Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā atklāta Ģederta Eliasa gleznu izstādi • IR.lv

Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā atklāta Ģederta Eliasa gleznu izstādi

8

Mākslinieka dzimšanas dienā – 23.septembrī – notiks divi pasākumi – plkst.12 piemiņas brīdis Platones pagasta Strupdeguņu kapos, bet plkst.13 viņa dzimtas mājās “Zīlēni” sarīkojums “Iesākums mākslinieka laikam”

Atzīmējot latviešu gleznotāja Ģederta Eliasa 125.jubileju, piektdien Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā atklāta mākslinieka darbu izstāde “Esmu strādājis daudz”, raksta aģentūra LETA.

Tajā no vairāk nekā 50 eksponētajiem darbiem aptuveni 40 būs iepriekš neizstādīti vai arī pēdējoreiz izstādīti 20.gadsimta 20.-30.gados. Izstādes pamatā ir muzejā esošā Eliasa darbu kolekcija. Eliasa darbi Jelgavā būs skatāmi līdz 28.oktobrim.

Toties mākslinieka dzimšanas dienā – 23.septembrī – viņa dzimtajā pusē notiks daži dzimtas un dzimto māju tēmai veltīti pasākumi – plkst.12 norisināsies piemiņas brīdis Jelgavas novada Platones pagasta Strupdeguņu kapos, bet plkst.13 viņa dzimtas mājās “Zīlēni”, Platones pagastā, iecerēts sarīkojums “Iesākums mākslinieka laikam”.

Ar gleznu izstādi mākslinieka dzimšanas diena tiks atzīmēta arī Rīgā – no 1.novembra Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Baltajā zālē būs aplūkojami Eliasa darbi no LNMM un Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja krājuma.

Tāpat par godu mākslinieka jubilejai apgāds “Neputns” izdevis Laimas Slavas veidoto monogrāfisku albumu “Ģederts Eliass”, kurā ievietoti aptuveni 500 attēli, mākslinieka dzīves apraksts, darbu saraksts, mākslinieka Jurģa Skulmes un māsas Maijas Cielēnas meitas Izabellas atmiņas, kā arī daļa no Eliasa vēstulēm, kas ļauj ielūkoties viņa attiecībās ar sievietēm.

Eliass (1887-1975) bijis spožs gleznotājs, mākslas vēstures pētnieks un stipra personība, bez kuras nav iedomājama Latvijas 20.gadsimta māksla. Eliass kā neviens cits no latviešu gleznotājiem realizējis sevi daudzos 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma aktuālajos mākslas virzienos. Autora atstātais mākslas mantojums apliecina piederību augstākajām Eiropas kultūras kvalitātēm.

Dzimis un audzis skaistā, turīgā Zemgales lauku sētā, Eliass no tās mantoja spēku, izturību un alkas pēc pašizteiksmes, bet profesionālo izglītību ieguvis Briselē un Parīzē. Eliasa atbalsts bija visa Eliasu dzimta – gan sabiedriski aktīvie un zinātkārie vecāki, “Zīlēnu” mājas saimnieki – tēvs Jānis un māte Karlīne Eliasi, gan brāļi Juris un Kristaps Eliasi un māsa Maija Cielēna. Visi viņi guvuši labu izglītību dažādās Eiropas augstskolās, kā arī katrs no viņiem savā veidā piedalījās neatkarīgās Latvijas kultūras dzīves pamatu veidošanā.

 

Komentāri (8)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu