Aptauja: Visvairāk iedzīvotāju no aizbraukšanas atturētu ģimene • IR.lv

Aptauja: Visvairāk iedzīvotāju no aizbraukšanas atturētu ģimene

26
Foto: Andrius Ufartas, F64/BFL

Vairākums uz dzīvi ārpus Latvijas pārceltos lielāku ienākumu dēļ

Saņemot piedāvājumu uz ilgāku laiku doties dzīvot un strādāt ārpus Latvijas, visvairāk iedzīvotājus no aizbraukšanas atturētu ģimene un draugi, svešvalodas neprasme un nevēlēšanās justies kā viesstrādniekam, liecina “DNB Latvijas barometra” pētījums.

Minot galvenos iemeslus, kas viņus atturētu no aizbraukšanas, puse pētījuma laikā aptaujāto atzina, ka to nedarītu atšķirtības no ģimenes un draugiem dēļ. Savukārt 32% atzinuši, ka nebrauktu, jo nezina attiecīgās valsts valodu, 27% norādījuši, ka galvenie iemesli, lai nepieņemtu piedāvājumu doties prom no valsts, būtu nevēlēšanās justies kā viesstrādniekam, un 24% ir bažas par nepazīstamu vidi, raksta LETA.

24% nedotos dzīvot un strādāt ārpus Latvijas tāpēc, ka ir apmierināti ar dzīves apstākļiem un ienākumiem tepat Latvijā. Savukārt patriotiskas jūtas pret valsti bija retāk minētais palikšanas iemesls – 12%. To, ka nav nekādu iemeslu palikt, norādīja 10% aptaujāto.

Lūgti raksturot trīs galvenos nosacījumus, kas viņiem liktu pieņemt piedāvājumu uz ilgāku laiku doties dzīvot un strādāt ārpus Latvijas, visbiežāk jeb 46% gadījumu aptaujātie teikuši, ka viņi pārceltos lielāku ienākumu dēļ. 29% pārceltos, ja būtu labāki sadzīves apstākļi, bet 26% – ja būtu labāka sociālā politika nekā Latvijā. Salīdzinoši reti jeb 7% gadījumu par nosacījumu aizbraukšanai uzskatīta iespēja paplašināt redzesloku, uzzināt kaut ko jaunu, 5% – iepazīt būtiski citādu vidi, 4% – izbaudīt piedzīvojumu, 2% – iegūt jaunus draugus, paziņas.

Aptuveni trešdaļa iedzīvotāju atzina, ka viņus nekas nevarētu motivēt aizbraukt.

Atbildot uz jautājumu, kas būtu iemesli, lai pieņemtu vai nepieņemtu piedāvājumu dzīvot un strādāt ārpus Latvijas, aptaujātajiem bija iespējams atzīmēt līdz trīs atbildēm.

Aptauja veikta augustā, izvaicājot 1003 cilvēkus vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā. Izlase ir reprezentatīva attiecībā pret ģenerālo kopumu. Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptauju nodrošina SKDS, veicot tiešās intervijas respondentu dzīvesvietā.

 

Komentāri (26)

ilmisimo 26.09.2012. 11.29

Aptauja: Visvairāk iedzīvotāju no aizbraukšanas atturētu ģimene
________________
atņems pasi un biļetes?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu