Viss mobilajā, uz delnas • IR.lv

Viss mobilajā, uz delnas

3
Pauls Bankovskis

Bezvadu saziņas tehnoloģijas jau drīz var mainīt ne vien mūsu iepirkšanos veikalā, bet arī citus ikdienas ieradumus

Iztēlosimies skolu. No rīta skolēni ar saviem mobilajiem tālruņiem reģistrējas pie ieejas, un informācija par to automātiski nonāk elektroniskajā žurnālā. Līdzīga reģistrācija iespējama arī pirms katras mācību stundas. Tajā pašā laikā tālruņi uztver reģistrācijas ierīces signālu, kas tiem «pavēl» izslēgt mācību laikā nevajadzīgās funkcijas – skaņu signālus un spēles vai īsziņu sūtīšanu. Katras stundas beigās skolēns tālruņa dienasgrāmatā saņem uzdotās mācību vielas sarakstu. Iespējams, arī kāds no mājas darbiem būs paveicams, izmantojot tālruni. Piemēram, ja mācīts par lāčiem, skolēni saņem uzdevumu aplūkot dzīvnieku zooloģiskajā dārzā vai Dabas muzejā. Nonākot zoodārzā, tālrunis automātiski reģistrē skolēna apmeklējumu, jo pie lāču būra ir piestiprināta īpaši šim nolūkam paredzēta mikroshēma. Muzejā aplūkojams tikai lāča izbāzenis, tāpēc reģistrējoties skolniece turpat savā tālrunī var noskatīties videofilmiņu par dzīvu lāci. 

Tās šķiet utopiskas nākotnes ainas? Nav tiesa, norāda Aivars Ritovs no uzņēmuma NFC Team. Jau tuvākajā laikā pasaulē pirmā šāda skola tiks aprīkota Somijā. Šo iespēju pamatā ir NFC (Near Field Communication) jeb tuva darbības lauka sakaru tehnoloģijas – joma, kas tieši patlaban strauji attīstās daudzās valstīs. 

Somijas skolā projektu īstenos NFC Team no Latvijas, un Aivars ne bez lepnuma atkārto: ir ļoti aizraujoši atrasties «uz viļņa» brīdī, kad viss tikai top un jaunām tehnoloģiskajām iespējām vēl tiek meklēts pielietojums. Starp citu, NFC Team ir bijis NFC stratēģiju konsultants somu uzņēmumam Rovio Entertainment Ltd., kas vislabāk pazīstams kā spēles (nu jau pat kultūras) Angry Birds radītājs. «Divus no trim Rovio ēkas stāviem aizņem viens departaments. Uzminiet, kurš tas ir?» Aivars viltīgi prasa. Protams, es neuzminu, ka tā ir mantu – suvenīru, rotaļlietu u.tml. – saiņošanas un izplatīšanas nodaļa. «Taču ikvienā no rotaļlietām ir iešūta NFC mikroshēma,» viņš smaida. «Un pienāks brīdis, kad «reālā dzīve» jeb šīs mantas sāks komunicēt ar to, kas notiek spēlē.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu