Rīgas dome caur tiesu no "Rīgas namiem" piedzīs 1,2 miljonus • IR.lv

Rīgas dome caur tiesu no “Rīgas namiem” piedzīs 1,2 miljonus

39
Kārlis Kavacs no apcietinājuma atbrīvots pret drošības naudu. Foto: Edijs Pālens, LETA

Solidāra atbildība ar Kavacu tiks prasīta arī no Almera Ludvika un Mareka Segliņa

Rīgas dome ar tiesas palīdzību piedzīs 1,2 miljonu latu zaudējumus no SIA “Rīgas nami” bijušās valdes, zvērinātiem revidentiem un grāmatvežiem, informē Rīgas dome.

Ceturtdien Rīgas domē saņemts pašvaldības Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas atzinums par finanšu darījumiem ar “Rīgas namu” brīvajiem līdzekļiem. Tajā konstatēts, ka pērn 25.maijā, noslēdzot līgumu ar SIA “Zeus”, uzņēmumam radīti zaudējumi 1 265 740 latu apmērā.

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas ziņojumā konstatēts, ka SIA “Rīgas nami” bijušais valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs savus pienākumus nav veicis kā krietns un rūpīgs saimnieks saskaņā ar pilnvarojuma līgumu, tāpat valdes locekļiem Almeram Ludvikam un Marekam Segliņam bijušas iespējas un pienākums konstatēt darījumu ar SIA “Zeus” un informēt par to kapitāla daļu turētāju. No viņiem tiks prasīta solidāra atbildība.

Tāpat konstatēts, ka bijušais valdes priekšsēdētājs Kavacs ir pārkāpis gan likuma “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”, gan Publisko iepirkumu likuma, gan Komerclikuma prasības un SIA “Rīgas nami” statūtus, kas nosaka, ka pirms aizdevuma līguma slēgšanas ar SIA “Zeus” valdei bija nepieciešama Rīgas domes kā kapitāla daļu turētāja iepriekšēja piekrišana, bet tā nav saņemta.

Atzinumā norādīts, ka SIA “Sinergija”, kas uzņēmumam līdz šim sniedza grāmatvedības pakalpojumus, pieļāvusi grāmatvedības kārtošanas prasību pārkāpumus, savukārt revidenti savā atzinumā par 2011.gada pārskatu šīs būtiskās neatbilstības nav konstatējuši, attiecīgi nevēršot kapitāla daļu turētāja – Rīgas domes – uzmanību uz nepamatotu darījuma atspoguļošanu 2011.gadā.

Tādējādi kapitāla daļu turētājam neesot sniegta pilnīga un patiesa informācija par SIA “Rīgas nami” finansiālo situāciju un naudas plūsmām, kas ir traucējis savlaicīgi atklāt šo darījumu. Par to atbildīga ir gan SIA “Rīgas nami” atceltā valde, gan grāmatvedis, gan zvērinātie revidenti, uzskata pašvaldības vadība. SIA “Rīgas nami” 2011.gada pārskatu revidējusi SIA “Neovīzija-TA” un SIA “Auditorfirma Alianse”.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks kā SIA “Rīgas nami” kapitāla daļu turētāju pārstāvis uzdevis uzņēmuma jaunajai valdei nekavējoties pārtraukt turpmāku sadarbību ar SIA “Neovīzija-TA” un celt tiesā prasību pret SIA “Neovīzija-TA”, SIA “Auditorfirma Alianse” un SIA “Sinergija”, prasot atbildību par zaudējumiem, kas radušies SIA “Rīgas nami”, viņu apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ.

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas atzinums pilnā apmērā tiks iesniegts gan Valsts policijas Ekonomisko noziegumu pārvaldē, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu