas virsraksta – tā būtu dzīve, kurā secinājumi tiek izdarīti ātri un bez piepūles. To, ka daudzi lēmumi var būt aplami un slikti prognozēt nākotni, mēs varam tā arī nekad neiedomāties.

Kānemana grāmata nav vienīgais kaitīgais izdevums – vēl ir tādi autori kā Talebs, Arēlijs, Gilberts, arī Tālers un Sunsteins, kas arī radījuši līdzīga satura bestsellerus. Tie, cik man zināms, vēl nav latviskoti. Bet ir divas būtiskas atšķirības.

Pirmkārt, Kānemans kopā ar nelaiķi kolēģi Eimosu Tverski par aplamībām cilvēku spriedumos domāja un atbilstošus pētījumus veica jau kopš 70.gadu sākuma. Izveidojās zinātnes novirziens, ko sauc dažādi, bet visbiežāk – ekonomiskā uzvedība vai ekonomiskā psiholoģija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu