Ziņojums atklāj milzīgas studiju maksu atšķirības Eiropā • IR.lv

Ziņojums atklāj milzīgas studiju maksu atšķirības Eiropā

7
Franču studenti kopā ar vecākiem gaida reģistrāciju lauksaimniecības skolā. Foto: AFP/LETA

Latvijā studiju maksa par pilna laika bakalaura studijām svārstās no Ls 680 līdz 2285 gadā

Maksa par studijām Eiropas valstīs dramatiski atšķiras, liecina pirmdien publicētais Eiropas Komisijas ziņojums.

“Ceru, ka fakts, ka tagad studentiem būs vieglāk salīdzināt izglītības izmaksas dažādās valstīs, radīs lielāku studentu mobilitāti un ļaus studentiem izvēlēties sev piemērotākos kursus,” saka izglītības, kultūras, multilingvālisma un jaunatnes komisāre Andrulla Vasiliu.

Visaugstākā studiju maksa Eiropā ir Anglijā, kur tā gadā sasniedz līdz 9000 Lielbritānijas mārciņu (7974 latus). Vienlaikus turpat blakus esošajā Skotijā studijas ir bezmaksas, ziņo LETA.

Tāpat vairumā gadījumu par augstākās izglītības iegūšanu nav jāmaksā Austrijā, Kiprā, Dānijā, Somijā, Grieķijā, Maltā, Norvēģijā un Zviedrijā. Turklāt daudzas valstis, kurās par studijām nav jāmaksā, nodrošina studentiem dāsnu atbalstu stipendiju un aizdevumu veidā.

Ziņojumā teikts, ka Latvijā studiju maksa par pilna laika bakalaura studijām svārstās no 680 latiem līdz 2285 latiem gadā. Maģistra grāda iegūšana pilna laika studijās mūsu valstī izmaksā no 800 latiem līdz 3748 latiem gadā.

Lietuvā pirmā līmeņa augstākā izglītība pilna laika studijās izmaksā no 3238 litiem (660 latiem) līdz 18 162 litiem (3705 latiem) gadā, bet otrā līmeņa augstākā izglītība pilna laika studijās – no 7308 litiem (1490 latiem) līdz 21 578 litiem (4401 latam) gadā. Dati par Igauniju ziņojumā nav pieejami.

Pilnīgi visiem studentiem jāmaksā par studijām ir Beļģijā (flāmu kopienā), Bulgārijā, Čehijā, Anglijā, Islandē, Lihtenšteinā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Slovākijā un Turcijā. Lielākā daļa studentu maksā par izglītību Beļģijā (franču kopienā), Igaunijā, Francijā, Ungārijā, Itālijā, Latvijā un Rumānijā.

Tikai četrās valstīs – Horvātijā, Vācijā, Lietuvā un Slovēnijā – mazākā daļa studentu sedz augstākās izglītības iegūšanas izmaksas. Turklāt studentiem, kuri nav Eiropas Savienības valstu valstspiederīgie, studiju maksa ierasti ir augstāka. Lielākoties studiju maksa ir augstāka maģistra, nevis bakalaura grāda iegūšanai. Šāda situācija vērojama arī Latvijā.

Ziņojumā uzsvērts, ka lielas atšķirības vērojamas arī atbalstā, ko valstis sniedz studentiem. Vācijā, Ziemeļvalstīs un Apvienotajā Karalistē studenti saņem augstsirdīgu atbalstu, kamēr studentiem Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā un Lietuvā tiek sniegts ierobežots finansiāls atbalsts. Atbalsts var tikt sniegts tikai trūcīgajiem vai arī būt pieejams visiem. Pusē ziņojumā apskatīto valstu studentu atbalstā ietilpst arī ģimenes pabalsti un nodokļu atlaides studējošo vecākiem.

 

Komentāri (7)

Antra Oša 10.09.2012. 23.44

“Pilnīgi visiem studentiem jāmaksā par studijām ir Beļģijā (flāmu kopienā), Bulgārijā, Čehijā, Anglijā, Islandē, Lihtenšteinā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Slovākijā un Turcijā.”
Es esmu no Polijas un ticiet man POLIJAS VALSTS AUGSTSKOLĀS STUDIJAS IR BEZ MAKSAS. Tas protams attiecas arī uz studentiem kas nāk no citām ES valstīm ieskaitot Latviju. Šajā rakstā ievietota informācija ir KLĀJI MĒLI, kas man dod pamatu apšaubīt arī informācijas patiesumu par parejam minētājam valstīm.
Dārgie brāļi latvieši, Jums te vienkārši melo ar mērķi atņemt talantīgiem jauniešiem, kuri nenāk no turīgam ģimenēm iespēju studēt budžeta vietās.
Atļaušos pieminēt ka tieši Polija, kurā bezmaksas augstāka izglītība ir garantēta katram talantīgajām jaunām cilvēkam, neatkarīgi no viņa ģimenes finanšu stāvokļa nevis ierobežota līdz Bentleyu īpašnieku bērniem, kā vienīga valsts Eiropā nepārdzīvoja krīzi, ekonomika tur plaukst un aug, un ar citur nepieredzēto intensitāti tiek būvētas modernas automaģistrāles (piem. no Varšavas līdz Berlīnei tagad varam braukt pa jauno autobāni, bet paši atceraties, kādi tur bija ceļi vēl pirms dažiem gadiem). Ir jāinvestē spējīgos cilvēkos nevis jācementē plaisu starp bagātniekiem un trūcīgajiem.

+6
-1
Atbildēt

0

ivetao2007 11.09.2012. 00.50

Polija komunistus un drošibniekus no vadīšanas aizvāca Leha Valnsa vadītie strādnieki. Čehiā komunistus nn drošibniekus no varas atstūma Vāclava Hāvela vadītā inteliģence. Gan Čehija, gan Polija strāda]ā visas automobiļu, lidmašinu un ciu mašinu fabrikas. Latviajā latviešu kolaboranmti varu atstājā komunistu čekistu rokās, kur iznīcināja visu ražošanu. Somijā katram soman un dažreiz arī ārzemniekiem visas mācības ir par velti. Latvieši kā bija tā ir un paliks muļķi, kuri balso par idiotiem,komunistiem un citiem parazītiem un kā Ķencis gaida, lai no debesīm krīstu cepeši. Uztura savu okupantu skolas. slēdz mazās latviešu skolas un ļauj Latvijas ienaidneiekiem Latvijā dibināt puķiniskas augstskolas. Latvijas krājbamku uzdāvina krievu gangsteriem. Ar Paula svētību. Cik tālu tā var tikt, lai saniegtu kloaku.

+4
0
Atbildēt

0

lebronj2356 10.09.2012. 20.15

Ja te viens otrs ”reformēs” budžeta vietas pilnībā, tad LV varēs godam iekļauties maksas sarakstā un, zinot mūsu ”brīvā tirgus” īpatnības, maksas līkne ies droši augšā, jo jevropā taču citas cenas ! Būs vēl studiju kredītu burbulīši u.c. labumi, ko Rietumos jau atēdušies līdz mielēm un sāk par to nopietni runāt, bet neoliberāļu mīļotājiem šeit gribas pierādīt, ka mēs par spīti visiem varam !

+8
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu