Benzīna revolūcija • IR.lv

Benzīna revolūcija

3
Viens no protestētāju līderiem ir rēzeknietis Andris Krievs.

Zaudējot ienākumus no «legālās kontrabandas», latgalieši draud bloķēt robežu un prasīt valdības atkāpšanos 

Rīga ir pārkāpusi nerakstītu likumu «jūs mūs netraucējat, mēs no jums neko neprasām», uzskata latgalieši, kuru ģimenes līdz šim uzturējis pierobežā plaši izplatītais rūpals – no Krievijas un Baltkrievijas likumīgi ievestas akcīzes preces tiek tālāk nelegāli pārdotas. Kopš 1.janvāra šī preču vadāšana ir stipri ierobežota – divas cigarešu paciņas, litru stiprā alkohola un 10 litrus degvielas papildus tam, kas atrodas mašīnas benzīnbākā, drīkst ievest ne biežāk kā reizi nedēļā, nevis katru dienu, kā līdz šim. 

Tā apkarojot ēnu ekonomiku, valdība cer šogad iekasēt papildus 1,6 miljonus latu valsts budžetā, savukārt preču ievedējiem tas nozīmē būtisku ienākumu kritumu. Agrāko 140 latu vietā tagad nedēļā varot «nopelnīt» tikai ap 20. To sapratuši, pierobežas iedzīvotāji jau sākuši stihiskas protesta akcijas Latgalē un pošas uz Rīgu. 

Stihiski protesti
Pirmie protesti sākās uzreiz, kad gada pirmajās dienās stājās spēkā jaunie grozījumi akcīzes nodokļa likumā. Vispirms Viļakā, pēc tam Rēzeknē. Nesankcionētā mītiņā pie Rēzeknes domes 6.janvārī sapulcējās aptuveni 300 protestētāju, kas pieprasīja atcelt likuma jaunos grozījumus. Tobrīd pilsētā uz jaunās koncertzāles spāru svētku svinībām bija ieradusies kultūras ministre. Vēl pēc nedēļas, 13.janvārī, aptuveni piecsimt automašīnu lēnā virtenē devās cauri visai pilsētai, faktiski bloķējot satiksmi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu