Rosina 18.februāri pasludināt par Valsts valodas dienu • IR.lv

Rosina 18.februāri pasludināt par Valsts valodas dienu

28
Foto: Evija Trifanova, LETA

Ierosinājuma autore ir rakstniece Anna Žīgure 

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) valde un dome ierosinājusi 18.februāri pasludināt par Valsts valodas dienu un turpmāk to atzīmēt katru gadu, rīkojot dažādus sarīkojumus un diskusijas.

Idejas autore ir rakstniece un sabiedriskā darbiniece Anna Žīgure, kura piekritusi būt par Valsts valodas dienas patronesi, aicinot Latvijā katru gadu to atzīmēt kā Latvijas nozīmīgās pamatvērtības – latviešu valodas – dienu, informēja RLB pārstāve Zinta Gugane.

Kā zināms, sestdien, 18.februārī, notiks referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz piešķirt valsts valodas statusu krievu valodai. Vēlētāju rosināto likumprojektu iesniegusi biedrība “Dzimtā valoda”, kuras līderi ir Vladimirs Lindermans un Jevgēņijs Osipovs.

Savukārt Barikadopēdijas galvenais redaktors Andrejs Cīrulis uzskata, ka pret vēsturi un patiesību godīgi būtu, ja par Valsts valodas dienas goda patronesi vajadzētu aicinātu akadēmiķi Ainu Blinkenu un Valsts valodas dienai atrast citu datumu. Piemēram, Cīrulis ierosina 1.jūniju, kad 1988. gada 1. un 2. jūnijā par latviešu valodu kā valsts valodu runāja Radošo Savienību plēnumā.

Vēl viens datums, pēc viņa domām, varētu būt 30.augusts, jo 1988. gada 30. augustā akadēmiķe Aina Blinkena laikrakstā “Padomju Jaunatne” publicēja rakstu “Par latviešu valodas statusu – esošo un vēlamo”. Šis raksts izraisīja lielu sabiedrības rezonansi, un “Padomju Jaunatnes” redakcija un Latvijas PSR Augstākās padomes Prezidija Juridiskā daļa saņēma 8213 sūtījumus, kuros 307 875 cilvēki bija izteikuši savas domas par latviešu valodu.

Vēl viens variants ir 29.septembris, kad 1988. gada 29. septembrī Latvijas Augstākās Padomes Prezidijs oficiāli piekrita priekšlikumam par valsts valodas statusa piešķiršanu latviešu valodai.

 

 

Komentāri (28)

silvija_vitina 16.02.2012. 10.30

18. februāris ir jāpasludina par Latvijas tautas trešo atmodu. Mums jāatmostas no ilūzijas, ka valsts neatkarība ir kaut kas absolūts un akmenī cirsts. Jāatmostas no ilūzijas, ka mūsu neatkarību sargās Nato (ar gaisa patruļām) un ES (ar savu likumdošanu). Referenduma dienā mums jāpiecērt kāja un jāparāda, ka mēs esam saimnieki. Un nekautrēsimies no saimnieka statusa, dzīsim ārā no sevis kalpa dabu, kas daudziem tik tuva.

Pie radušās situācijas tiek vainota politiskā elite. Par to, ka nav vēlējusies redzēt problēmas sabiedriskajā iekārtā. Tad, lūdzu, lai politiskā elite beidzot sāk ko darīt – lai sakārto likumdošanu, lai sakārto izglītības sistēmu, mēdiju telpu, biznesa vidi, drošības struktūras. Darāmā daudz.

Pie radušās situācijas tiek vainots arī “latvietis parastais”. Par samiernieciskumu, iecietību, par kalpa dvēseli. Lauzīsim to. Atmodai jāsākas gan no augšām, gan apakšām.

Un vēl, krievs nav Latvijas ienaidnieks, ja tā var izteikties. Ienaidnieks ir krievvalodīgais. Ir jāpanāk, lai no Latvijas telpas pazūd kreivvalodīgais – persona bez nacionālās piederības.

+16
-1
Atbildēt

2

    grislits > silvija_vitina 16.02.2012. 11.38

    Vispār jau ceturtā atmoda :) Un Raivim Dzintaram (neesmu ļoti liels viņa fans, neesmu vispār neviena cilvēka liels fans vai pielūdzējs) ar savu grāmatu par ceturto atmodu būs izrādījusies liela taisnība – ka tā ir nepieciešama un ka tā pienāks.

    No wiki par atmodām – http://lv.wikipedia.org/wiki/Latvie%C5%A1u_tautas_atmoda:

    “Par latviešu tautas atmodu dēvē trīs atšķirīgus, bet ideoloģiski radniecīgas latviešu nacionālās kustības:

    Pirmā atmoda – Jaunlatviešu vadīta kustība no 1850-tajiem līdz 1880-tajiem gadiem
    Otrā atmoda – kustība, kas noveda pie Latvijas neatkarības iegūšanas 1918. gadā. Ernests Blanks nosauca to laika posmu, kurš vainagojās ar Latvijas Republikas pasludināšanu, par latviešu tautas otro atmodu.
    Trešā atmoda – kustība, kas noveda pie Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā.

    Terminu “tautas atmoda” ieviesa Ernests Blanks.”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 16.02.2012. 11.41

    pieņemu labojumu.:) Vispār sākumā gribēju rakstīt “kārtējā” atmoda, jo šķiet, ka mēs, tiklīdz pamostamies, tā tūliņ aizejam gulēt. Skaits ir sajucis.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 16.02.2012. 10.35

…Tas nav politisks jautājums, tas ir jautājums par pamatvērtībām

Kādai vajadzētu būt Latvijas atbildei? Pavisam vienkāršai – nē. Un viss. Ir jāpauž pārliecinoši, pieklājīgi un skaidri – Latvijas tauta ir lēmusi, ka šai valstī latviešu valoda būs vienīgā valsts valoda. Un viss. Bez diskusijām un kompromisiem. Mums mēģina uzspiest viedokli, ka šis ir politisks jautājums, sabiedrībai mēģina iestāstīt, ka pie visa vainīgi viņu neizdarīgie, alkatīgie politiķi, «nepareizā un neveiksmīgā» integrācijas politika. Te atkal ir tikai viena un skaidra atbilde. Šis nav jautājums par politiķiem un vispār politiku. Tas ir jautājums par vienu no vissvarīgākajām valsts vērtībām. Un atbilde atkal var būt tikai viena. To ir jāpasaka skaidri un gaiši, vienreiz par visām reizēm. Skaidri liekot saprast – kompromisu un piekāpšanās nebūs. ..

http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/410720-gandriz_visi_pazinojusi_ka_balsos_pret_tik_prostitutas_vel_trukst

+10
-1
Atbildēt

1

    dace_ampermane > ilmisimo 16.02.2012. 13.25

    latviešu valoda būs vienīgā valsts valoda. Un viss. Bez diskusijām un kompromisiem.

    tāpat kā ar tām balsošanas zīmēm. tur vajag tikai vienu skaidru jautājumu:
    gribu krievu valodu latvijā- un atbildēm divas tukšas kvadrātus JĀ un NĒ.
    Viss.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Andris 16.02.2012. 11.02

KRUSTTEV, katrai tautai ir tādi personvārdi, kas vislabāk atbilst tās mentalitātei. Vai Jums ir gadījies redzēt ko skaistāku par rītausmu vai par to, kā saulē zaigo rasa? Man – ne. Bet ne par to runa. Ir tāds vieds pateiciens : ja tu uzspļausi tautai, tauta noslaucīsies; ja tauta uzspļaus tev, tu noslīksi…
Lama: „To ir jāpasaka skaidri un gaiši, vienreiz par visām reizēm. Skaidri liekot saprast – kompromisu un piekāpšanās nebūs. ..” – Nevar pasacīt „vienreiz par visām reizēm”, jo ikvienam tas jāapstiprina dienu dienā, soli solī. Pretējā gadījumā čiks vien būs – velta gaisa tricināšana. Bet par kompromisiem… Veltas ilūzijas: ja joprojām būsim (kā Uldis Ģērmanis definēja) lētticīgi, – kā bijām, tā paliksim aunu bars, kas paļaujas uz skaistiem solījumiem. Piemēram – ZRP esot „pret” divvalodību, bet Zatlera ģīmis TV ekrānā – ne-valsts valodā. Un tā – ik uz soļa. Kamēr līdz kaulu smadzenēm nesapratīsim, ka esam spēks, un to nepierādīsim ne tikai vēlēšanās, bet arī ikdienā, politiskās elites paniska atkāpšanās garantēta.

+8
-1
Atbildēt

3

    juhans > Andris 16.02.2012. 12.59

    ciniits Tu saki -Nevar pasacīt „vienreiz par visām reizēm”.

    Bet, vai pēc tavām domām arī šo nevar: “Skaidri liekot saprast – kompromisu un piekāpšanās nebūs”?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Andris 16.02.2012. 16.20

    Bet ko lai iesāk tad, ja ik uz soļa redzam, ka reiz skaidri pateiktais – varnešiem pa vienu ausi iekšā, pa otru – ārā? Būt gandarītiem – sak, es taču jau reiz tik skaidri un nepārprotami pateicu, tātad jānotiek tā, kā teikts un kā tikpat skaidri sadzirdēts? Ai, ai, kāds apskaužams naivums! Palūkojieties kaut vai šodien: vārdos pilsoņus mudināt mudina, stāstīt iestāsta: valstī drīkst būt tikai viena valsts valoda, bet paši pie pirmās izdevības – ne-valodā: tā, lūk, viņu viedās domas labāk sapratīšot. Tātad – mums atļauts runāt vienu, bet darīt – otru. Vai, teiksim, Roberts Ķīlis. Izglītības ministrs, starp citu. Arī šodien viņš – par segregāciju izglītībā. Tā piemērus varētu minēt bez gala. Un skaidrs ir viens: ja pēc 18. februāra Saeima un valdība piekāpsies kaut vienā jautājumā, “par” balsotāju spiediens augtin augs. Tāpēc varnešiem pēc iespējas bieži jāatgādina, ka tautas rokās ir teicams instruments – biļeteni. Un ne pašvaldību, ne 12. Saeimas vēlēšanas nav tik tālu, lai mēs paspētu apslimt ar to nejauko slimību, kas sākas ar burtiņu “s” (sklerozi).

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Andris 16.02.2012. 11.10

    starp citu, par Zatlera “žestu un aicinājumu uz dialogu” krievvalodīgie atklāti ņirgājas. Viņiem dialoga nevajag, viņiem vajag 17. gada revolūciju. Ļeņins jau viņiem ir.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu