Vieglais slogs • IR.lv

Vieglais slogs

6
Avots: EK un Eurostat, Taxation Trends in the European Union
Pauls Raudseps

Salīdzinot pat ar Igauniju, Latvija ir zemo nodokļu valsts

Latvijā bieži nākas dzirdēt sūdzības par augstiem nodokļiem, kas kavējot ekonomikas attīstību un spiežot cilvēkus ienirt ēnu ekonomikas krēslainajās pažobelēs. Pēdējās nedēļās diskusijas par nodokļiem spēcīgi uzjundīja Ministru prezidenta Valda Dombrovska un finanšu ministra Andra Vilka priekšlikums jau no 1.jūlija pazemināt pievienotās vērtības nodokli, cita starpā atsaucoties uz nepieciešamību padarīt Latvijas nodokļu sistēmu konkurētspējīgu. Darbaspēka nodokļa samazināšana, kura līdz šim tika izvirzīta kā valdības prioritāte, plānota tikai 2013.gadā. 

Taču tieši šonedēļ iznācis apjomīgais ikgadējais Eiropas Komisijas un Eurostat kopējais pētījums Taxation Trends in the European Union (Nodokļu politikas attīstība Eiropas Savienībā – to var lejupielādēt http://ec.europa.eu/taxtrends), kurā iespējams visdažādākajos griezumos salīdzināt Eiropas Savienības dalībvalstu nodokļu politiku (dati pētījumā attiecas pārsvarā uz 2010.gadu). 

Kā parāda šis pētījums, sūdzības par smago nodokļu nastu Latvijā ir tikai puspatiesība. Latvijā kopējo nodokļu ieņēmumi procentos no iekšzemes kopprodukta ir trešais zemākais Eiropas Savienībā, tikai nedaudz – par 0,2% – pārsniedzot pēdējā vietā atrodamo Lietuvu un nozīmīgi atpaliekot ne tikai no ES vidējā līmeņa, bet arī no mūsu kaimiņzemes Igaunijas. Pētījumā redzams, ka nevienu reizi kopš 1995.gada Igaunijā nodokļu ieņēmumi procentos no IKP nav bijuši mazāki kā Latvijā, taču Igaunija mūs konsekventi ir apsteigusi dažādos konkurētspējas pētījumos. Tam vajadzētu likt nedaudz piesardzīgāk skatīties uz it kā pašsaprotamo lozungu, kas zemus nodokļus izvirza kā galveno, bezmaz vai vienīgo ieroci cīņā par konkurētspēju. Arī sociālā nodokļa ieņēmumi procentos no IKP uz ES kopējā fona ir visai zemi, un nodokļi uz kapitālu (uzņēmuma ienākuma nodoklis, kā arī nodokļi no dividendēm un procentu maksājumiem) ir starp zemakajiem ES. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu