Kas neriskē, tas neuzvar • IR.lv

Kas neriskē, tas neuzvar

4
Pauls Raudseps

Trīs gadi. Trīs valdības. Viens premjerministrs

Valdis Dombrovskis šonedēļ atzīmēja savas premjerēšanas trešo jubileju, taču aizgājušais laiks bijis tik saspringts un notikumiem pilns, ka varētu likties – esam pārdzīvojuši veselu vēsturisku ēru, nevis laiku, kas ir īsāks nekā vienas normālas Saeimas pilnvaru posms.

Atcerēsimies 2009.gada martu. Godmaņa valdība tikko bija pārdzīvojusi Parex sabrukumu un triecientempā izdzinusi caur Saeimu starptautiskajai aizdevumu programmai nepieciešamos budžeta grozījumus. Taču ar to spēki bija izsmelti. Ekonomikas lejupslīde pārvērtās par brīvo kritienu, 13.janvārī marodieri izsita Saeimas logus, februārī zemnieki sabrauca Rīgā un nopļāva zemkopības ministru Rozi, bet jūnijā gaidāmās pašvaldību vēlēšanas nozīmēja, ka neviena no «darītāju koalīcijas» partijām – TP, LPP/LC, ZZS – nebija gatava ķerties pie izdevumu samazināšanas. Bēgdamas no atbildības, koalīcijas partijas, kā pēc tam bieži atkārtoja Dombrovskis, «nometa varu pie kājām» jebkuram, kurš būtu gatavs to pacelt.

Atsaukts no ērta, labi algota darba Eiropas Parlamentā, Dombrovisks, šķiet, tikai pēc amata uzņemšanās saprata situācijas patieso nopietnību. Tā bija iesēšanās pilota krēslā lidmašīnai ar degošu dzinēju, kura triecās stāvus zemē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu