ZZS deputāti prezidenta amatam izvirza Bērziņu • IR.lv

ZZS deputāti prezidenta amatam izvirza Bērziņu

64
Attēlā: Andris Bērziņš.
Indra Sprance

Bērziņš par prezidentu kļūt esot izdomājis pats, Lemberga viedoklis viņam svarīgs, tomēr tā neesot viņa iniciatīva

Pieci Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti – Jānis Vucāns (“Latvijai un Ventspilij”), Iveta Grigule (Latvijas Zaļā partija), Aivars Dronka (Latvijas Zemnieku savienība, LZS), Kārlis Seržants (Zaļā partija) un Staņislavs Šķesters (LZS) Valsts prezidenta amatam izvirzīs bijušo “Unibankas” vadītāju, Saeimas deputātu Andri Bērziņu, pirmdien žurnālistiem paziņoja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Brigmanis uzsvēra, ka frakcijā par abiem prezidenta amata kandidātiem būs brīvais balsojums, viņš arī nevarēja atbildēt, cik deputātu varētu balsot par Valda Zatlera atkārtotu apstiprināšanu.

“Deputāti šajās vēlēšanās ir brīvi savā izvēlē, vēlētājs viņiem ir deleģējis tiesības pieņemt šo lēmumu ārpus visādiem konkrētiem partiju diktātiem, ” sacīja Brigmanis.

Savukārt Bērziņš žurnālistiem pauda prieku, ka saņēmis deputātu atbalstu. Viņš arī norādīja, ka ZZS ministri viņam palīdzēšot sagatavoties startam prezidenta vēlēšanās. Bērziņš gan atteicās nosaukt, ar cik lielu deputātu atbalstu viņš šobrīd rēķinās.

“Es neesmu tādā veidā skaitījis. Es šodien skaidri un cilvēcīgi pastāsīju par sevi, es paļaujos uz katra skaidru saprātu, kā viņi rīkojas, ” sacīja Bērziņš. Viņš arī nesniedza skaidru atbildi, vai devis kādus solījumus “Saskaņas centram”, kuru balsojumam varētu būt izšķiroša nozīme. “Es netaisos nekādus nesaprātīgus solījumus dot,” sacīja Bērziņš.

Vaicāts par Lemberga lomu viņa virzībā uz Valsts prezidenta amatu, Bērziņš sacīja, ka viņi ar Lembergu esot seni paziņas – kopš –  1980.gadu beigām, kad abi esot bijuši “vienlīdz nabagi un puslīdz vienādi arī gudri tajā brīdī”, bet pēc tam ceļi aizgājuiši katram uz savu pusi. “Protams, arī šajā situācijā viņa [Lemberga] vērtējums man bija svarīgs, bet tā nebija viņa iniciatīva kautkāda, “ sacīja Bērziņš. Viņš apgalvoja, ka par prezidentu izdomājis pats kļūt. “Man ir dubultjēzus vecums, man vairs nav jēga ne melot, ne muļķoties, es uz to netaisos,” sacīja Bērziņš.

Pēc Ir.lv rīcībā esošās informācija, pirmdien no paša rīta – vēl pirms ZZS valde un frakcija kopīgi lēma, vai tās deputāti varētu atbalstīt Bērziņu un kāds viņu arī izvirzīs prezidenta amatam – notika Ventspils mēra Aivara Lemberga, kā arī Bērziņa tikšanās ar SC Saeimas frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču. Bērziņš apstiprināja, ka tāda tikšanās bijusi, taču nekādas vienošanās neesot panāktas, viņš esot saņēmis oficiālu uzaicinājumu tikties trešdien ar SC frakciju.

Pirms oficiālās ZZS frakcijas sēdes pirmdien Bērziņam notikusi arī tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (JL, “Vienotība”), žurnālistiem pirmdien pēcpusdienā atklāja premjers, norādot, ka tikšanās notikusi pēc Bērziņa iniciatīvas, taču tās ietvaros apspriesti arī citi jautājumi, ne tikai Bērziņa kandidēšana. “No savas puses es varēju vienīgi informēt, ka “Vienotība”  ir izvirzījusi Zatleru un “Vienotība” arī atbalstīs Zatleru, “ sacīja Dombrovskis, norādot, ka “Zatleram būs pilns frakcijas atbalsts, tātad 33 balsis.”

Uz jautājumu, kas notiks ar koalīciju, ja prezidentu apstiprinās Saeimas vairākums, ko neveido koalīcija, Dombrovskis tā arī neatbildēja. “Tas, protams, radīs zināmus jautājumus par koalīcijas sadarbību, “ pauda Dombrovskis. Viņš arī kategoriski noliedza, ka “Vienotība” būtu vienojusies ar ZZS par atbalstu Bērziņam.

Komentāri (64)

mary75 23.05.2011. 15.14

“Bērziņš par prezidentu kļūt esot izdomājis pats, Lemberga viedoklis viņam svarīgs, tomēr tā neesot viņa iniciatīva”
———————————————————-
Kaut ko vēl stulbāku un neticamāku bija grūti pateikt.
Latvijas politika – vieni izliekas, ka runā taisnību, citi izliekas, ka tiem tic.

+32
-2
Atbildēt

2

    atugo > mary75 24.05.2011. 10.58

    Kaut prezidenta vēlēšanām tam nav īpašas nozīmes, tomēr vismaz man nepatīk tas, ka tieši šis Andris Bērziņš iekļuva Saeimā mīnusos, t.i., vairākums no ZZS vēlētājiem Vidzemē, kas izmantoja + un – iespējas, lai balsotu par kandidātiem, tomēr nepiekrita pie Bērziņa kandidatūras. 3 798 vēlētāji viņam plusus iedeva, bet 4 368 – mīnusus.

    Vai patiešām nevienam nešķiet dīvaini, ka mums ir tāda vēlēšanas sistēma, kas atļauj kandidātiem iegūt Saeimas silto krēslu, kaut vairākums no vēlētājiem kuriem ir svarīgi balsot par individuāliem kandidātiem faktiski *nepiekrīt* pie kandidāta ievēlēšanas Saeimā? (Protams tādi rezultāti ir signāls partijām, ka kaut kas galīgi nav kārtībā ar viņu piedāvātiem kandidātiem. Diemžēl, partijas vēl joprojam ir kurlas šai ziņā jebšu vienaldzīgas.)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 24.05.2011. 15.24

    Latvijā nav partijas, tikai to imitācijas, interešu grupas un oligarhiem piederošās “šestjorkas”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 23.05.2011. 17.01

2.jūnijs – par prezidentu ievēl ielikteni Bērziņu
Decembra sākums – tiek pieņemts Dombrovska valdības budžets (pēdējais grieziens)
Janvāra sākums – PLL vai SC izsaka neuzticību Dombrovska valdībai, Dombrovska valdība tiek nomesta
Februāra sākums – ieliktenis Bērziņš nominē Lembergu par premjeru; tiek oficiāli piedāvāts V pievienoties; V atsakās, jo nav pieņemami Lemberga pazemojošie nosacījumi; oficiāli tiek uzaicināts SC, kas ir gatavi pieņemt Lemberga nosacījumus
Februāra vidus – valsti pilnībā sāk pārvaldīt pro-Maskaviska koalīcija;
2012.gads – Latvenergo un Latvijas Gāze tiek privatizētas Maskavas uzņēmumiem; ierodas Putins ciemos uz Latviju, SVF aizdevums daļēji tiek refinansēts starptautiskos tirgos (īstenībā ar Krieviju saistītos)
2013.gads – pilsonību piešķir visiem nepilsoņiem un krievu valoda tiek ieviesta kā neoficiālā valsts valoda
2014.gads – eiro netiek ieviests; valstī sākas lejupslīde; pieaug valsts budžeta deficīts un liela daļa latviešu vairāk sāk pamest Latviju….

+19
0
Atbildēt

2

    ilmisimo > Una Grinberga 23.05.2011. 17.08

    ..krievu valoda tiek ieviesta kā neoficiālā valsts valoda
    ———————————————————–
    Kāpēc neoficiāla?
    oficiālā tuomēr būs baznīcslāvu?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 23.05.2011. 17.13

    SC vienmēr pieiet ar zināmu “kompromisu” piem., Padomju Krievija nebrīvprātīgi pievienoja Latviju (nevis okupēja). Tāpat arī ar valodu – viņi var sākumā iztikt vienkārši ar to, ka valsts un pašvaldību iestādēs ir jāapkalpo arī krievu valodā! Tam ierakstam Satversmē nav jau nemaz tik liela nozīme – galvenais izmainīt valsts valodas likumu…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 23.05.2011. 16.53

Ar to prezidenta institūciju diez ko neiet.. kad ievēlēja tanti Vairu, visiem tak vajadzēja, lai ir tāpat kā ar Gunču, nu ir postenis, i labi… Nu pirmajos 4 gados Vaira jau neko diži daudz ar neapkaunoja savu “vēlētāju” – čubinājās ar Eiropu, iekšlietās nelīda, viss jau bija labi, bet II termiņā “izgāja no rāmjiem” – tas nav labi un šitas nav labi. Kaut kā jau “nomocīja” to termiņu. secinājums – jāvēl rūpīgāk. Nu, ko Zatlers – tā neko. normāls džeks – iebīdisim. sākumā jau ar viss štokos, bet “atvērās” par ātru. Izrādās, ka Auns. Uz II termiņu tādu nedrīkst! Ja jau tagad nevadāms, kas būs pēc tam? Nedrīkst, nedrīkst atkārtot Vairas kļūdu! Jāvēl cits! Vienalga kurš, bet cits. Pēc principa “lielākais kretīns” (vai Bērzinš diez par sevi ir tādās domās?)

+17
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > silvija_vitina 23.05.2011. 17.31

    ..Zatlers – tā neko. normāls džeks – iebīdisim. sākumā jau ar viss štokos, bet “atvērās” par ātru. Izrādās, ka Auns. ..
    __________________________________________________________
    Vai t” Bērziņš kādas Zivis?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu