Ilvess: Igaunija labprāt ANO dalītos ar savu IT pieredzi • IR.lv

Ilvess: Igaunija labprāt ANO dalītos ar savu IT pieredzi

47
Igaunijas prezients Tomass Hendriks Ilvess Rīgas konferencē šoruden. Foto: Lita Krone, LETA

ANO ģenerālsekretārs nākotnē labprāt apmeklētu Igauniju

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess svētdien, tiekoties ar ANO ģenerālsekretāru Banu Gimunu, apliecinājis Igaunijas gatavību dalīties savā pieredzē ar citām valstīm par informācijas tehnoloģiju izmantošanu valsts pārvaldē un sabiedrisko pakalpojumu sektorā. Ilvess pašlaik atrodas Ņujorkā, kur piedalīsies ANO Ģenerālās asamblejas 67.sesijā, ziņo LETA.

“E-veselības aprūpes sistēma, e-vadīšana, e-nodokļu pārvalde, internetā balstītas vēlēšanas un virkne citu līdzīgu risinājumu, tas viss palīdz uzlabot efektivitāti un samazināt izdevumus un korupciju. Igaunija joprojām vēlas dalīties ar savu pieredzi globālā līmenī,” tiekoties ar ANO ģenerālsekretāru, norādījis Ilvess.

Viņš atgādinājis, ka Igaunija jau ir palīdzējusi Moldovai un iesaistījusies e-pārvaldes radīšanā palestīniešu teritorijās, un tagad palīdz Tunisijai.

Ilvess uzsvēra, ka nepieciešams nodrošināt globālu interneta brīvību. “Interneta brīvība un demokrātija nāk kā komplektā. Internets palielina brīvu ideju un informācijas kustību, un tas ir kas tāds, ko nedrīkstētu ierobežot,” uzsvēris Ilvess, piebilstot, kas šis jautājums ir aktuāls visā pasaulē.

Ilvess norādījis, ka interneta brīvība ir jautājums, kas kļuvis aktuāls starptautiskā līmenī, un tas nav saistīts tikai ar Ziemeļāfriku, Vidusāziju un Tuvajiem Austrumiem. “Ir pārāk daudz valstu, kas runā par interneta brīvību kā draudu drošībai. Kiberdrošība ir nepieciešama, lai ierobežotu kriminālās aktivitātes, nevis ideju un informācijas apmaiņu starp cilvēkiem,” atzīmējis Ilvess.

ANO ģenerālsekretārs pateicies Igaunijai par dalīšanos ar savu pieredzi informāciju tehnoloģiju izmantošanā un apliecinājis, ka Igaunijas devums tiek vērtēts atzinīgi un vienmēr tiek gaidīts.

Ilvess, tiekoties ar Banu, runājis arī par Igaunijas vēlmi pievienoties ANO Cilvēktiesību padomei un ANO ģenerālsekretāra iespējamo vizīti Igaunijā.

Bans apliecinājis, ka nākotnē labprāt apciemotu Igauniju.

 

Komentāri (47)

martinszeme 24.09.2012. 14.10

Izcili. Lepns, pārliecināts valstsvīrs. Bezkaunīgs(labā ziņā) un iespaidīgs gājiens – Igaunijai piedāvāt apmācīt lielās valstis, kā apieties ar datoriem un veidot digitālo kultūru pārvaldes jomās. Visa cieņa Ilvesam un Igaunijai. Man interesē, kādām valstīm Latvija palīdz, un ar ko? (Tas nav domāts kā uzbrauciens, man tiešām interesē un nav informācijas par to)

+5
0
Atbildēt

2

    Līga Lētiņa > martinszeme 24.09.2012. 14.33

    Latvija palīdz igaunijai :). ūdensmetējs demonstrantu izklīdināšanai.
    par fganistanu un irāku neko neesi dzirdejis? gruziju? krieviju?
    paprasi , lai žurnaļugas reizēm palepojas ar Latviju, ne tikai igauniju, kuri pārsvarā muld nevis dara. nemīl pie mums stastīt , ka pietikosi daudz lietās igauņi mums ir tālu pakaļā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    martinszeme > martinszeme 24.09.2012. 14.42

    Bet, Martas tēv, es neesmu gan dzirdējis, nē. Par Afganistānu un Irāku – varētu teikt, ka Latvija palīdz(ēja) uzturēt mieru šais valstīs, bet varētu arī teikt, ka Latvija palīdzēja īstenot militāro okupāciju zemē, kas nekādu aicinājumu neizteica. Latvieši pagātnes lomas apgriezuši otrādi – tagad mēs esam okupanti, lai cik mazā skaitā mūsu karavīri tur būtu. Pieļauju, ka Tev ir taisnība par Gruziju, par Krieviju esmu mazāk pārliecināts.
    Un pat, ja Igaunija tiešām vairāk “muld nevis dara”, ir grūti to apvienot ar ekonomiskajiem un sociāliem rādītājiem, kur Igaunija ir stipri priekšā Latvijai. Bet es teicu, ka man interesē, un tā arī ir – vari minēt konkrētus piemērus, kuros “igauņi mums ir tālu pakaļā”?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

euguenepes 24.09.2012. 12.40

Lūdzu, izlabojiet kļūdu – Ban Ki-moon, nemēģiniet to latviskot un rakstīt “Gimunu”.Muļķīgi.

+3
0
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 24.09.2012. 19.58

Man laukmājās igauņu mobnets sit pušu lmt pasākumu.Un tas ir 30 km no robežas.Gatavā intervence :)
Otrā doma kas nāk prātā- Bērziņš vs Ilvess.Bez komentāriem. :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu