Ginters Grass dzejolī cildina Izraēlas kodolnoslēpumu izpaudēju • IR.lv

Ginters Grass dzejolī cildina Izraēlas kodolnoslēpumu izpaudēju

42
Rakstnieks un Nobela prēmijas laureāts Ginters Grass. Foto: AFP/LETA

Kodolspeciālists Mordehajs Vanunu cietumā pavadīja 18 gadus, jo par norisēm Izraēlas kodolobjektā informēja britu laikrakstu

Vācu rakstnieks, Nobela prēmijas laureāts Ginters Grass, kurš Izraēlu iepriekš kādā dzejolī nodēvējis par draudu mieram un tāpēc tur pasludināts par “persona non grata”, publicējis jaunu dzejoli, kurā atkal kritizēta Izraēla.

Dzejolī “Mūsu laika varonis”, kas iekļauts starp 87 darbiem, kuri apkopoti Grasa jaunajā dzejas krājumā, viņš cildina Izraēlas kodolspeciālistu Mordehaju Vanunu, kurš par Telavivas kodolnoslēpumu atklāšanu britu laikrakstam 18 gadus pavadījis Izraēlas cietumā, ziņo LETA.

Grass Vanunu dēvē par “varoni” un “atdarināšanas vērtu paraugu”, lasāms fragmentos, kurus publicējusi ziņu aģentūra DPA.

Atbilstoši plaši izplatītam viedoklim Izraēla ir vienīgā Tuvo Austrumu kodolvalsts, un tās bruņojumā ir 100 līdz 300 kaujas galviņu, tomēr Telaviva kodolieroču esamību savā bruņojumā oficiāli nedz apstiprina, nedz noliedz.

Izraēla nav parakstījusi Līgumu par kodolieroču neizplatīšanu un neļauj starptautiski pārraudzīt Dimonas kodolobjektu.

Vanunu pavadīja cietumā 18 gadus, jo par norisēm Dimonas kodolobjektā informēja britu laikrakstu “The Sunday Times”.

Vanunu no cietuma tika izlaists 2004.gadā, tomēr viņam aizliegts ceļot un kontaktēties ar ārzemniekiem, iepriekš nesaņemot varasiestāžu atļauju. Par šo noteikumu pārkāpšanu bijušais kodolspeciālists ticis sodīts vairāk nekā 20 reižu.

Kā jau ziņots, Grass aprīlī laikrakstā “Süddeutsche Zeitung” publicētā dzejolī “Was gesagt werden muss” (“Kas jāpasaka”) pauda bažas, ka, dodot “preventīvu triecienu”, Izraēla grib “iznīcināt Irānas tautu”.

Kā jau bija sagaidāms, dzejolis Izraēlā izsauca sašutumu, bet pašu rakstnieku Telaviva pasludināja par “persona non grata”.

Kā vēlāk norādīja pats rakstnieks, Izraēla kļuvusi par trešo valsti, kurā viņam liegta iebraukšana. Iepriekš viņš izpelnījies komunistiskās Austrumvācijas un militārās huntas pārvaldītās Birmas nelabvēlību.

 

Komentāri (42)

ivetao2007 02.10.2012. 11.47

Ja kurdi un čečeni būtu tikpat gudri un enerģiski kā židi, tad viņiem arī būtu sava valsts. Latvijs par valsti kļuva daudzu laimīgu sakritību dēļ un ka vajadzīgā brīdi dažiem nostrādāja veselais saprāts. Taču tādu vērtību kā savu valsti, latvisši nodzer, apspļauda un neticami lētticīgi tic neseniem pavergotājiem un balamutīgiem blēžiem. Pie viena atgādinu, ka savā laikā jaunnodibinšto žīdu valsti centās iznīcināt arabu valstis. Bet pirms tam žīdu “pogromus”rīkoja cariskajā Krievijā. Interesanti, ka pārkrievotie židi kaunās no savas tautas īstā nosaukuma. Tāpat latvieši padomiski “aizmirsuši” kāda tautība bija viņu bodniekiem, skroderiem un citiem amatniekiem, ko skaidri pateicis Rudolfs Blaumanis.

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 01.10.2012. 21.41

zidiem nekad nav piederejusi israelas zeme..saskanaa ar veco deribu tie to atnema filstiesiem vai taml. un 7 gs pec Kristus musu eraa to mantinieki arabi atguva atpakal savaa ipasumaa..taa kaa pati izraelas valsts pastavesana ir dzili nelikumiga..

+4
-5
Atbildēt

0

ilmisimo 01.10.2012. 21.59

+3
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu