Leģenda • IR.lv

Leģenda

3
Lānss Ārmstrongs veselības pārbaudē 2002.gadā.

ASV Antidopinga aģentūras ziņojums pilnībā sagrauj pasaulslavenā riteņbraucēja izcilības auru – izrādas, ka Lānss Ārmstrongs (41), kas septiņus gadus pēc kārtas uzvarēja prestižajā Tour de France, ir aizliegto preparātu lietošanas «karalis»

Viņas amata nosaukums bija soigneur jeb terapeite – diezgan elegants vārds profesionālajā riteņbraukšanā noalgotai personai, kurai lielākoties jādara mazpateicīgi darbi: jāmasē pārgurušie muskuļi, jāmazgā drēbes, jārezervē viesnīcas un jāgatavo ēst. Būtiska darba sastāvdaļa bija arī piesardzība un lojalitāte. Taču jauno Emmu O’Railiju, kura kādu laiku pat piepelnījās kā elektriķe Dublinā, šis amats vilināja kā īsta debesu dāvana.

Viņa pati pusaudzes gados bija nodarbojusies ar riteņbraukšanu. Pabeidza masāžas kursus. «Sākumā tas bija tikai hobijs. Bet tad sāku nodarboties ar to arvien vairāk.» Emma atrada jaunākās terapeites darbu Īrijas nacionālajā izlasē, vēlāk viņu noalgoja kāda amerikāņu komanda, un 1996.gadā nāca kārdinošais piedāvājums strādāt ASV pasta sponsorētajā riteņbraukšanas komandā US Postal – tobrīd tā bija kā uzlēcoša zvaigzne, kas centās pie sevis pārvilināt labākos no labākajiem un uzstādīja augstus mērķus pasaulē slavenākajiem velobraucieniem, to skaitā leģendārajam Tour de France, kas nākamgad svinēs savu simtgadi.

Tomēr drīz vien Emma saprata, ka viņas darba pienākumi neaprobežosies tikai ar sāpošu muskuļu masēšanu un veļas mazgāšanu. Viņa kļuva par vēl vienu ķēdes posmu nelegālā dopinga lietošanas shēmā: jaunajai sievietei pāri robežām bija jāpārvadā aizliegtie preparāti, jānodod tie sportistiem un pat jāslēpj medikamenti un adatas negaidītu pārbaužu laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu