Kā pielāgoties mikimausizācijai • IR.lv

Kā pielāgoties mikimausizācijai

5
Datorzinību centra īpašnieki Signe Bāliņa (no labās), Andris Ķikāns un Māris Detlavs.
Inta Lase

16 gadu laikā Datorzinību centrs pierādījis, ka IT jomā mācību programmas ir tikpat ienesīga biznesa niša kā «tīrā» programmēšana

Galvenais bija nebankrotēt līdz Ziemassvētkiem – tā savas sajūtas, kas valdījušas, biznesu sākot, restaurē trīs a/s Datorzinību centrs īpašnieki Signe Bāliņa, Andris Ķikāns un Māris Detlavs. Toreiz, 1996.gada septembrī, visi trīs pamatīgi riskēja – atstāja labi algotu darbu kāda ārvalstu informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma Latvijas filiālē un nolēma strādāt «paši sev». Vispirms jau tāpēc, ka darba devējs nesaskatīja perspektīvu datorzinību mācību programmās kā biznesa jomā, un gribējies arī pamēģināt, vai iespējams ar savām zināšanām, entuzias-mu un pašu līdzekļiem izveidot sekmīgu uzņēmumu.

Datorzinību centrs savos pirmsākumos specializējās tieši datorprasmju mācību programmu organizēšanā, tāpēc viens no pirmajiem darbiem bija atrast reprezentablas, mācībām piemērotas telpas pilsētas centrā un iegādāties kursiem vajadzīgo aparatūru. «Mums bija trīs vienādi maksājumi – alga, telpu īre un līzings,» uzņēmuma pirmo gadu bilanci šodien atceras Signe Bāliņa. Toreiz īrējuši biroja telpas Vecrīgā – lai būtu tuvāk klientiem, taču jau pēc pāris gadiem bijis skaidrs – ir jāpaliek centrā, bet jātiek prom no Vecrīgas. «Tehnikas piegāde bija pilnīgs murgs,» skaidro Andris Ķikāns. Un tas nebija mazsvarīgi, jo apgriezienus uzņēma Datorzinību centra pārējie divi darbības virzieni – profesionālās datortehnikas tirdzniecība un programmatūras izstrāde. 

Tagad tehnikas tirdzniecība ir mazākā no jomām, taču pirms kāda laika «bijām labākais IBM partneris serveru pārdošanā», stāsta Andris. Tāpat savulaik viņi pirmie piedāvāja datorzinību grāmatas latviešu valodā. «Tobrīd grāmatu latviski gandrīz nebija, tāpēc tas bija ļoti labs, lai arī neliels bizness,» saka Signe. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu