Didzis Grundmanis, dzīvā skulptūra • IR.lv

Didzis Grundmanis, dzīvā skulptūra

4
Piecas stundas dienā Didzis Vecrīgā pelna naudu, tēlojot sastingušu Sprīdīti. Pie kājām ir uzraksts angļu, latviešu un krievu valodā: «Nekur nav tik labi kā mājās.»
Ieva Alberte

Netālu no Laimas pulksteņa nekustīgi stāv Sprīdītis. Kad kāds iemet naudu, viņš paklanās un paspiež roku. Un atkal stingi stāv

Dzīvē Sprīdītis ir rīdzinieks Didzis Grundmanis, 28 gadus vecs. Kad tiekamies, no viņa mugursomas spraucas lāpstas kāts, jo Didzis tikko atbraucis no savas mājvietas Vecmīlgrāvī. Cēlies piecos, jo pamodinājuši dēli: viens pusotru gadu vecs, otrs – četrus mēnešus. 

Didzim ir izglītība stila mēbeļu gatavošanā, mācījies arī mārketingu. Studēt nevēlas, jo ar «pašreizējo izglītības sistēmu tas būtu zemē nomests laiks». «Vislabākā izglītība ir dzīves skola.» Didzis strādājis mēbeļu restaurācijā, galdniecībā, tirdzniecībā. Vairākus gadus Anglijā, palīdzot kādā saimniecībā, kur strādājis kopā ar draudzeni. Kad pieteicies mazulis, Didzis gribējis, lai puika dzimst Latvijā. «Neesmu patriots, bet arī ne nelga, kurš tikai svētkos pieliek lentīti, un pārējā laikā viss vienalga.» Tieši tāpēc par savas dzīvās skulptūras tēlu viņš izvēlējies Sprīdīti. Uztaisījis lāpstu, kādā Vecrīgas tualetē nokrāsojis zeltainu seju un nostājies uz ielas. Neko tādu iepriekš darījis nebija. Uzstājies gan, jo nedaudz darbojas Latvijas hiphopā. Ziemā Didzis pelna ar galdnieka arodu, taču vasaru izlēmis par labu Sprīdīša darbam. Patlaban tas ir ģimenes vienīgais iztikas avots, taču «tiek meklēti biznesa eņģeļi arī citu biznesa ideju attīstīšanai». 

Pirmā diena Sprīdītim bija laba. Cilvēki nāca klāt un prasīja, kā viņš spēj nemirkšķināt acis. «Stāvot nonāku sava veida meditācijā. Pat ēst negribas. Smagāk ir psiholoģiski. Nepatīk, ka jokojas: «Iemetīsi naudiņu – iesitīs ar lāpstu.» Nu, kāpēc tā? Es cenšos sagādāt prieku.» Ja Didzi kāds sāk bakstīt, tuvumā stāvošā saldējuma pārdevēja palīdz aizgaiņāt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu