Pabriks: Uzvaras piemineklis būtu pelnījis nojaukšanu • IR.lv

Pabriks: Uzvaras piemineklis būtu pelnījis nojaukšanu

71
Uzvaras piemineklis 9.maijā. Foto: Kaspars Krafts, F64

Ministrs arī brīdina, ka tādai rīcībai būtu ļoti daudz bīstamu seku

Tā dēvētais Uzvaras piemineklis Rīgā ir simbols, kas nav saistīts ar apbedījumiem, bet ir iemantojis lielu politisko svaru, – intervijā “Neatkarīgajai Rīta Avīzei” saka aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība). “Kaut arī morāli šis piemineklis būtu pelnījis nojaukšanu, tomēr šādām darbībām būtu ļoti daudz bīstamu seku,” norāda ministrs.

Viņš uzsver, ka 9.maija svinības “tādā veidā, kā tās notiek Rīgā un Latvijā, aizskar arī mani. Šā pasākuma lielākās daļas dalībnieku mērķis nav pieminēt Otrā pasaules kara upurus, bet gan turēt mūs tajā ģeopolitiskajā sfērā, kas beidza eksistēt pirms 20 gadiem”.

Pabriks iesaka tiem, kuri sien pie apģērba vai automašīnas melni oranžās lentītes, vispirms uzzināt, ko tās nozīmē, “jo Staļina laikā par šīm lentītēm varēja arī galvu zaudēt”. “Es būtu priecīgs, ja tie cilvēki, kuri ar entuziasmu iet uz Pārdaugavu atzīmēt 9.maiju, ar tādu pašu sajūsmu dotos uz 11.novembra krastmalu, lai godinātu latviešu varoņus,” ministra teikto intervijā citē LETA.

Viņš atzīst, ka nevar aizliegt pieminēt savējos, bet nevajag viņus pieminēt kā pretstatu tai valstij, kurā dzīvo. “Kad krievu jaunieši 9.maijā braukā ar automašīnām, uz kurām dižojas uzraksti “Na Berļin!”, ko lai domā jaunās paaudzes Vācijas pilsonis? Ko lai domā Krievijas stratēģiskā partnere Vācija?” vaicā Pabriks.

Portālā “Manabalss.lv” aprīlī publicēta iniciatīva, kas piedāvā nojaukt Uzvaras pieminekli Rīgā un atjaunot laukuma vēsturisko plānojumu. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka šāda iniciatīva ir provokācija – pieminekļa nojaukšana nav pieļaujama, jo izsauks “nenormālu spriedzi” visā valstī.

Pagaidām portālā “manabalss.lv” par izmaiņām savākti vairāk nekā 2300 parakstu. Lai iniciatīva nonāktu Saeimā, tai nepieciešami 10 000 parakstu.

 

Komentāri (71)

smurrisrenaars 28.08.2012. 13.35

Neviena tauta necieš okupantu pieminekļus, un Pārdaugavas kauna stabs reiz tiks nojaukts!

+17
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 28.08.2012. 09.56

Pabriks ir aizsardzības ministrs, viņam vieglāk kā Pērkonkrustiešiem dabūt trotillu. Aidā! Uz priekšu! Par Krieviju domāsim pēc tam :)

+17
-2
Atbildēt

0

dace_ampermane 28.08.2012. 10.13

koplants

ASV katru gadu atzīmē uzvaru pār Japānu.

Jā gan. Bet bez padomju stila Sarkanā Laukuma histērijas. Man gadījās redzēt armijas parādi Piektajā avēnijā. Tur zirdziņš vilka lauku virtuvi uz riteņiem, bijušie karavīri nemaršēja bet gāja dažādās drēbēs, kādam panēsāta armijas cepure galvā. Aizripināja lielgabalu. Parāde bija maziņa, mājīga un draudzīga nevis Hitlera/Putina stilā ar raķetēm un prūšu solī maršējošiem zaldātiem.
Kā vienmēr Tu nezini par ko tu runā [KPSS uzdevmā] :))

+15
0
Atbildēt

2

    Egitazz > dace_ampermane 28.08.2012. 10.18

    ASV pagaidām kautrējas atzīmēt uzvaru WWII tā, ka tā būtu tikai ASV uzvara. kā arī pašu valsti tas karš skāris daudz mazāk, tāpēc arī sabiedrības atmiņā tā nav tik liels notikums.

    kaut gan ar katru gadu pieaug to amerikāņu skaits, kas pārliecināti, ka tieši ASV bija tā lielāka loma WWII uzvarā

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    mariam > dace_ampermane 28.08.2012. 10.28

    >kolpantam

    nu, svērt, kam bija lielāka, kam mazliet mazāka loma Otrā pasaules kara iznākumā, tā nav īsti pateicīga nodarbe. Taču bet par to, ka ASV loma bija ļoti nozīmīga un milzīga – par to jau nav šaubu. Lielbritānija bez ASV atbalsta nezi cik ilgi vēl būtu turējusies, bez ASV kara iznākums un Eiropas vēsture pavisam noteikti būtu stipri bēdīgāka.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu