Bērziņš: SAB vadītājam jābūt Latvijas latvietim • IR.lv

Bērziņš: SAB vadītājam jābūt Latvijas latvietim

41
Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Prezidents uzskata, ka SAB vadītājam jāpārzina situācija valstī

Nākamajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam ir jābūt Latvijas latvietim, jo viņam ir ļoti precīzi jāpārzina situācija Latvijā, trešdien kopīgajā preses konferencē ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība) sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Prezidents arī norādīja, ka šai personai būtu jābūt politiski neitrālai.

“Nenoliedzot nevienu citu, bet šis darbs ir tomēr saistīts [ar to, ka] ļoti precīzi ir jāpārzina situācija Latvijā ilgā periodā. Nenoliedzot esošā vadītāja [kvalifikāciju] – katram laikam, katrā laika periodā ir sava vajadzība,” piebilda prezidents.

Viņš norādīja, ka to saka, “nevērtējot iepriekšējo [vadītāju] un nesakot, ka kāds ir slikts”. Tomēr prezidents vēlas, lai turpmāk SAB vada cilvēks, kurš labi zina “situāciju iekšienē”.

Kā ziņots, kopš 2003.gada 2.maija SAB direktora amatā ir Jānis Kažociņš. 2008.gada aprīlī Saeima viņu atkārtoti apstiprināja šajā amatā, Kažociņa pilnvaras beidzas 2013.gada 2.maijā. Kažociņš ir paziņojis, ka vēlreiz uz šo amatu nepretendēs.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) iepriekš teica, ka nav tik svarīgi, vai nākamais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs nāks no politiķu vai drošības nozares vides, bet galvenais ir, lai viņš būtu profesionāls, politiski neitrāls un domātu par valsti.

Pabriks apgalvoja, ka līdz šim esot dzirdējis vien baumas, kas varētu būt atbildīgā amata kandidāti, un vismaz viņa “galvā šāda kandidāta nav”. Atbildīgajiem politiķiem vēl neesot bijušas profesionālas sarunas par SAB vadītāja jautājumu, lai arī esot iespējams, ka kaut kur šādas sarunas notiek. “Vajag meklēt un mēs atradīsim,” apņēmību atrast labāko SAB vadītāju pauda Pabriks.

 

Komentāri (41)

buchamona 19.09.2012. 11.51

Nākamajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam ir jābūt Latvijas latvietim, jo viņam ir ļoti precīzi jāpārzina situācija Latvijā…+++ un kāda tad ir šī ” ļoti precīzā izpratne par situāciju Latvijā”? :)
Kaut kas tāds, kas latvietim Latvijā šķiet pašsaprotams, piemēram, pietāte pret okupācijas sekām, bet, ” ārzemju latvietim”, kurš nav saņēmis šādu “poti”, šķiet kliedzoši nepieņemams?

Kādas īpašas situācijas ir Latvijā ārpus tām, kuras reglamentē likums?

+24
0
Atbildēt

0

putekliic 19.09.2012. 11.58

Nē, nu saprotama lieta, ka tikai tāds, kurš zina ne tikai situāciju, bet galvenais, lai ir attiecīgi ietekmējams un izmantojams poltiskajās spēlēs. Vajadzīgs “poltiski neitrāls” “svojaks”, kurš “saprot lietas”.

+18
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 19.09.2012. 11.27

Vēlams ar kompartijas, padumjās armijas vai padumjo represīvo orgānu noziedzīgo pagātni. Derēs arī kāds, ko čeka ieteiks.

+17
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu