Mūkusalas mākslas salonā atklāta Ģederta Eliasa izstāde "Dzimta" • IR.lv

Mūkusalas mākslas salonā atklāta Ģederta Eliasa izstāde “Dzimta”

32
Ģederta Eliasa darbs no izstādes "Dzimta" Mūkusalas mākslas salonā

Šoruden Rīgā un Jelgavā  ar vairākām izstādēm un monogrāfiskā albuma “Ģederts Eliass” izdošanu atzīmēs mākslinieka 125.jubileju

Mūkusalas mākslas salons 6. septembrī atklāja izstādi „Dzimta”, veltītu izcilā latviešu gleznotāja Ģederta Eliasa (1887-1975) 125. gadu jubilejai.  Eliass ir vienīgais latviešu mākslinieks, kura darbs ir Luvrā – tur apskatāms viens no gleznas “Cūkas svilināšana” variantiem. Apliecinot cieņu šai ievērojamajai personībai, šī izstāde ievada pasākumu virkni, ko turpinās izstādes Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā septembrī un Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā novembrī.

Meistara 125. gadskārtu atzīmējot, izdevniecība „Neputns” sadarbībā ar SIA „Alfor” ir sagatavojusi un klajā laidusi monogrāfisku albumu „Ģederts Eliass”, kuras prezentācija notika izstādes atklāšanas laikā.

Mūkusalas mākslas salonā palūkojamās mākslinieka gleznu un akvareļu izstādes “Dzimta” ekspozīcijas pamatu veido Eliasa gleznotie ģimenes locekļu, tuvinieku un draugu portreti, kā arī viņa dzimto māju – “Zīlēnu” – un to apkārtnes atainojumi. Kā aģentūrai LETA pastāstīja izstādes kuratore Diāna Barčevska, šeit apskatāmi gan Mūkusalas mākslas salona kolekcijā, gan Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja kolekcijā esošie darbi. Te pirmo reizi ir iespēja redzēt daudzskaitlīgos Eliasa gleznotos dzimtās mājas akvareļus, kuru Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja kolekcijā ir vairāk nekā 600.

Savukārt 21.septembrī Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā tiks atklāta mākslinieka darbu izstāde “Esmu strādājis daudz”, kurā no vairāk nekā 50 eksponētajiem darbiem aptuveni 40 būs iepriekš neizstādīti vai arī pēdējoreiz izstādīti 20.gadsimta 20.-30.gados. Šīs izstādes pamatā būs muzejā esošā Eliasa darbu kolekcija, raksta aģentūra LETA , atsaucoties uz Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja direktores vietnieci Mariju Kauperi.

Rīgā, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē, Eliasa darbi būs skatāmi no 1.novembra. Būs aplūkojami viņa darbi no LNMM krājuma, arī darbi no Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja.

Mūkusalas mākslas salons atrodas Mūkusalas ielā 42, Rīga

 

 

 

 

 

 

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu