Bordāns: Nav iemesla novilcināt tiesneša Strazda disciplinārlietu • IR.lv

Bordāns: Nav iemesla novilcināt tiesneša Strazda disciplinārlietu

19
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Edijs Pālens, LETA

Tieslietu ministrs negrasās atsaukt disciplinārlietas ierosināšanu

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LLNK) Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājam Pēterim Dzalbem norādījis, ka tiesneša Ziedoņa Strazda disciplinārlietas materiālos ir viss nepieciešamais un pietiekamais, lai kolēģija varētu sākt lietas izskatīšanu pēc būtības.

Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma prasība ir sniegt ministram kā disciplinārās lietas ierosinātājam vispusīgu vērtējumu par viņa rīcībā esošo dokumentu saturošo informāciju, to arī ietvēra ministra rīkojums par disciplinārlietas ierosināšanu, aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Turklāt ministra rīkojumā tika ietvertas atsauces uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) dokumentos norādītajiem pārkāpumiem, kas skaidri atklāj faktus, ka Strazds nav pienācīgi pildījis tiesas priekšsēdētāja pienākumus.

Jau ziņots, ka Tiesnešu disciplinārkolēģija, kurai jāskata Strazda lieta, Bordāna ierosināto lietu nosūtīja atpakaļ tieslietu ministram, lūdzot novērst trūkumus un izpildīt Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 3.panta 2. un 3.daļas prasības. Ministrs toreiz pauda bažas, ka šādā veidā tiek novilcināta lietas izskatīšana.

Ministrs disciplināro lietu pret tiesnesi Strazdu ierosināja 20.augustā. Bordāns Tiesnešu disciplinārkolēģijai sniedza vispusīgu vērtējumu par viņa rīcībā esošo dokumentu saturošo informāciju un tieši to sevī ietvēra ministra lēmums par disciplinārlietas ierosināšanu.

Bordāns uzsvēra, ka disciplinārlietas ierosināšana netiks atsaukta. Savukārt Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs intervijā žurnālam „Ir” spītīgi apgalvoja, ka nekādas disciplinārlietas neesot.

Jau ziņots, ka 7.augustā KNAB izmeklētāji tiesnesi Strazdu aizturēja uz aizdomu pamata par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu. Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Abiem tiesnešiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, un viņi abi neilgi pēc liecību sniegšanas KNAB saslima. Tikmēr KNAB šajā lietā turpina izmeklēšanu.

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu