Galvas ripos! • IR.lv

Galvas ripos!

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Pēc augstskolu novērtējuma publiskošanas izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis sola ķerties klāt pašiem augstākās izglītības vērtētājiem un panākt izmaiņas augstskolu pārvaldē

Tumšzilā krekliņā, jakā ar kapuci un mugursomu plecā izglītības ministrs Roberts Ķīlis, atvaļinājuma laikā izbrīvējis stundu intervijai Rīgas centrā, atgādina tūristu no Rietumeiropas. Tikai blakus tējas ta-sei restorānā Vīna studija neparādās tūrisma ceļvedis ar Rīgas skaistākajām jūgendstila celtnēm. Vienā no tām – Rīgas Ekonomikas augstskolā klusajā centrā – viņš ilgus gadus nostrādāja par pasniedzēju. Līdz pagājušā gada rudenī pēc ārkārtas vēlēšanām šis Kembridžā doktora grādu ieguvušais antropologs kļuva par ministru. Amatam viņu izvirzīja Zatlera Reformu partija.

Pirms divām nedēļām ministrs nāca klajā ar aicinājumu Augstākās izglītības padomei (AIP) sabiedrības interešu labad publiskot starptautisko ekspertu vērtējumu Latvijas augstskolu studiju programmām, bet padome kavējās to darīt. Īpaši svarīgi publiskot šo informāciju bija tāpēc, ka jūlija vidū sākās dokumentu pieņemšana studijām augstskolās. Ekspertu vērtējums atklāja, ka no 854 vērtētajām studiju programmām 55 būtu slēdzamas.

Ķīlis uzskata, ka šis novērtējums ir maigs. «Valsts prezidents tā domā, un es tāpat. Daudz asāk vajadzēja.» Augstskolu novērtējumu, viņaprāt, vajadzētu sniegt ik pēc diviem gadiem, nevis izņēmuma kārtā, kā tas bija šoreiz, darot to Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros. «Jāatrod institucionalizēta vieta šādam vērtējumam, un tas jāsniedz visai Latvijas augstākās izglītības jomai vienlaikus. Latvija nav liela, pusgada laikā to mierīgi var izdarīt. Šis vērtējums ļoti masīvi jāizmanto tālāk, akreditējot studiju virzienus,» Ķīlis skaidro nodomu. Ieguvums studentiem būs tāds, ka pēc izvērtējuma augstskolām savstarpēji katrā studiju virzienā nāksies konsolidēt resursus, studentiem piedāvājot labākos mācībspēkus, tās varēs arī veikt niansētāku specializāciju. «Nodarbosimies nevis tikai ar sodīšanu: sliktās programmas slēgt, nedot [budžeta] naudu nekvalitatīvajām programmām, bet arīdzan labās programmas apvienosim,» – tā Ķīlis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu