Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Mohammeda Mursi atbalstītājs ar dēliem Kairā svin Musulmaņu brālības virzītā Ēģiptes prezidenta kandidāta uzvaru.

Nedēļas notikumi pasaulē


Ēģiptes prezidenta vēlēšanās uzvarējis Musulmaņu brālības kandidāts Mohammeds Mursi,
kas kļūs par pirmo valsts vadītāju kopš Hosni Mubaraka gāšanas balsošanas otrajā kārtā. Mursi atbalstījuši aptuveni 51,7% vēlētāju, bet viņa sāncensi, bijušo premjerministru Ahmedu Šafiku – 48,3%, svētdien paziņoja Ēģiptes Vēlēšanu komisija.

Pirmdien Spānija oficiāli lūdza eirozonai aizdevumu valsts banku rekapitalizēšanai un paziņoja, ka tai nepieciešami līdz pat 62 miljardiem eiro. Eirozonas finanšu ministri 9.jūnijā nolēma piešķirt aizdevumu līdz pat 100 miljardiem eiro Spānijas valdībai, lai tā palīdzētu valstī strādājošajām bankām. Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s pirmdien kārtējo reizi samazināja 28 Spānijas banku kredītreitingus.

Kipra kļuvusi par piekto eirozonas valsti, kas no vienotās valūtas partneriem lūdz finansiālu palīdzību. Tās valdības paziņojumā pirmdien norādīts, ka tās ir sekas Grieķijas parādu norakstīšanai, kas kaitējis valsts finanšu institūcijām. Aplēses liecina, ka, lai stabilizētu banku nozari un samazinātu apjomīgo budžeta deficītu, Kiprai varētu būt nepieciešami četri miljardi eiro. Pagājušajā nedēļā bija izskanējusi informācija, ka Kipra gatavojas lūgt aizdevumu Krievijai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu