Grūtupa grāmata par Rogaļovu pārkāpj cilvēktiesības un likumu • IR.lv

Grūtupa grāmata par Rogaļovu pārkāpj cilvēktiesības un likumu

9
Publicitātes foto.

Tiesībsargs: nav ievērota cietušo anonimitāte, lietai piekļūts nelikumīgi

Advokātam Andrim Grūtupam ir bijusi dota nelikumīga iespēja iepazīties ar tā saucamās Rogaļova krimināllietas materiāliem, kas novedis pie cietušo cilvēktiesību un privātās dzīves aizskāruma grāmatā «Maniaks», pārbaudes lietas laikā secinājis tiesībsargs Juris Jansons, vēsta aģentūra LETA.

Kā informēja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa, krimināllietas materiālu detalizēta publiskošana, nenodrošinot cietušo privātās dzīves neaizskaramību, ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums. Grūtupa literārajā darbā «Maniaks» ar seksuālo vardarbību saistītu pārdzīvojumu publiskošanā nav nodrošināta atainotās personas anonimitāte un lielāka privātās dzīves aizsardzība salīdzinājumā ar mākslinieciskās izteiksmes un vārda brīvību.

«Ar personas privāto dzīvi saistītu faktu un personas datu publiskošana var būt attaisnojama tikai gadījumos, ja sabiedrības tiesībām uz informācijas pieejamību ir lielāka nozīme nekā personai garantētajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību. Grāmatas «Maniaks» autors, aprakstot vēsturisku personu un detalizētu noziegumu pastrādāšanas apstākļus, tostarp dzimumnoziegumos cietušās personas, ar mērķi panākt lielāku ticamības un klātbūtnes efektu, nesamērīgi publiskoja sensitīva rakstura informāciju par reālām, identificējamām un dzīvi palikušām cietušām personām,» uzskata Jansons.

Piekļuve tā saucamās Rogaļova krimināllietas materiāliem bijusi arī personām, kurām likums to neparedz, norāda tiesībsarga birojs savā atzinumā. Pārbaudes lietas laikā tiesībsargs konstatējis, ka pieeja zvērinātam advokātam iepazīties ar krimināllietas materiāliem dota nelikumīgi, ignorējot normatīvajā regulējumā pastāvošās prasības.

Tiesībsarga birojs sāka pārbaudi, jo bija saņēmis sūdzību par to, ka Grūtupa grāmatā «Maniaks» ir publiskoti slēgtā tiesas sēdē izskatīti materiāli, pārkāpjot cietušās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, kā arī aizskarot viņas cieņu un godu.

Kā ziņots, sieviete pirms dažiem gadiem vērsās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ar prasību pret Grūtupu un laikraksta «Latvijas Avīze» izdevēju «Lauku Avīze», lūdzot piedzīt 50 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju, jo autors, grāmatā «Maniaks» aprakstot Rogaļova krimināllietu, aprakstījis viņa nodarījumus un nav mainījis konkrētās sievietes vārdu, kas viņai nodarījis morālo kaitējumu un radījis ciešanas. Tiesa prasību šī gada 22.februārī noraidīja.

Prasītāja par spriedumu iesniegusi apelācijas sūdzību, ko Rīgas apgabaltiesā skatīs 2013.gada 25.februārī. Ne Grūtups, ne «Latvijas Avīzes» izdevējs prasību neatzīst.

Pērn gada otrajā pusē Grūtupa pretrunīgi vērtētā grāmata “Maniaks” bija kļuvusi par vienu no visvairāk lasītajām grāmatām Latvijas bibliotēkās, liecina Lauku bibliotēku atbalsta biedrības apkopotie dati. Tā bija dokumentālās oriģinālliteratūras līdere lasītāju vidū.

Grūtupa darbs «Maniaks» vēsta par vienu no skandalozākajām lietām visā Latvijas tiesu procesu vēsturē – maniaka Staņislava Rogaļova tiesāšanu. Grāmatā aprakstīta maniaka Rogaļova noziedzīgā darbība, aizturēšana un tiesas procesa nianses laika posmā no 1979. līdz 1984. gadam.

Komentāri (9)

mary75 17.07.2012. 19.03

Ja tā sieviete zaudēs Latvijas tiesās, un, zinot Grūtupa ietekmi un Latvijas tiesu praksi, tas nebūtu nekāds pārsteigums, viņa noteikti uzvarēs ECT, jo Grūtups pārkāpis vienu galvenajām cilvēka tiesībām.
Vispār jau, par Grūtupu sen viss skaidrs, tādi vārdi kā ētika un morāle viņam bija sveši visos laikos, bet, tur būtu jāizpēta arī tas, kāda veidā viņš tiem materiāliem piekļuvis, un kas vēl tur iesaistīts, un jāsoda arī līdzatbildīgie.

+10
-3
Atbildēt

0

janazakovica 17.07.2012. 18.38

tiesibsargs aizmirsis ka grutups ir lidzdalibnieks noziegumaa valsts nozagsana..kaa skesles izsutamais..

+8
-1
Atbildēt

0

Andis Ozoliņš 17.07.2012. 17.22

Grūtupa grāmatu neesmu no vāka līdz vākam izlasījusi (jo, gluži vienkārši, to nespēju), vien krietni izšķirstījusi, tāpēc manas domas ir no ‘neesmu lasījusi, bet nosodu’ sērijas. Nezinu, ko par visu šo saka likums, bet manā uztverē ar upura īsto vārdu detalizēti aprakstīt izvarošanu ir vīrieša necienīgi. Vai tikpat smalki viņš aprakstītu savas mātes vai meitas piesmiešanu?

+7
-3
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Andis Ozoliņš 17.07.2012. 21.03

    Agra, nav te ko kautrēties, pat man, vīrietim, vajadzēja vēl mazāk – tālrādē redzētu pāršķirstīšanu – lai nolemtu to opusu ne pirkt, ne lasīt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu