Realitātes izmeklētājs • IR.lv

Realitātes izmeklētājs

3
Foto — Jānis Saliņš, F64
Inta Lase

Aleksandrs Gronskis (31) kļuvis par pirmo Latvijas autoru, kurš saņem prestižo World Press Photo balvu. Viņa sērija par dzīvi Maskavas attālākajos mikrorajonos šogad ieguvusi trešo vietu

Dzimis Tallinā, dzīvo Rīgā, bet strādā tajā pasaules valstī un pilsētā, uz kuru viņu aizvedis profesionāli un personiski interesējošs projekts. Gronska fotoreportāžas publicētas pasaules ietekmīgākajos lieltirāžas žurnālos, mākslas fotogrāfijas pabijušas izstādēs piecos dažādos kontinentos, ir sakrājies krietns prestižu godalgu saraksts. Taču mūsu sarunā tas paliek otrajā plānā – godalga esot kā loterija, tāpēc nav vērts pārcilāt pagātnes sasniegumus, labāk parunāsim par fotogrāfijām un «fotkām». 

Mēs tiekamies agrā sestdienas rītā, Aleksandra un viņa dzīvesbiedres, talantīgās latviešu fotogrāfes, Ivetas Vaivodes studijā pašā Rīgas centrā. Tieši Iveta pirms divarpus gadiem Aleksandru atveda uz Rīgu – abi iepazinās Maskavā un līdzās profesionālai interesei radās arī mīlestība. Lai gan abi ir fotogrāfi, kopā viņi nestrādā. «Stress būtu pārāk liels,» smejas Aleksandrs, turklāt arī rokraksts viņiem atšķirīgs, taču darba rezultātu jeb fotogrāfijas gan viņi mājās mēdzot apspriest. 

Kad jautāju, kā nākas, ka studijā neredzu paša bildes, Aleksandrs tikai parausta plecus – Ivetas gluži kā akvarelī pludinātie lielformāta darbi šeit iederoties labāk. Arī tik tikko saņemtā godalga studijas goda vietā negozējas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu