Kants vai katastrofa • IR.lv

Kants vai katastrofa

4
Foto — Nora Krevneva, F64
Pauls Raudseps

Sociologs Ulrihs Beks kļuvis pasaulē pazīstams ar mūsdienu «riska sabiedrības» modeli. Viņaprāt, eirozonas pašreizējās problēmas ir tikai viens piemērs procesiem, kuros attīstību veicina bailes no katastrofas 

Nesen Rīgā viesojās viens no Vācijas pazīstamākajiem un ietekmīgākajiem sociologiem Ulrihs Beks. Pats viņš sevi dažkārt ironiski dēvē par «vācu intelektuāli», kuram vienmēr nepieciešams atsaukties uz agrākajiem dižgariem, taču viņa domās ieklausās. Nesen valdība Beku iekļāva īpaši izveidotā komisijā, kas pēc Fukušimas AES avārijas sprieda par atomenerģijas nākotni Vācijā. Latvijas Universitātes Lielā aula bija cilvēku pilna, kad viņš tur sniedza Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja organizētu priekšlasījumu, un Beka teiktais daudziem noteikti šķita provokatīvs. 

Lekcijā Latvijas Universitātē jūs teicāt, ka mūsdienu pasaulē nacionālisms kļūst par nācijas ienaidnieku. Ko jūs ar to domājat?
Mēs dzīvojam pasaulē, kuru var raksturot kā savstarpēji saistītu. Šīs daudzveidīgās saites maina nācijvalstis arī no iekšpuses. Nosaukšu dažus piemērus. Cilvēktiesības. Pat valstīm, kurām nepatīk jautājumi par cilvēktiesībām, ir jāreaģē uz saistībām, kuras tās ir uzņēmušās. Starptautisko tirgu savstarpējā atkarība. Tas ir tik fundamentāli nozīmīgi, ka visiem uz to ir jāreaģē. Vides un klimata izmaiņu jautājumi. Valstīm katrai atsevišķi nav iespējams ar šiem jautājumiem tikt galā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu