Rēķini un bilance • IR.lv

Rēķini un bilance

2
Aivars Ozoliņš

Svarīga ir partiju godīga konkurence, nevis budžetā iemaksātā nauda 

Augstākās tiesas Senāta lēmums noraidīt Zaļo un Zemnieku savienības kasācijas sūdzību un atstāt spēkā spriedumu, ka partiju apvienībai jāatmaksā valsts budžetā priekšvēlēšanu laikā nelikumīgi tērētie līdzekļi, diezin vai daudziem kļuva par svarīgu pagājušās nedēļas nogales ziņu. Likuma pārkāpums noticis pasen, summa ir salīdzinoši neliela, bet vienīgā intriga ir ZZS gaušanās, ka tās kasē neesot naudas, ko uzreiz samaksāt. 

Taču šoreiz tieši notikuma blāvums ir labā ziņa: pēdējās no Latvijā atlikušajām oligarhu partijas blēdības tagad ir lielākoties vairs tikai garlaicīga tiesu ikdienas hronika. Savukārt budžetā iemaksājamā summa ir tikai krikums kopējā politiskajā bilancē.

Abu pārējo neseno Latvijas likteņu lēmēju politbiznesa projekti arī beidzās tiesā, taču ar lielu blīkšķi un iespaidīgākām summām. Andra Šķēles Tautas partija vainagoja politisko bankrotu arī ar juridisko un palika parādā valsts budžetam 2006.gadā Saeimas vēlēšanās pretlikumīgi saņemtos un tērētos  1 027 366 latus. Aprīlī tiesa izbeidza partijas maksātnespējas procesu un līdz ar to arī jebkādas iespējas atgūt naudu, kuras likvidētās partijas kasē, protams, nebija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu