Štrams: mēs no politiķiem atpakaļ neņemsim • IR.lv

Štrams: mēs no politiķiem atpakaļ neņemsim

23
Bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors, arhitekts Pēteris Strancis (no labās), ārvalstu pilsonis Prits Tomings, bijušās Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta amatpersonas - Raimonds Janita, Vilnis Štrams, bijušais Rīgas un Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis un uzņēmēja Ināra Vilkaste. Foto: Evija Trifanova, LETA
Daira Sosnare

LR: Amatpersonu sarunu atšifrējumi liecina par politiķu iesaisti kukuļošanas lietā

Pēc vairāk nekā gadu ilgušās tiesas prāvas piektdien tiesa pasludinās spriedumu Rīgas domes (RD) amatpersonu kukuļošanas krimināllietā, kurā apsūdzēti trīs bijušie pašvaldības darbinieki: Vilnis Štrams, Raimonds Janita un Pēteris Strancis, kā arī trīs uzņēmēji – Prīts Tomings, Andrejs Inkulis un Ināra Vilkaste. 

Latvijas Radio (LR) ceturtdien publiskojis vairākus sarunu atšifrējumus šajā krimināllietā, kas liecina par kukuļu došanu politiķiem, taču pierādījumu trūkuma dēļ ne pret vienu no domniekiem apsūdzības nav izvirzītas.

No lietas materiālos iekļautām sarunu atšifrējumiem starp toreizējām RD amatpersonām – Štramu un Janitu noprotams, ka par kukuļošanu varētu būt zinājuši arī atsevišķi domnieki. Štrams stāstījis Janitam, ka naudu politiķiem laiku pa laikam iedod tāpat vien: “Es tev teikšu tā, man tā pieeja ir tāda – ja kādreiz kāds jautājums iziet tāpat, es jau tos politiķus tāpat neaizmirstu. (..) Es tur aizeju, iedodu pa piečukam,” liecina LR rīcībā esošie sarunu ieraksti. 

Konkrētu deputātu vārdi materiālos parādās būvniecības ieceres Kuldīgas ielā sakarā. Pret dzīvojamo māju celšanu zaļajā zonā Pārdaugavā iebilda 200 iedzīvotāji, tādēļ 2007.gada vasarā domnieki ieceri noraidīja. Tomēr šāds iznākums nebija plānots, jo esot samaksāts kukulis. 

Pēc projekta attīstītāju iebildumiem domniekiem vajadzēja lemt par jautājumu atkārtoti, jo pirmajā reizē balsis sadalījās vienādi, un balsošanā decembrī būvniecība negaidīti tika atbalstīta. Vairāki deputāti uzreiz paziņoja, ka kļūdījušies un gribējuši balsot pret māju celtniecību. Bet kukuļa maksātājs, projekta attīstītājs, bijušais Rīgas un Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis, staigājot pa domes gaiteņiem un lūdzot palīdzību projekta virzīšanā uz priekšu. 

Kā vēsta lietas materiāli, Štrams un Janita vienojušies, ka jāpasaka Inkulim, ka abi jautājumu risina un ka nav jēgas runāt ar domnieku Andri Ameriku (LPP/LC), jo visi jautājumi iet caur attīstības komitejas vadītāju, viņu kuratoru, Edmundu Krastiņu (TP). Tiesa, ja kaut kas noies greizi, Štrams iesaka no politiķiem neko atpakaļ neņemt. 

Sarunu atšifrējumi: 

Štrams: Bet es vienkārši, kāpēc es gribēju ar tevi parunāt, jo es Edmundam vienkārši pateikšu, ka mēs no politiķiem atpakaļ neņemsim. 
Janita: Nē.
Štrams: Ja gadījumā kaut kādi sūdi ir. 
Janita: Jā.
Štrams: Jo es saprotu, kas tas Īvāns pilnīgi nav valdāms. Es ar Dineviču runāju, es saku – Janka, piķi tad paņēmām? Es saku aizej pie Īvāna, b**ģ, un sarunā. Viņš saka: “Sorry, Vilni, bet Īvāns ir pilnīgi kokaīnu saostījies, b**ģ, pilnīgi nobraucis.

Toreizējais vicemērs Jānis Dinevičs LR apgalvo, ka par kukuļošanu neko nezina. “Tāda saruna nav notikusi un tas, ko Štrama kungs ar Janitas kungu ir runājis, ir kaut kādas nesaprotams runas,” sacījis Dinevičs.

Savukārt ar domnieku Edmundu Krastiņu, kurš varētu būt sarunās pieminētais “Edmunds” vai “Krastiņš”, radio sazināties neizdevās, bet viņš jau iepriekš sacīja, ka kukuļus nav ņēmis. Arī Strancis dalību kukuļņemšanā noliedz pilnībā, Štrams – atzīst daļēji, bet saka, ka naudu politiķiem tālāk nav devis. Uz trešā apsūdzētā – Janitas – liecībām lielā mērā balstīta apsūdzība pirmajā epizodē – par naudas nodošanu kurpju kastē. 

Jau vēstīts, ka apsūdzētajam Štramam prokurors prasa piespriest deviņus gadus cietumsoda, Strancim – astoņus, Janitam – gadu, Vilkastei – trīs, Inkulim un Tomingam – naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu apmērā.

Komentāri (23)

qxamo 10.03.2011. 15.56

Bet tomēr nenormāli gaumīga saruna, ja tā iedziļinās. Var pilnīgi vai garīgi bagātināties!:D

+18
0
Atbildēt

0

dro 10.03.2011. 13.02

Darītāji:))

+15
-2
Atbildēt

1

    runivs > dro 11.03.2011. 00.07

    Vieni “darītāji” jācer, ka lūkosies uz rūtainu saulīti, lai pierautos citi, kas nonākuši domē viņu vietā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

martins_kibilds 10.03.2011. 14.52

Dinēvičs laiž muļķi.

+8
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu