FOTO: Kultūras akadēmija atgūst renovēto Zirgu pastu • IR.lv

FOTO: Kultūras akadēmija atgūst renovēto Zirgu pastu

24
Tā ēka izskatījās pagājušajā gadā, kad sākās renovācija. Foto: Ieva Čīka, LETA
Līva Rubene

Rīga atguvusi vēl vienu renovētu koka apbūves namu

Latvijas Kultūras akadēmijai piederošā teātra māja Dzirnavu ielā Rīgā jeb plašāk pazīstama kā Zirgu pasts, kas vēl pirms gada bija kritiskā situācijā, 1. septembrī vēra durvis pēc renovācijas.

Ēka ir aprīkota ar modernām tehnoloģijām, kas atvieglos darbu gan pasniedzējiem, gan topšajiem teātra, kino un modernās dejas māksliniekiem, sestdien teica celtniecības uzņēmuma “RE&RE” ģenerāldirektors Didzis Putniņš.

Atklāšanas svētki tika godam nosvinēti ar Latvijas Kultūras akadēmijas rektora Jāņa Siliņa, kultūras ministres un vēl citu nozarē pazīstamu cilvēku klātbūtnes. Svētkus palīdzēja radīt “Zirgu pasta” iemītnieki – pasniedzēji un studenti, kas interesentiem izrādīja renovēto ēku, kā arī ļāva izjust ēkas īpašo, izslavēto atmosfēru ar mazām performancēm atsevišķās istabās, kāpņu telpās, tā radot pārliecību par studentu teikto: ”Šī nav Siliņa māja, šī nav Latvijas Kultūras akadēmijas māja, šī ir radošu studentu māja.”

Blakus mūsdienīgajam veiksmīgi sadzīvo elementi, kas atgādina par ēkas kultūrvēsturisko vērtību. 1874. gadā ēka tika projektēta kā divstāvu dzīvojamā māja, vēlāk tā izmantota Latvijas Sieviešu nacionālās līgas, vēlāk skolas, tad Lietišķās mākslas vidusskolas vajadzībām, līdz galu galā 1997. gadā Latvijas Kultūras akadēmija pārņēma ēku pilnībā.

LKA rektors Siliņš saka, ka doma un vajadzība pēc ēkas renovācijas bija jau daudzus gadus. Īstenojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansēto projektu, ēka pieejama arī personām ar funkcionāliem traucējumiem. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā miljons latu, finansējumu ņemot gan no Eiropas Reģionālā attīstības fonda, gan valsts budžeta līdzekļiem un LKA. Summā ir iekļauts arī ēkas aprīkojums – mēbeles, biroja un projekcijas tehnika, skaņas un gaismas iekārtas.

Kā norāda “RE&RE” ģenerāldirektors, ne tikai akadēmija, bet arī ”pilsēta ir ieguvusi vēl vienu jauku projektu, un koka apbūve jau pati par sevi ir vērtība. Darbs bija ļoti sarežģīts. Mēs šo ēku esam restaurējuši konstruktīvi, papildus ielikuši iekšā visu tehnoloģisko darbu”. Pie tehnoloģiskā darba pieskatāma arī paceļamā skatuve, kas atrodas zālē, kuru, kā saka rektors Siliņš, ”izmantos ikdienas nodarbībām”.

Tradicionāli tā domāta aktieru meistarībai, skatuves kustībām vai laikmetīgai dejai. Taču ar šo gadu akadēmijā sāks mācīt arī skatuves runu, jo akustika šeit to pieļauj, norāda Siliņš. Vēl zāle ir paredzēta laikmetīgās dejas vai jauno režisoru diplomdarbu izrāžu cikliem, ko skatītāji varēs nākt skatīties. “Te ir ļoti laba vieta, esam centrā. Un pēc astoņiem vakarā arī šeit par stāvvietu nav jāmaksā!” saka Siliņš.

 

Komentāri (24)

Elīna Lore 03.09.2012. 18.30

Projekta arhitektus nekad neviens žurnālists nepiemin. Kapēc?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu