Ivanišvili: Jaunajā Gruzijas valdībā nebūs neviena vecā ministra • IR.lv

Ivanišvili: Jaunajā Gruzijas valdībā nebūs neviena vecā ministra

23
Gruzijas parlamenta vēlēšanu uzvarētājs Bidzina Ivanišvili. Foto: AFP/LETA

ASV Valsts departaments apsveic Gruziju ar vēsturiskām vēlēšanām

Neviens no pašreizējās Gruzijas valdības pārstāvjiem nebūs jaunajā valdībā, paziņojis “Gruzijas sapņa” līderis un parlamenta vēlēšanu uzvarētājs Bidzina Ivanišvili.

Trešdienas rītā bija saskaitīti gandrīz visu iecirkņu – 97% – balsošanas rezultāti, un tie liecina, ka “Gruzijas sapnis” saņem 55% vēlētāju atbalstu, bet pašreizējā prezidenta Mihaila Saakašvili koalīcija – 40,27%. Pārējās balsis sadalās starp 14 citām partijām, ziņo “Newsru.com”.

ASV valdība jau apsveikusi Gruziju ar “vēsturiskām” parlamenta vēlēšanām, otrdien paziņoja Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulande. Kā zināms, šī ir pirmā reize, kad varas maiņa Gruzijā notiek parlamentāru vēlēšanu, nevis apvērsuma rezultātā.

ASV arī uzslavējušas Saakašvili par to, ka viņš spējis atzīt savu zaudējumu vēlēšanās un izteicis gatavību sadarboties ar parlamenta vairākumu, lai sastādītu jauno valdību.

“Tas patiesi ir svarīgs solis Gruzijas demokrātijas vēsturē,” paziņoja Nulande. Tas, kā notika parlamenta vēlēšanas Gruzijā, ir “svarīga demokrātiska zīme ne tikai Gruzijai, bet arī visam reģionam un citām valstīm, kas cīnās par demokrātiju”, uzsvērts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

“Gruzijas sapņa” uzvara vēlēšanās radījusi cerību, ka uzlabosies Gruzijas un Krievijas attiecības, raksta portāls “Newsru.com”. Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs un viņa iespējamais Gruzijas kolēģis Ivanišvili jau paziņojuši par gatavību abu valstu dialogam.

Ivanišvili, kurš, ļoti iespējams, kļūs par Gruzijas jauno premjerministru, jau otrdien paziņoja, ka vēlas uzlabot attiecības ar Krieviju, taču negrasās atteikties no integrācijas Eiropā un NATO.

Viens no “Gruzijas sapņa” līderiem Iraklijs Alasanija pavēstījis, ka ar pašreizējo prezidentu Saakašvili uzvarētājiem būs “darba attiecības”. Viņš norādījis, ka galvenā atbildība par iespējamo politisko krīzi ir Gruzijas prezidentam. “Mums ir vēlme ar prezidentu uzturēt darba attiecības, un, kā kļuva zināms, arī no viņa puses ir šāda vēlme,” teica Alasanija.

 

Komentāri (23)

ilmisimo 03.10.2012. 13.21

šiem ar beidzot savs Uspaskihs/Šķēle/Zīgerists vienā personā.

Ak, laimīgie.

+2
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 03.10.2012. 11.17

Gribētos jau lai es kļūdos,bet izskatās ka Grūziju gaida atgriešanās Krievijas ietekmes zonā..ar visu tai raksturīgo politikas (bez)kultūru – korupciju un mums tik pazīstamām puskriminālu oligarhu šeptēm un lumpeņu draudzīgo kori. Saakašvili reformas gaida nopietns trieciens..jācer ka Grūzijā tomēr nākamās vēlēšanas notiks un nebūs jāķeras pie jaunas rožu revolūcijas..

+2
0
Atbildēt

0

astra_ozo 03.10.2012. 14.35

Interesanti – cik simbolisks ir jaunā Gruzijas prezidenta uzvārds – IVANIšvili.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu