Atvainojiet, mums nav autoritārais režīms • IR.lv

Atvainojiet, mums nav autoritārais režīms

9
Foto — Gatis Gierts, F64
Inta Lase

Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču izjautājam par skaļākajiem skandāliem tiesu sistēmā un četros pilnvaru gados paveikto


P
remjerministrs Dombrovskis mums intervijā atzina – tiesu sistēmas nesakārtotība atbaida investorus. Arī globālās konkurētspējas indekss liecina – pēc juridisko un ekonomisko strīdu risināšanas efektivitātes Latvija ir 117.vietā, Igaunija 4., Lietuva 77. Kādu atzīmi jūs tagad liktu Latvijas tiesu sistēmai?
Nemēģināšu ielikt konkrētu atzīmi, bet man pilnīgi jāpiekrīt. Augstākā tiesa (AT) viena no pirmajām sāka skandēt trauksmes zvanu par strauji pieaugošo lietu skaitu. Jebkurš biznesmenis, nesagaidot ātru rezultātu strīdu izšķiršanā, jūt [problēmu] materiāli. Neapšaubāmi, tā ir šodienas problēma numur viens.

Kādu risinājumu piedāvājat?
Baidos, ka neviens nenosauks vienu brīnumlīdzekli. Vienkāršākais būtu palielināt tiesnešu skaitu. Par AT varu teikt, ka otro gadu strādājam vislielākajā skaitā Latvijas vēsturē – 50 tiesnešu. Protams, tas ir ekstensīvās attīstības ceļš, ne intensīvās. Audzēt [tiesnešu skaitu] nepietiekama finansējuma apstākļos – tas nav diez cik prātīgi, jo šī situācija tomēr ir pārejoša.

Pamatproblēma ir procesuālās tiesības. Dažādos forumos profesionāļi pamatoti runā, ka Latvijas tiesāšanās procedūras ir pārlieku smagnējas, sarežģītas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu