Likme uz 1% • IR.lv

Likme uz 1%

1
Pauls Raudseps

PVN samazināšana ir stratēģisks lēmums, kuram nav tīri ekonomiska pamata

Nestabilitāte un neprognozējamība pasaulē ir sasniegusi līmeni, kādu neesam piedzīvojuši pēdējos 20 gadus, varbūt pat ilgāk. 

Jau divus gadus pūžņojošās problēmas Grieķijā tuvojas kritiskajai robežai, kad izšķirsies jautājums – amputēt vai tomēr ārstēt? Gan vienā, gan otrā gadījumā ietekme uz eirozonu un Eiropas Savienību kopumā var būt dramatiska. Grieķijas izstāšanās radītu jautājumus par projekta kopējo dzīvotspēju, bet lēmums sakost zobus un turpināt maksāt par tās palikšanu eirozonā neizbēgami nozīmēs, ka būs jāsper soļi uz daudz lielāku kopējo finansiālo un līdz ar to politisko integrāciju. 

Arī aiz Eiropas robežām briest notikumi, kuri var izgāzt pašreizējo pasaules kārtību no eņģēm. Ja rietumvalstis sarunās ar Irānu nespēs atrast pieņemamu veidu, ka novērst «persiešu atombumbas» attīstību, Izraēlas vai ASV uzbrukums šai valstij kļūs gandrīz neizbēgams. Kas tad notiktu ar naftas cenām un pasaules ekonomiku, nebūtu patīkami nevienam. Nav izslēgti nepatīkami pārsteigumi arī Ķīnā, Amerikā vai Krievijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu