Vienotība: domes deputāts nedrīkst ieņemt amatus pašvaldības administrācijā • IR.lv

Vienotība: domes deputāts nedrīkst ieņemt amatus pašvaldības administrācijā

37
Artis Kampars. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Ģenerālsekretāra viedoklis nesakrīt ar ‘’Vienotības” iepriekš pausto nostāju

Pašvaldību lēmējvaras un izpildvaras nodalīšana ļautu nostiprināt labas pārvaldības principus pašvaldību darbā un novērst iespējamus interešu konfliktus, šodien atzinusi partijas “Vienotība” dome.

“Vienotības” dome piektdien pieņēmusi rezolūciju, kurā rosina noteikt, ka deputāts pēc mandāta iegūšanas nedrīkst ieņemt amatus pašvaldības domes administrācijā, tai skaitā pagasta vai pilsētas pārvaldē, šo ierobežojumu paredzot attiecināt jau uz 2013.gada jūnijā ievēlamajām pašvaldību domēm, aģentūru LETA informēja partijas preses sekretāre Laila Timrota.

Tāpat “Vienotības” domes pārstāvji vienojušies par nepieciešamību liegt pašvaldības domes priekšsēdētājam ieņemt arī izpilddirektora amatu tajās pašvaldībās, kuru iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5000.

Savukārt attiecībā uz 2013.gada jūnijā ievēlamajām deviņām republikas pilsētu – Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Jelgavas, Rēzeknes, Valmieras, Ventspils, Jēkabpils un Jūrmalas – domēm iecerēts noteikt, ka deputāts pēc mandāta iegūšanas nedrīkst vienlaikus ieņemt amatus domes administrācijā, vadīt pašvaldības iestādes, būt pašvaldības kapitālsabiedrību un ostu valdēs un ostu pārvaldēs.

Īstenojot piedāvātās pašvaldību pārvaldības reformas, tiks nodrošināta ievērojami plašāka novada cilvēku iesaiste lēmumu pieņemšanā, kā arī tiks nodrošināta lēmumu caurskatāmība, nodalot lēmumu pieņemšanas un izpildes procesus, uzskata “Vienotības” dome. Tāpat lēmējvaras un izpildvaras nošķiršana paaugstinās pašvaldību deputātu kompetenci un neatkarību. Grozījumus “Likumā par pašvaldībām” sagatavot un iesniegt parlamentā paredzējusi partijas Saeimas frakcija.

Vienlaikus partija norāda, ka grozījumi likumā, kas paredz pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, laika ziņā pieteikti pārāk tuvu pašvaldību vēlēšanām, lai atbilstu labai vēlēšanu likumu sagatavošanas praksei. Ņemot vērā līdzšinējo administratīvi teritoriālās reformas pieredzi, pašvaldību deputātu skaita mazināšana būtu skatāma kontekstā arī ar lēmumiem reformas nākamo soļu īstenošanā, uzskata “Vienotība”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) iecerētā reforma Latvijas pašvaldībās ir atbalstāma, Latvijas Radio teica «Vienotības» ģenerālsekretārs Artis Kampars, vēsta portāls tvnet.lv.

Viņš sacīja: «Mēs atbalstām reformas. Mēs esam par to, lai šādas reformas tiktu pētītas padziļināti, lai realitāte, kas īstenībā ir laukos, tiktu ņemta vērā. Protams, reforma ir vajadzīga, bet ne viss no tā, ko Sprūdža kungs piedāvā, ir šobrīd savietojams ar ikdienas dzīves realitāti.»

Kampars runāja par iecerēto aizliegumu apvienot amatus. «Vai deputāts var būt, piemēram, skolas direktors, kultūras nama vadītājs? Ja mēs raugāmies uz mazajām pašvaldībām, esam pilnīgi pārliecināti, ka šobrīd cilvēki, kuri ar savu darbu ir pierādījuši, ka var vadīt kultūras namu, ir autoritātes, ka spēj gan deju kolektīvā, gan korī, gan kādā teātrī būt autoritātes, vadītāji… Kāpēc gan viņi nevarētu būt tie, kas piedalās lemšanā? Arguments, ka viņi atsevišķos gadījumos lemj par sev par labu, liek uzdot jautājumu, ko nozīmē “sev”. Vai tie ir deju kolektīvi, skolai nepieciešamais uzlabojums?”

Politiķis norādīja uz likuma noteikto – ja ir balsojums par tiešas ietekmes jautājumu, deputāts tajā nevar piedalīties. Šāda līmeņa cilvēku pašvaldībās, pēc Kampara domām, neesot daudz, un aizliegums viņiem piedalīties vietējās vēlēšanās noplicinātu jau tā zemo intelektuālo kvalitāti.

Jāatgādina, ka Kampara partijas biedrene Lolita Čigāne iepriekš ir.lv publicētā rakstā tieši lēmumu pieņēmēju un izpildītāju amatu vienlaicīgu pildīšanu pašvaldībās uzsvēra kā vienu no lielākajām riska zonām, kas noteikti jāmaina. Liegums vienlaikus būt deputātam un tās pašas pašvaldības algotam darbiniekam ir spēkā vairākās Eiropas valstīs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) nosūtījusi vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā pauž neapmierinātību ar Sprūdža iniciēto darbības virzienu un, saskatot draudus tālākai pašvaldību attīstībai, brīdina, ka varētu prasīt viņa demisiju. Tikmēr vairāku mazo pašvaldību vadītāji neuzskata, ka Sprūdžam būtu jāatkāpjas.

Komentāri (37)

Sleepwalker 14.09.2012. 22.31

Tālu nav jābrauc pēc piemēra, kā jāstrādā Pašvaldībām, tikai līdz Brēmenei!
Tur Lēmējvara – Brēmenes Parlaments – perfekti šķirta no izpildvaras – Brēmenes Mērijas. Brēmenē ir, ja nemaldos, sešas vietējās pašvaldības, kuras ievēl teritorijas pilsoņi, attīsta katra savu teritoriju, bet Parlaments uzrauga, vai viņu attīstības plāni un visas pārējas priekšpilsētu pašvaldību aktivitātes atbilst Brēmenes Parlamenta izdotajiem noteikumiem un kārtībai!
Nedetalizējot – Brēmenes Pašvaldības darbs organizēts atbilstoši Eiropas Savienības Pašvaldību Hartai, dokumentam, kuru mūsu Saeima nav akceptējusi tās dažus svarīgus punktus.
Brēmenes Parlamenta priekšsēdētājs nav Brēmenes Mērs.

+17
-2
Atbildēt

0

zaigapriede 14.09.2012. 18.01

+12
-5
Atbildēt

8

    Sandris Maziks > zaigapriede 14.09.2012. 22.44

    lolita_cigane
    Lolita Jums sapņos vēl nerādās, kādu, atļaušos teikt, valstisku kļūdu Jūs ar Vienotību esat pieļāvuši veloties pasvaldibu velesanas uzkart sev kakla akmeni ZP veidola

    +7
    -17
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > zaigapriede 15.09.2012. 14.54

    to lolita_cigane

    Tas pirmais zvans Jums, Vienotība, būs pašvaldības vēlēšanās. Samaksa nāks par to. ka saostījāties ar Lembergu, samaksa būs par to, ka Jūsu vadībā tika pieļauta PV afēra un citas nelikumības, samaksa būs par to, ka sitāt un gremdējāt savu tuvāko sabiedroto cīņā pret oligarhiem Zatleru. Sitāt to, kuram tagad, itkā nekas nebūtu noticis, bez nemazākās vainas apziņas piedāvājiet draudzību.
    Tas otrais zvans būs nākošajās Saeimas vēlēšanās, kad Jūs pametīs Repše, kuru paši lielā tīksmē vēl nesen grupveidīgi pazemojāt.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > zaigapriede 15.09.2012. 13.26

    Ja kads iedomajies, ka pie Vienotibas 17% balsu vares pieskaitit Zatlera 2,5%, tie ir rugti maldi. Tos 2,5, vai pat krietni vairak, var drosi atnemt. Latviesi un es domaju, ka tadu ir nomacosais vairums starp latviski runajosiem, nekad nepiedos Zatleram meginajumu izdarit neostalinistisko apversumu. Ja Vienotiba ies kopa ar to, tas izskatisies ka ZP legimitizacijas meginakums. Vel nav par velu vienoties ar ZZS, lai kremla zaglu, zuliku un pedofilu partijas Latvijas nodala, Riga vairs nevalditu.
    PS daudz piekriteju zaudeja, iedami kopa ar Skeles Trojas zirgiem, Pabriku un Stokenbergu.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > zaigapriede 14.09.2012. 20.59

    lolita_cigane . Tautas partijai ar likās, ka mēs visi esam duraciņi… Lolita Jums sapņos vēl nerādās, kādu, atļaušos teikt, valstisku kļūdu Jūs ar Vienotību esat pieļāvuši Zaķa jautājumā. Šis gājiens paver MK durvis gan SC gan ZZS, bet nu jā, Jums tak “zākājot” Valdi Zatleru jau ir skaidra vīzija ar ko turpināsiet pa pašvaldībām šiverēties.

    +8
    -14
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > zaigapriede 15.09.2012. 21.37

    susurs
    Kaka lasti debesis nekapj.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    janazakovica > zaigapriede 15.09.2012. 12.04

    tas tapat neapsargaas pasvaldibas no dazu ekonomisko grupejumu kontroles..musu mafijozaa biznesa vide VIENMER atradis veidu ka pielagoties jaunai situacijai..luk korupcijas cinitaju jurmalas domee ancanu legali nopirka ar vicemera amatu 1400 ls algu plus piemaksas un komandejumi..kas vecajam psih.slimnicas sanitaram ir loti daudz.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne Pētersone > zaigapriede 15.09.2012. 12.13

    Paldies Jums!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Sleepwalker > zaigapriede 14.09.2012. 22.33

    Skaidri un gaiši: atbalstu Vienotības nostādnes, arī par deputātu skaitu!

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

ilmisimo 14.09.2012. 17.48

Pašvaldību vadītājiem jāļauj apvienot amatus
_________________
– bet ar ierobežuojumu:

Ne vairāk kā 50 ofšoru siju valdēs!

+9
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu