Neticami • IR.lv

Neticami

7
Foto — LETA
Pauls Raudseps

Starptautiskā Valūtas fonda aizdevuma programma Latvijai noslēdzas. Līdz šim SVF pārstāvji bijuši izcili lakoniski, bet nu misijas vadītājs Marks Grifits sniedz žurnālam Ir pirmo plašāko interviju par paveikto


K
ā vērtējat SVF aizdevuma programmu Latvijai?
Programmas svarīgākie mērķi ir sasniegti, kaut arī ekonomikas pielāgošana ir bijusi diezgan sāpīga. Latvijai ir daudz panākumu. Tā ir apņēmīgi tikusi galā ar kārtējo maksājumu konta deficītu, kas pirms krīzes bija milzīgs – ap 20% no iekšzemes kopprodukta. Jūs arī tikāt galā ar likviditātes [jeb naudas trūkuma] krīzi, kas valsti piemeklēja 2008.gada beigās. Valūtas kurss ir saglabājies, tas vēl ir spēcīgs, un lats ir saglabājis savu vērtību. Tas ir liels sasniegums. 

Latvija šogad varēja atgriezties finanšu tirgos, pārdodot 500 miljonu dolāru eiroobligāciju emisiju. Banku sistēma ir daudz stabilāka nekā iepriekš. Nesen bija problēmas ar Krājbanku, un bija arī problēmas ar to, kā to risināja, taču tās ne tuvu nav tik smagas kā ar Parex 2008.gadā. 

Sasniegums ir milzīgā fiskālā konsolidācija, aptuveni 15% no IKP. Daudzi apšaubīja, vai tas būs iespējams, bet Latvija spēja to izdarīt, un tagad jūs esat daudz stiprākā pozīcījā nekā daudzas krīzes skartās valstis eirozonā, kurām ir grūti ieviest līdzīgas izmaiņas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu