Republikāņu konvents Romniju apstiprinās startam prezidenta vēlēšanās • IR.lv

Republikāņu konvents Romniju apstiprinās startam prezidenta vēlēšanās

47
Mits Romnijs. Foto: AFP/LETA

Bijušais Masačūsetsas gubernators sabiedriskās domas aptaujās joprojām atpaliek no Obamas

Pēc mēnešiem ilgās sīvās cīņas priekšvēlēšanās ASV republikāņi pirmdien pulcēsies Tampā uz partijas nacionālo konventu, lai oficiāli apstiprinātu Mita Romnija kandidatūru startam novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, ziņo LETA/AFP. Vissvarīgākais notikums – Romnija oficiālā nominēšana prezidenta vēlēšanām – gaidāms ceturtdien.

Pasākuma rīkotāji bijuši spiesti izmainīt rūpīgi izplānotā konventa norises plānu, jo Floridai tuvojas spēcīga tropiskā vētra “Aizeks”. Lai gan oficiāli konvents tiks atklāts pirmdien, šajā dienā gaidāma vien simboliska, desmit minūtes gara sēde.

Romnijam 40.republikāņu nacionālajā konventā, kas ilgs no 27. līdz 30.augustam, nāksies pielikt lielas pūles, lai spodrinātu savu tēlu un pārliecinātu amerikāņus, ka viņš vienlaicīgi ir pieredzējis administrators, ar taktu apveltīts ekonomikas eksperts, spējīgs orators, kā arī reliģiozs un ģimenei uzticīgs vīrs. Citiem vārdiem, viņam jāspēj iedvest amerikāņiem, no kuriem daudzi Romniju uzskata par bagātu uzņēmēju, kam svešas ierindas vēlētāju raizes, ka valstij klāsies labāk, ja tā atteiksies no pašreizējā Baltā nama saimnieka Baraka Obamas un ļaus nākamos četrus gadus īstenot republikāņu piedāvāto alternatīvu.

“Šis ir mūsu brīdis,” ceturtdien norādīja Republikāņu Nacionālās komitejas priekšsēdētājs Rainss Prībess. “Konvents ir laiks, kad daudzi vēlētāji patiesi pieslēdzas. Vasara ir galā, vēlēšanas ir pie apvāršņa, un tagad viņi vēlas zināt, kas mums ir sakāms.”

Vēlētāji pagaidām vēl nav uzklausījuši Romnija vēstījumu, neskatoties uz rekordlielajiem kampaņas tēriņiem un uz vilšanos, kuru izjūt daļa Obamas atbalstītāju, kas tā arī nav sagaidījuši pārmaiņas, kuras viņš solīja 2008.gadā. Bijušais Masačūsetsas gubernators sabiedriskās domas aptaujās joprojām atpaliek no Obamas, lai gan tas tā arī nav spējis panākt manāmu ekonomikas atlabšanu.

Tomēr pagājušās nedēļas paziņojums, ka par savu partneri, kas kandidēs uz viceprezidenta amatu, Romnijs izvēlējies 42 gadus veco Pārstāvju palātas budžeta komisijas priekšsēdētāju Polu Raienu, viņa popularitāti nedaudz vairojis.

Konservatīvi noskaņotie republikāņi 65 gadus veco Romniju uzskata par pārāk nenoteiktu sociālajos jautājumos, un pārliecinātā abortu pretinieka Raiena izvēlēšanās varētu piešķirt partijas kandidātam līdz šim trūkušo ideoloģisko stingrību. Tomēr Romnijam jāspēj piesaistīt arī neatkarīgie vēlētāji, īpaši tā dēvētajos svārstīgajos štatos.

Valsts mērogā Obama patlaban Romniju vidēji apsteidz par 1,4 procentpunktiem, liecina “RealClearPolitics” apkopotie aptauju rezultāti. Arī vairumā svarīgāko svārstīgo štatu – Floridā, Ohaio, Mičiganā un Virdžīnijā – Romnijs nedaudz atpaliek.

Konvents piedāvā iespēju situāciju mainīt. Kopumā uz konventu Tampā ieradīsies 50 000 cilvēku, tajā skaitā 2286 delegāti un 2125 alternatīvie delegāti, kas pārstāvēs visus 50 ASV štatus, Vašingtonas apgabalu un piecas ASV teritorijas.

Saskaņā ar jauno plānu delegāti par partijas kandidātu uz prezidenta amatu balsos otrdien. Balsošana notiks, izmantojot tā dēvēto sasauksmes procedūru, kuras laikā štatu secībā delegātiem skaļi jānosauc sava izvēle. Pats Romnijs ar uzrunu uzstāsies ceturtdien.

Maijā kļuva skaidrs, ka republikāņu priekšvēlēšanās, kurās šogad aktīvi iesaistījās vairāk nekā pusducis pretendentu, uzvarējis ir Romnijs. Neskatoties uz asajām domstarpībām, kādas priekšvēlēšanu laikā atklājās starp Romniju un viņa sāncenšiem, īpaši konservatīvā spārna favorītu Riku Santorumu, partijas vadība konventu centīsies izmantot, lai demonstrētu republikāņu vienotību pirms 6.novembrī gaidāmajām prezidenta un Kongresa vēlēšanām.

Sagaidāms, ka konventa gaitai sekos aptuveni 15 000 žurnālistu, kas, izmantojot jaunās iespējas, kuras sniedz sociālie mediji, ziņos par notiekošo tiešsaistē.

 

Komentāri (47)

Gaisma; Enģelis 27.08.2012. 16.05

Sociālists Romnijs pret trockistu Obamu;) Quo vadis America?!

+4
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > Gaisma; Enģelis 27.08.2012. 18.34

    Quo vadis America?!
    ______________ seko Mormona grāmatai!?

    vai Obamas takās ies?;
    ..Since hitting the mainland Obama has surrounded himself with leftists well versed in the knowledge too big to handle. “I chose my friends carefully,” he writes in his 1995 memoir, Dreams From My Father, “The more politically active black students. The foreign students. The Chicanos. The Marxist professors and structural feminists and punk-rock performance poets.” With his new friends, Obama discussed “neocolonialism, Franz (sic) Fanon, Eurocentrism, and patriarchy” and flaunted his alienation.

    The literary influences Obama cites include radical anti-imperialists like Frantz Fanon and Malcolm X, communists like Langston Hughes and Richard Wright, and tyrant-loving fellow travelers like W.E.B. DuBois. “Joseph Stalin was a great man,” DuBois wrote upon Stalin’s death in 1953. “Few other men of the 20th century approach his stature………
    http://www.americanthinker.com/2009/08/obama_ayers_and_the_knowledge.html

    Visādi jau jautri tiem amerikāniem:

    http://www.americanthinker.com/2012/08/if_the_birther_issue_comes_up_in_debate.html

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 27.08.2012. 22.30

Vai, cik forši būtu, ja Romnijs novinnētu, pēc tam varētu sarakstīt tādu pat grāmatu, kā Dombrovskis un izveidot vispasaules konsolidētāju internacionāli. Bet stulbie jeņķi jau negribēs taupīt, neņems svoloči piemēru ar savu sapuvušo valsteli no mega konsolidētāju metropoles – veiksmīgās Latvijas.
———————
Lai gan ES, Vācija, SVF un visi pārējie mūs slavē un iesaka visiem. Redz pat Vilks nesaprot, kāpēc glupie grieķi nebrauc viņu pielūgt.
———————–
Leišuki gan par to galvu nelauza, šie štuko, ka varētu kādu salu no grieķiem iepirkt. Paplašināt Lietuvu, nekarojot par savām senajām teritorijām ar krieviem, ukraiņiem, baltkrieviem, poļiem, moldāviem, slovākiem, rumāņiem, latviešiem, igauņiem, un kas tur vēl tagad tais viņu zemēs dzīvo.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Lithuanian_state_in_13-15th_centuries.png
——————–
Redz, Ozoliņš tak arī gribēja ar visu savu IR fanu baru Livoniju atjaunot, bet ja nu leišuki savu Kunigaitiju sagrib atjaunot, ko tad?

0
0
Atbildēt

0

Estere Urbančika 27.08.2012. 14.09

Varbūtība, ka šis uzvarēs Obamu ir niecīga. Kaut gan no amerikāņiem var sagaidīt visu ko, kā nekā viņi ievēlēja Bušu, pietam divas reizes pēc kārtas. Tur jābūt īpašam talantam.

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu