Deserta oga • IR.lv

Deserta oga

6
«Faktiski audzējam bioloģiski tīras ogas. Mellenes nav ģenētiski modificētas, tajās ir tādas vērtīgās vielas kā mangāns, cinks un dzelzs. Visvairāk ir C un K grupas vitamīnu, kas stiprina imunitāti un uzlabo asinsriti, redzi,» saka Arosa R līdzīpašniece Māra Rudzāte.
Inta Lase

Pēc desmit purvā nostrādātiem gadiem lielkrūmu melleņu entuziasti Māru Rudzāti joprojām pārsteidz tikai viena lieta – mellenes interneta forumos lamā tikpat nikni kā politiķus

Kad deviņdesmitajos gadu no gada aizvien uzstājīgāk Latvijas ziedu tirgu pārņēma Nīderlandes, Polijas un Āfrikas lētās puķes, Rudzātu ģimenei bija jāizšķiras – sisties kā plikiem pa nātrēm vai tomēr meklēt jaunu kultūru, ko audzēt. Tagad Māra Rudzāte saka – ideja par krūmu mellenēm radās gluži nejauši. Pieredzējušais Latvijas dārzkopis Pauls Kantāns savā dārzā bija piejaucējis krūmu mellenes stādiņu un aicinājis kolēģes nogaršot pirmo ražu. «Kamēr runājāmies, viena pati apēdu veselu kilogramu melleņu. Man tās ogas ļoti iepatikās,» Māra atceras savu pirmo satikšanos ar lielogu mellenēm. 

Māra uzreiz ķērās pie stādu meklēšanas. Izbraukāja Poliju, kur tikko bija sastādīti pirmie lielie melleņu lauki. Ciemojoties pie Amerikā studējošā dēla, izklaušināja turienes audzētājus. Aizbrauca uz pasaules lielāko augļu un ogu mesi Berlīnē, un tur, redzot mazo krūmmelleņu piedāvājumu, pieņemts lēmums – ziedu vietā Rudzātu ģimene turpmāk audzēs mellenes. «Ne jau tāpēc, ka man ļoti patiktu rakņāties pa purvu. Lai nopelnītu naudu sev un ģimenei, lai dotu kādu labumu Latvijas valstij,» Māra saka bez patosa un koķetērijas. Atskatoties uz «10 gadiem purvā», viņa godīgi atzīst – nezina, vai vēlreiz sāktu visu no nulles. Taču nožēlot «biznesa avantūru» tagad nav ne mazākā pamata – apgrozījums uzrāda augošu līkni, ir peļņa, un ideju, kā paplašināt saimniecību un dažādot sortimentu, Mārai netrūkst.

Latvijā lielogu mellenes ražo apmēram 130 hektāros, no kuriem 50 ir Māras ģimenei piederošā uzņēmuma Arosa R pārraudzībā. «Sākumā purva zemi nomāju, tagad jau esmu izpirkusi,» stāsta Māra. Viņa zina, ka viena melleņu krūma optimālā raža aptuveni 20 gadus pēc iestādīšanas ir 10 kilogramu. Taču visbiežāk izdodas ievākt 5-7 kilogramus. Pēc bargas ziemas tie var būt arī tikai 2-3 kilogrami no krūma. Cik tonnu melleņu šovasar apēduši Latvijas iedzīvotāji, vēl nav aprēķināts, bet Māra lēš – Latvijai sezonā pietiktu ar 10 tonnām melleņu. Tieši tik liels ir Latvijā populārāko vasaras ogu – zemeņu – patēriņš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu