Vilks bez dzimuma? • IR.lv

Vilks bez dzimuma?

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

«95% cilvēka smadzeņu veido ūdens. Ja tas ir netīrs, kādas ir smadzenes?» vaicā Lielās talkas aktīviste ģimenes ārste Ilze Aizsilniece

Kafejnīca La Kanna ir tuvu Ilzes Aizsilnieces praksei, viņa maltītes te ietur regulāri. Šoreiz pusdienu sarunas iemesls ir Lielā talka 21.aprīlī, taču vispirms jāpajautā dažas lietas, ko man palūdza noskaidrot paziņas, kuri pie Aizsilnieces nevarot pierakstīties, jo «inteliģentie ekodzīvesveida cienītāji jau viņu apsēduši». Tas tiesa – Ilzes mobilais telefons mirgo ik pēc minūtēm desmit. Tātad – ko darīt, ja vakaros nenāk miegs; ko darīt, ja sāp galva? «Miegs nenāk lielākoties no ēšanas pārāk vēlu. Par galvu: jāraugās, kā varētu līdzēt pārtikas maiņa un kustības. Ja nelīdz, tikai tad jādomā par zālēm,» saka Ilze. Viņa ir ģimenes ārste homeopāte. Pašai simpatizē senās medicīnas: ājurvēda, Ķīnas tradicionālā medicīna, Rietumu medicīnas aizsācēja Hipokrata ieteikums saprast slimības cēloni, apjaušot, ko esam pārmantojuši no saviem senčiem. «Bieži vien nezinām, no kurienes nākam. Šūpojamies uz vājas kājiņas.»

Tikpat maz zinām par to, kā mūs ietekmē vide. «Nedomājam par sevi un bērniem.» Ilze stāsta, ka veļas mīkstinātājs, pūšamie dezodoranti un antibakteriālie tīrīšanas līdzekļi var ietekmēt nelabvēlīgi, it īpaši sievietes, kuras gaida vīriešu dzimuma bērniņu. Kaitīgās vielas rada seksuālās attīstības traucējumus auglim. Rietumu pasaulē aizvien biežāk vīrieši ir neauglīgi, jo spermā nav pietiekami daudz veselo šūnu. Vīrišķā augļa attīstībai kaitē arī tas, ja grūtniece ar pārtiku uzņem mākslīgos estrogēnus. Tie rodas, sadaloties plastmasai un nonākot, piemēram, ūdenī. To pierāda pētījums, kas veikts netālu no Amerikas lielajām pilsētām – estrogēnu koncentrācija ūdenī bijusi tik liela, ka tajā dzīvojošie rāpuļi zaudējuši dzimumu vai piedzimuši ar citām kroplībām. Ieminos Ilzei, ka turpmāk, redzot kādu izmetam plastmasu grāvmalā, teikšu: «Nedari tā, vilks paliks bez dzimuma!» Ilze piekrīt: «Jā, tieši tā. Lai vilkam ir dzimums.»

Aizsilniece studējusi Londonas Universitātes maģistrantūrā un ir Pasaules veselības organizācijas eksperte. Faktus par vides piesārņojuma kaitīgumu viņa var virknēt ilgi. Piemēram, Lielbritānijā kopš 60.gadiem bērnu saslimšana ar vēzi pieaugusi par 40%. Latvijā no 1997. līdz 2007.gadam audzēju skaits pieaudzis par 18 procentiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu