Aptauja: Septembrī populārākā partija - SC • IR.lv

Aptauja: Septembrī populārākā partija – SC

96
Saskaņas centra logo. Foto: LETA

Saskaņas centrs septembrī arī absolūts līderis ziedojumu apmēru ziņā

Septembrī Latvijas iedzīvotāju vidū populārākā partija joprojām bija “Saskaņas centrs” (SC), kaut arī tās reitings salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājies par trīs procentpunktiem, liecina “Latvijas faktu” aptauja.

Septembrī Saeimas vēlēšanās par SC bija gatavi balsot 20,5% respondentu. Otrā populārākā partija septembrī bija “Vienotība”, par kuru parlamenta vēlēšanu gadījumā septembrī būtu balsojuši 15,1% vēlētāju. Arī šīs partijas reitings salīdzinājumā ar augustu samazinājies par 0,2 procentpunktiem, ziņo LETA.

Septembrī sarucis arī Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) reitings – par šo partiju septembrī balsotu 7,2% pilsoņu, kas ir par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā pagājušajā mēnesī. Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) reitings septembrī pieaudzis par 0,7 procentpunktiem, un par ZZS parlamenta vēlēšanās būtu gatavi balsot 7,9% pilsoņu.

Pārējās partijas nesasniedz 5% vēlētāju atbalstu, kas nepieciešams iekļūšanai Saeimā. Par Reformu partiju balsotu vien 3,5%, kaut arī šīs partijas reitings septembrī nedaudz pieaudzis. Par partiju “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” septembrī vēlēšanās būtu gatavi balsot 1,4% pilsoņu.

Mazāk nekā 1% atbalstu saņēmusi Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partija, Pēdējā partija, Kristīgi demokrātiskā savienība, “Par prezidentālu republiku”, “Tautas kontrole” un partija “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”.

Savukārt 29,6% respondentu nav izlēmuši, par ko balsotu. Salīdzinot ar augustu, neizlēmušo skaits ir pieaudzis par 4,9 procentpunktiem.

12,3% aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās nepiedalītos, bet augustā šādu nostāju pauduši 13,9% pilsoņu.

Septembrī absolūts ziedojumu apmēru līderis – Saskaņas centrs

Septembrī absolūta ziedojumu apmēru līdere ir apvienība Saskaņas centrs” (SC), kas ziedojumos saņēmusi 26 800 latu, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja mājaslapā pieejamā informācija par partiju dāvinājumiem un ziedojumiem. Augustā visvairāk bija saziedots partijai “Vienotība” – 21 824 lati, bet septembrī priekšplānā izvirzījies SC.

SC vislielākais ziedojums pagājušajā mēnesī bijis no Rīgas domes deputāta Nikolaja Zaharova, kurš partijas kasē ieskaitījis 10 000 latu, kā arī no Sergeja Jeremuta, kurš dāsni atvēlējis 7000 latus. Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa” septembrī ziedojumos saņēmusi 850 latus, raksta LETA.

“Vienotībai” septembrī saziedoti vien 4700 lati. No tiem 1000 latu ziedojis Vitolds Kozlovskis, bet vēl 900 latus – Jānis Žugris.

“Vienotība” un SC arī ir galvenās konkurentes ziedojumu apmēru ziņā, jo gandrīz ik mēnesi šajā jomā maina pozīcijas no pirmās uz otro vietu.

Trešajā vietā ziedojumu apmēru ziņā septembrī ierindojusies Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kura ziedojumos saņēmusi 1935 latus. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis partijai ziedojis 200 latus, bet pārējie ziedojumi bijuši 50-150 latu apmērā.

Reformu partijai septembrī saziedoti 410 lati, Latvijas Zemnieku savienībai – 400 lati, “Visu Latvijai!” – 440 lati, Nacionālajai apvienībai “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – 72 lati, bet apvienībai “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK, Latvijas Zaļai partijai, šopavasar izveidotai partijai “Gods kalpot Rīgai” un Latviešu Zemnieku savienībai pagājušajā mēnesī ziedojumu nav bijis.

Septembrī arī neviena no iepriekšminētajām partijām nav saņēmusi biedru naudas maksājumus, lai gan partijas “Gods kalpot Rīgai” atbalstītāji vasarā biedru naudā kopumā bija iemaksājuši 96 482 latus.

 

 

Komentāri (96)

oktaavs 02.10.2012. 09.50

Tīri matemātiski viss ir pareizi. SC saimnieki neļauj šķelt savu elektorātu un tāpēc citu vērā ņemamu krievu partiju nav.
Mums gan uzrodas visādi dūles lai nokāstu kaut daļu latviešu balsu un pazustu tālēs zilajās. Interesanti, kurš pasūtīja cirku ?
Vienīgā mūsu izeja ir apvienot visus daudzmaz adekvātos un beigt cīnīties par utīm lai nepazaudētu pašu galveno – neatkarību un valsti.

+11
0
Atbildēt

0

Juris Millers 02.10.2012. 11.57

Izskatās, ka Vienotībai kopā ar Reformu Partiju jāsāk reklamas kampaņa, kas skaidro kā Ušakovs izputina Rīgu izdalot populistiskas dotācijas aizņemoties tam naudu visu rīdzinieku vārdā, bet par šo naudu reklamējot sevi, SC un Ameriku. Kā Ušakovam izdevās palielināt Rīgas parādus laikā, kad ekonomika aug pēc krīzes. Kā Latvijas visās malās valsts iestādes meklē veidus kā samazināt izdevumus, bet Rīgā tie tikai aug un aug. Par 20% otkatiem. Par savējiem valdēs un korupcijas pieaugumu Rīgā.
SC ir liels passīvo atbalstītāju skaits, tos nevarēs pārliecināt ar reklāmām par to cik labas ir citas partija, lai viņi balsotu citādāk viņiem ir jāmāk parādīt cik slikts ir SC.

+9
-1
Atbildēt

2

    lebronj2356 > Juris Millers 02.10.2012. 13.50

    Man dažreiz liekas, ka Jūs dzīvojat sapņu un utopijas pasaulē :) Kāda RP kampaņa ?! – no partijas, kurai ir ~3% reitings, kaut gan vienmēr var mēģināt. Lai izkustinātu Ušakovu būs jānāk klajā ar reāliem plāniem, iecerēm un skaitļiem nevis muļķīgām diskusijām par godīgumu, oligarhiem, otkatiem – jo diemžēl pierādās, ka daudziem ir spēkā patiesība, ka nauda nesmird. Ja nu vienīgi naivie vēlētāji, kam sirds kūst, kad Zatlervaldis cēli runāja par godīgumu, utt. SC vēlētājs bez tam ir motivēts etniski, sīkums, bet nozīmīgi !

    P.S.Būšu nekaunīgs un atgādināšu, ka tieši SC čomam pieder firma, kas realizēja Jums tik tīkamo radaru ideju ar naudas slaukšanu no krūmiem par +3 km/h !

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Juris Millers 02.10.2012. 15.22

    Pozitīva reklāma palielina savu reitungu uz neizlēmušo rēķina, negatīvā reklāma samazina opponenta reitingu palielinot neizlēmušo skaitu. Manuprāt pašreizējā situācijā V+RP nav reāli pārspēt SC tikai ar pozitīvo reklāmu.

    P.S. Es personīgi neskatos kam pieder kāda firma, bet vai tā firma izpilda konkursa noteikumus. Šajā gadījumā konkursa noteikumus viņi izpildīja, bet reālu piegādi veikt termiņā nespēja, par ko viņus tagad arī pilnīgi pamatoti soda. Vai fotoradari ir vai nav, kā tos kalibrēt, kur uzstādīt ir valsts kompetence, uzņēmums te ir tikai izpildītājs, kas ņem kredītu bankā (ko valsts iestādei ir daudz grūtāk), algo papildus darbiniekus, …

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 02.10.2012. 08.44

Svārstības procenta robežās Vienotības un NA reitingos neko neizsaka. Abu šo politisko spēku pozīcijas joprojām ir stabilas un kopā tas ir vairāk kā SC :) Tikai diez vai RP atkopsies līdz nākošajām vēlēšanām. Nevienai partijai, kura atklāti ir mēģinājusi ” pīties” ar SC tas vēl nav izdevies un RP arī netaisās ” laboties” šajā ziņā, vismaz pašvaldību vēlēšanu kontekstā.

+9
-2
Atbildēt

2

    lebronj2356 > buchamona 02.10.2012. 09.05

    Nu gan sanācis iepostot :)…NA %āli tā svārstība ir liela, V daudz mazāka, taču pareizi ir tas, ka tas neko īpašu neizsaka – reitingi dažādām aptauju firmām mēdz atšķirties, es gribētu arī piebilst, ka NA ir samērā liels ”cietais atbalsts”. ZRP es domāju, ka nereanimēsies, viens iemesls ir minētā bučošanās ar SC, bet otrs ir tas, ka ZRP tomēr ir galēji liberāla eksperimentu partija, kas mums pašlaik nav ne mazākā mērā vajadzīgs ar visiem saviem pelēkajiem kardināliem un galma ākstiem ! Par V runājot var tikai piekrist roberts_j par Rībenas rakstu delfos šodien. Ilgu laiku man viņa šķita kā viena no simpātiskākajām JL sastāvā un arī tegad runājot pretī ievērojamai savas partijas neoliberāļu daļai atļaujas paust savu nostāju, kurai es pilnībā piekrītu ! Mums ir svarīgas savas vērtības nevis importētas !!! Es domāju, ka V ir jātiecas konservatīvisma virzienā nevis eksperimentu un šokēšanas(lai atstāj tos Zatlerim) vienlaikus nepaliekot par TP, pretējā gadījumā gaida skuju taka !

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 02.10.2012. 08.58

    Pat, ja RP atkopsies un mēra kandidātus liekot atkal neuztaisīs kādu kļūdu (piemēram par potenciālo mēra kandidāti pasludinot Kukuli), man nav pārliecības vai šie nepievienosies izdevīgā momentā SC koalīcijai, atstājot V un NA mazākumā.

    P.S. Tā IR lapa gan bremzē šobrīd un taisa visādus brīnumus.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu