Nav zvanīts • IR.lv

Nav zvanīts

6
Pauls Raudseps

Divi triljoni centrālās bankas dolāru nav spējuši uzpumpēt ASV tautsaimniecību

Jau labu laiku pirms tā parādīšanās jaunais Apple viedtālrunis – visas pasaules hipsteru stilīgais iekāres objekts – sacēla kārtējo viļņošanos. Lietotāji prasīja: cik tas būs inovatīvs? Izrādās, ka ne sevišķi – nedaudz plānāks ar nedaudz lielāku ekrānu. Tirgus sekotāji zīlēja: vai to pirks? Izrādās, ka pat ļoti – pirmdien Apple paziņoja, ka pirmajās trīs jaunā modeļa tirgošanas dienās pārdoti pieci miljoni telefonu.

Taču pirms iPhone 5 laišanas tautās daudzu žurnālistu un komentētāju uzmanību piesaistīja kāds cits bankas J.P.Morgan analīzē uzdotais jautājums – vai šis produkts viens spēs manāmi paaugstināt ASV iekšzemes kopprodukta izaugsmi 2012.gada beigās? Bankas analītiķis Maikls Feroli rēķināja, ka lielā pārdoto aifonu skaita dēļ izaugsme varētu būt par 0,25-0,5 procentiem lielāka, kas tautsaimniecībai piešķirtu jau kaut cik optimistisku paskatu.

Lasītājiem šādi spriedelējumi varētu šķist jautri, taču azarts, ar kuru amerikāņu publicisti ķērās pie šā cerību salmiņa, patiesībā atspoguļo to, cik nopietnas ir problēmas ASV. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu