Pret mazdūšību • IR.lv

Pret mazdūšību

4
Pauls Raudseps

Būtiski politiski jautājumi nav risināmi ar taktiskiem juridiskiem manevriem

Daudzi Latvijas pilsoņi sestdien sagādāja sev, kā liekas, negaidītu pārsteigumu. Lielais «pret» balsotāju pārsvars referendumā; konstitucionālā vairākuma – puse no visiem balsstiesīgajiem – atbalsts latviešu valodai kā vienīgajai valsts valodai; garās rindas pie vēstniecībām. Tas bija pārliecinoši, pat pacilājoši. Izrādās, par spīti dažkārt šķietami visaptverošajam negatīvismam un dažnedažādām grūtībām un nedienām, pilsoņu uzticība mūsu valsts pamatvērtībām ir spēcīga.

Lai gan dažādi Saskaņas centra pārstāvji tagad velk, ka «tas jau bija prognozējams» un «nekāda pārsteiguma te nav», ir skaidrs, ka viņi paši bija cerējuši uz daudz lielāku latviešu valodas aizstāvju pasivitāti. 

Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka arī daudzi koalīcijas politiķi gaidīja sliktāku referenduma iznākumu. Vēl pagājušā gada nogalē nācās dzirdēt koalīcijas pārstāvju satrauktas prognozes, ka «pret» balsotāju skaits varētu būt gandrīz vienāds ar «par» balsotāju skaitu. No šīm bailēm dzima ideja izmantot valsts naudu «pret» kampaņas veidošanai. Tā gan neguva atbalstu, tomēr referenduma priekšvakarā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pārmetošā tonī norādīja, ka tieši Zatlera Reformu partija šādu kampaņu ir nobloķējusi. Arī tā bija nedrošības pazīme. Jābūt, kam pārmest, ja tomēr balsojums nav pārliecinošs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu