FOTO: Purvīša balvai nominēti gan videodarbi, gan glezniecība • IR.lv

FOTO: Purvīša balvai nominēti gan videodarbi, gan glezniecība

2
Kates Krolles un Ata Jākobsona videodarbs. Publicitātes foto

Neatkarīgo ekspertu grupa balvai izvirza māksliniekus par šā gada trešā ceturkšņa veikumu

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa kā notikumus Latvijas vizuālajā mākslā fināla atlasei, kas notiks šā gada beigās, nominējusi vēl piecus māksliniekus un mākslinieku grupas. Nominanti izvirzīti, vērtējot 2012.gada trešā ceturkšņa notikumus.

Par instalāciju „Radio siena” mākslas festivālā „Cēsis 2012″ izvirzīta tekstu grupa „Orbīta”. Mākslas kritiķis Vilnis Vējš uzskata, ka “Orbīta” jau daudzus gadus darbojas starpdisciplināri – dzejā un vizuālajā mākslā. Viņu izkoptais stils jau ir mūsdienu latviešu mākslas „klasika”. Cēsu mākslas festivālā „Radio siena” kļuva par darbu, kas labi reprezentē grupas stilu kopumā.

Māksliniece Sigita Daugule izvirzīta par personālizstādi „Fasādes un struktūras” Rīgas Mākslas telpā. Tā ir “mūsdienīga, abstrakti konkrēta, vides artefaktu iespaidota glezniecība; īsta, pārliecinoša, kur krāsa izmantota, tehnoloģiski pārzinot visus tās smalkumus un plašo vēsturi”, uzskata izdevniecības „Neputns” galvenā redaktore Laima Slava.

Savukārt Krišs Salmanis izvirzīts par videodarbu „Garā diena” laikmetīgās mākslas festivālā „Survival Kit 4″. „Izcils darbs. „Garā diena” ir par laika plūdumu maksimālā palēninājumā. Mākslinieks ir spējis personificēt šo sajūtu galējās robežas, kas liek apzināties mūsu trauslo esības jēgu – precīzi, lakoniski un pārliecinoši,” saka mākslas zinātniece Inese Baranovska.

Vēl vienu videodarbu, ko veidojuši mākslinieki Kate Krolle un Atis Jākobsons, „Patiesība ir vienkārša” (tas arī bija laikmetīgās mākslas festivālā „Survival Kit 4″) žūrija nominējusi kā izteikti skaistu darbu, kas apstādina un liek aizmirst laiku.

Gleznotāja Mārīte Guščika izvirzīta par personālizstādi „Atmiņas karte” galerijā „Māksla XO”.  Kritiķis Vējš uzskata, ka gleznotāja “pārgājusi nākamajā stadijā”. Kopš pirmās personālizstādes viņa attīstījusi savu pieeju fotogrāfiskā attēla transformēšanā par glezniecisku, pievēršoties sarežģītai tēmai par neskaidriem apziņas stāvokļiem.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu „Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi „Varbūt”.

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA „Alfor”. Purvīša balvas realizācijā līdzdarbojas kultūras projektu aģentūra „INDIE” un aģentūra „P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības”.

 

Komentāri (2)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu