Latvijas jaunie ķīmiķi starptautiskā olimpiādē izcīna trīs medaļas • IR.lv

Latvijas jaunie ķīmiķi starptautiskā olimpiādē izcīna trīs medaļas

27
Latvijas skolēnu komanda starptautiskajā ķīmijas olimpiādē. Publicitātes foto

Latvijas komandā olimpiādē ASV bija četri dalībnieki

Latvijas skolēni 72 valstu dalībnieku konkurencē 44. Starptautiskā ķīmijas olimpiāde (IChO 44), kas jūlijā notika ASV galvaspilsētā Vašingtonā, ieguva vienu sudraba, divas bronzas medaļas un vienu atzinību.

Latvijas komandā bija četri skolēni un divi mentori, informē Latvijas Universitātes Preses centrs.

Tā Georgijs Treņins no Rīgas 95. vidusskolas ieguva sudraba medaļu, turklāt labās ķīmijas zināšanas viņam palīdzēja šādu pašu medaļu iegūt arī šogad Starptautiskajā fizikas olimpiādē.

Bronzas medaļas saņēma 12.klašu absolventi Jānis Briška no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas un Viktorija Saharuka no Rīgas 40.vidusskolas, bet atzinību ieguva Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēns Ervīns Cauņa.

Komandu pavadīja divi mentori – Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadošais pētnieks Juris Fotins un Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas laboratorijas vadītāja Skaidrīte Pakule.

Merilendas Universitātes Ķīmijas un bioķīmijas fakultātē notika piecu stundu laboratorijas darbi un teorētiskie pārbaudījumi. Praktiskā darba pirmajā daļā skolēni pētīja acetona jodēšanas kinētiku, izotopu efektu un reakcijas mehānismu, bet otrajā veica mangāna kompleksa sintēzi un noteica tā formulu.

Teorētiskajā pārbaudījumā bija astoņi uzdevumi, kuros bija jānosaka bora hidrīdu uzbūvi, platīna izomēru trans efektu, tiomolibdāta veidošanās ietekmi un molibdēna koncentrāciju jūras ūdenī, keramikas supravadītāju materiālu īpašības, DNS struktūras īpašību izmaiņas, nikotīna atkarības ārstēšanas līdzekļa sintēzi, pētīt Dilsa-Aldera reakcijas mākslīga enzīma katalizatoru un policikliskus aromātiskus savienojumus.

 

Komentāri (27)

austrisv 03.08.2012. 13.06

Nu gan, kādi traki uzdevumi ir bijuši!!! Kā gan vidusskolu beigušie var kaut ko tādu paveikt? Tiešām malači!

0
0
Atbildēt

0

grislits 03.08.2012. 11.58

Malači, lai veicas arī turpmāk!!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu