Ieva Lazdāne, bazilikas kora vadītāja • IR.lv

Ieva Lazdāne, bazilikas kora vadītāja

6
«Draugi man teikuši, ka dziedāšanu tiešraidē labi nedzird, jo pa virsu runā komentētāji un skaļi zvana baznīcas zvani,» smejas Aglonas bazilikas kora vadītāja Ieva Lazdāne, kura ir viena no diriģentēm Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos.
Ieva Alberte

 

Pārdošu kumeļu – nopirkšu klavieres. Tik vienkāršs bija Ievas tēva aprēķins, kad sieva teicās – gribot klavieres. Lai no Rīgas tās atvestu, vajadzēja naudu. Tēvs pārdeva labību, un ziemā ar maizi bija tā knapāk, toties Preiļu puses Vārkavā izauga trīs bērni ar absolūto muzikālo dzirdi. Ieva klavieres apguva pašmācības ceļā tik labi, ka iestājās mūzikas vidusskolā un Latvijas Mūzikas akadēmijā kordiriģentos. Pasniedzēji teica, lai studijas turpina Sanktpēterburgā un kļūst par mācībspēku, bet Ieva gribēja diriģēt. «Koris ir krāšņāks un dzīvāks nekā akadēmiskā vide,» diriģente stāsta, kāpēc aizgāja uz Pļaviņām vadīt kori. No viduvēja kora izveidoja ļoti spēcīgu, skatēs pārdziedāja pat mūzikas vidusskolas kori. «Ir diriģenti, kuri varbūt nekad nav izjutuši, kā ir turēt rokās kori. Es esmu,» saka Ieva. Ar vārdiem aprakstīt to sajūtu nevarot.

«Bērnībā baznīca saistījās ar nīkšanu: ziediņi jākaisa, jātup ilgi ceļos. Gaidīju dievkalpojuma beigas, kad atskanēs diža ērģeļu pēcspēle,» Ieva atceras. Un ērģeles viņa gribēja iemācīties arī vēl tad, kad 20 gadus Pļaviņās jau bija vadījusi kori. Aizgāja, lai mācītos spēlēt. Pēc kursu beigšanas Ievai piedāvāja darbu Aglonā – spēlēt ērģeles un strādāt ar bazilikas kori. Aizbraukusi viņa ieraudzīja, ka koris ir trīs cienījama gadagājuma sievas. Visu vasaru Ieva domāja, vai pieņemt darba piedāvājumu. Kā tukšā vietā izveidot kori?! Izdomāja: jāveido kora skola. Tā darbojas jau 20 gadu, un patlaban bazilikā 58 bērni mācās kora dziedāšanu, solfedžo, klavieres, ērģeles.

«Lai laukos būtu augsta līmeņa dziedāšana, jāstrādā ar kurmīša pacietību un stingru labestību. Skolā ir bērni, kuri nevar pat melodiju nodziedāt.» Ieva strādā ar katru individuāli. Kad pēc uzstāšanās Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos viņa padzird sakām: «Smuki tas Rīgas koris dzied», ap sirdi silti. Korī dzied tikai cilvēki no Latgales draudzēm: Ievas vadītais kora skolas absolventu koris un draudzes koris, kurā dzied arī Aglonas priesteris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu