Klintone uzņemas atbildību par Bengāzī traģēdiju • IR.lv

Klintone uzņemas atbildību par Bengāzī traģēdiju

27
ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone. Foto: Ieva Čīka, LETA

Valsts sekretāre aizstāv prezidentu un viceprezidentu pret apsūdzībām par diplomātu nāvi Lībijā

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pirmdien apliecināja, ka uzņemas atbildību par Bengāzī traģēdiju, kur pagājušajā mēnesī ekstrēmistu uzbrukumā Savienoto Valstu konsulātam tika nogalināti četri amerikāņu diplomāti.

Lībijas austrumos pieredzētais asiņainais uzbrukums kļuvis par vienu Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanu kampaņas debašu tematiem, raksta LETA/Reuters/AFP.

“Es uzņemos atbildību” par to, kas notika 11.septembrī, vizītes gaitā Peru, sniedzot interviju telekanāliem CNN un “Fox”, sacīja valsts sekretāre, piebilstot, ka ASV prezidents Baraks Obama un viceprezidents Džo Baidens nevar būt atbildīgi par specifiskām apsardzes instrukcijām ASV diplomātiskajās misijās.

“Es esmu atbildīga par Valsts departamentu – vairāk nekā 60 000 cilvēku visā pasaulē, 275 vietās,” norādīja valsts sekretāre. “Prezidents un viceprezidents pavisam noteikti nevarētu zināt par specifiskiem lēmumiem, kurus pieņem apsardzes jomas profesionāļi,” norādīja valsts sekretāre.

Viņa arī centās mazināt nozīmi, kas ir bijusi it kā pieļautajām sākotnējām komunikācijas kļūdām, un norādīja, ka uzbrukumu pirmajās stundās vienmēr ir “sajukums”. “Lēmumus par apsardzi pieņem apsardzes jomas profesionāļi, bet mēs visu izvērtēsim, lai gūtu pārliecību, ka mēs darām to, kas arvien riskantākos apstākļos ir jādara,” sacīja Klintone.

Klintone aizstāvēja ASV amatpersonas pret apsūdzībām, ka tās savos publiskajos paziņojumos maina notikušā versijas. “Laika gaitā šī informācija ir mainījusies. Mēs esam uzzinājuši vairāk detaļu, bet tas nav pārsteidzoši,” norādīja valsts sekretāre.

“Tas notiek vienmēr, un es gribētu izvairīties no politiskas pieķeršanas vai vainīgo meklēšanas, jo tādējādi tiek nodarīta netaisnība tūkstošiem amerikāņu – ne tikai Valsts departamentā vai [palīdzības projektu aģentūrā] USAID, bet arī armijas cilvēkiem, kas savu dienestu pilda visā pasaulē.”

Baltajam namam nav darīts zināms, ka ASV konsulātam Bengāzī vajadzīgs vairāk sargu, vēl nesen skaidroja viceprezidents Džo Baidens. Arī Klintone tagad šai versijai pauž apstiprinājumu.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu