Jānoreibst • IR.lv

Jānoreibst

5
Nellija Ločmele

Visa laba Jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā. Ar pilnu krūti tā dziedam, vasaras saulgriežus ielīgojot

Laikos, kad šī dziesma radusies, mūsu senči vēl nezināja par to «zāles» nozīmi, ko modernajā leksikā ienesis narkobizness. To, cik plaši sazēlusi narkodruva Latvijā, pierāda statistikas skaitļi par ik gadu konfiscētajām nelegālajām vielām. Diemžēl aug griezdamies – lai kā ravētu.

Kaut arī policijas vadība šāgada sākumā kā galveno sabiedrības drošības uzdevumu pieteikusi tieši narkotiku apkarošanu un ne mazums jau darīts lietas labā, tomēr Ir eksperiments Kauguros atklāj šokējošu realitāti – «narkotočkas» gadiem darbojas tieši kaimiņos gan pašvaldības policijas iecirkņa inspektoram, gan iekšlietu ministra mājām. Pēc Jāņiem sekosim, kā tālāk risināsies šī lieta, kurā policija pēc mūsu oficiālā iesnieguma ierosinājusi kriminālprocesu.

Taču vispirms kārtīgi jānolīgo. Jānoreibst no jasmīnu un pļavas zāļu smaržas un brangas dziedāšanas. Legāli un no sirds. Tā, kā dzied pulciņš jaunu sieviešu, kuras ar Saucēju vārdu apvienojušās, lai iedzīvinātu pie sirmām teicējām nolūkoto seno daudzbalsības tradīciju. Ikdienā ierēdne, tulce, muzeja kuratore, PR speciāliste, uzņēmēja vai lektore augstskolā, bet vaļas brīdī un godos – «saucamā balss», «lielā balss», «tautas balss», «baltā balss», jo tik dzidros un skaņos vārdos dēvē šo seno dziedāšanas manieri. Pilnskanīgā balss dziesmu caur sirdi sūta tieši debesīs. Un pašu dziedātāju aizlīgo līdzi. Līgo!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu